wokeh..ni lak nasi minyak wat minggu lepas..hehe.habis sudaaa! saje jer nk tayang wat kecur liur kan korang..muahaha!!resipi dari kak hanieliza..sempoi tp sodaap!! dimakan bersama ayam masak merah, kari telur & acar timun..thnx kakliza.kita cnp resipi dr blog kakliza ye..tenkiu.muaaahh!!
resipi- chef hanieliza
sumber- inahar's cooking time
Bahan A
1 kg beras bathmati- kita guna beras siam wangi
3 sudu besar minyak sapi
1 liter air
1/2 cawan susu cair ] bancuh
1/2 cawan air ]
50 gm daun ketumbar ] potong pendek
50 gm daun pudina ]
1 cawan kismis kuning
1 sudu besar perwarna kuning dibancuh dgn 1/2 cawan air
garam secukupnya
Bahan B
3 ulas bawang merah ] hiriskan
3 cm halia ]
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buah pelaga
Cara
1. Beras dibasuh dan rendamkan selama 30 minit. Tapiskan.
2. Masukkan minyak sapi & tumis semua bahan B dalam periuk.kemudian masukkan air dan masak sehingga mendidih.
3. Masukkan beras, kismis, daun ketumbar dan daun pudina.
4. Biarkan nasi masak saperti biasa.
5. Bila telah masak siramkan bancuhan susu cair.
6. Curahkan bancuhan pewarna kuning keatas nasi pada 3 tompok yang berasingan.
7. Masakkan lagi sehingga nampak nasi cantik.