Monday, December 14, 2009

OREO CHEESECAKE


Salam bersiaran kembali..jom makan oreo cickek tg ku buat malam td! pestaim try sbb kt umah ni ciskek agak kurang peminat..pepun mmg sedap! kita amik resipi dari dapur ita jepun..resipi asal dari biduri@myR..toceh2 kt both for sharing! actually resipi nih utk plain ciskek jek..ita tambah bluberi..akak lak tambah oreo cookies..so jd la oreo ciskek nih!! kita cnp dr umah ita ye! thnx again..

OREO CHEESECAKE

Bahan-bahan ( 18 cm )

  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula
  • biskut oreo(buang inti) secukupnye -dicincang halus
ita buat base sebab senang nak potong
BASE
70g butter dicairkan
200g biskut tiger dihancurkan(akak guna oreo cookies)

Cara-cara


  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Gaulkan biskut yang telah dihancurkan dengan butter yang telah dicairkan dan tekan dengan padat ke dalam loyang. setelah itu simpan didalam peti sejuk.
  3. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream then tambah biskut oreo cincang.
  4. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  5. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  6. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap
  7. 2 jam sebelum makan boleh la di letakkan blueberry sause tersebut.(akak hias ngan oreo cookies & buah pic)

12 comments:

ima said...

wah...terorlah akak ni,pandai buat ciskek oreo lagi...emmm mesti sedapkan...

Queen said...

kalau microwave yang bukan convection tu boleh guna ke nak buat kek?..huhu..teringin den..ini yang kene beli oven khas satu nieyh

TintaCyber/DapurkuBerasap said...

Salam Perkenalan dari tintacyber...fuyoo..sedapnya ciskek tu...my favret..yummyyyy...:)

nOOrsha said...

ciskek biduri ni memang simpel mimpel n sedapp...sketttttt kakkkkk!~

LOVE2COOK said...

Wow, looks tempting...should taste good too! nakkkkk :)

ain said...

sedapnya kak inaa!!! nak buat gak le bila rajin nanti!!!

QueenJah said...

ina..ina...ina...
wajinnya...
selalunya org bekerja ni ada2 jer alasan nak berkreatif di dapur....tp awak lain dr yg lain..
manggernyer kiter...

sonata anak kancil said...

pernah gak buat sekali - resepi dari tenet jugak...orang buat ok kot --- tapi sy buat macam agak keras sikit...walaubagaimana pun - habis jugak!!! memang sedap ciskek ni!

Ibu Khalish said...

Kak...bila nak buka order nih...hiii...cam termengidam lak nak makan cheesecake ni....

MamaFaMi said...

Esh, macam teruja je tengok ciskek Ina ni. Tapi kat rumah ma ni pun sama je pesen dengan warga rumah Ina. Ciskek ni koreng sket. Nanti mama buat, mama yang kena perabihkan. Bertambah-tambah bagai dipamlah badan ni nanti!

Fa'e said...

oishisou.....nak jugak!

fzi said...

Salam Dr...
Selamat kenal2...
Sedap nampak kek tu....tambah masuk cheese, lagi la best...time cuti sekolah ni ada banyak masa, boley try buat ni.... :)