KEK COKLAT BERYOGURT..actually resipi asal american chocolate cake amik dari dapur umah e-na..tp susu xder ku ganti ngan yogurt..jdla kek coklat beryogurt (mcm kt umah cikmanggis.. ingat nnti senang2 nk try resipi cikmanggis punyer lak!!) pepun..kek nih mmg sodap! akak ikut cara e-na yg pukul seme bahan sekali harung tu..mmg betul sgt moist uu!! thnx a million ena..lebiuuu!
muffin coklat cips..dh selalu wat nih! (wat atas request adikku didik..dia nk bawa bekal balik trengganu.nk jamu kengkawannye!)
okay..resipi nnti kita update kemudian sbb dh ngantuk nih..!! zzzaaaaasssss......!
RESIPI KEK EPAL LEMBAP
Bahan2:
1/2 cawan butter
1 cawan gula castor (kita guna gula perang..kurang manis sikit!)
2 biji telur
150 ml yogurt asli
Bahan2 kering:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 suduteh serbuk kayu manis
2 sudu besar serbuk koko( x letak pun)
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 cawan walnut bakar & cincang halus
1 1/2 cawan epal hijau-parut dan sejat sikit airnya
cara:
Putar mentega dan gula hingga berkrim. masukkan telur satu persatu dan putar rata. masukkan bhn2 berkering yg sudah diayak berselang ngan yogurt. mulakan dgn tepung dan akhirnye dgn tepung juga. kacau perlahan guna senduk kayu pula. masukkan epal dan walnut, gaul sebati(kita hanya tabur walnut kat atas kek tu sekali ngan lebihan epal potong dadu). boleh juga ditabur badam atas kek tuh sebelum bakar. bakar pd suhu 180c selama 40-45minit.
KEK COKLAT BERYOGURT
(Resipi asal american chocolate cake..leh tgk sini)
BAHAN:- (loyang 9 x 9 in/8 x 8 in)
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan gula castor (akak campur 1 caw gula castor & 1 caw gula perang)
- 3/4 cawan cocoa powder
- 2 tsp baking powder*
- 2 tsp baking soda*
- 2 biji telur
- 1 cawan fresh milk- ku ganti dengan yogurt perisa asli
- 1 cawan corn oil
- 1 tsp vanilla essence( kita ganti ngan butter vanilla essence)
- 1/2 tsp garam,
- 1 tsp Nescafe powder di campur dengan satu cawan air panas
Cara Membuatnya:
- Ayak bahan * sekaligus
- Pukul sekejap semua bahan.
- Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 minit.
Bahan Topping/Ganache:-
- 1 tin susu pekat - boleh kurangkan
- 1 sudu teh esen vanila
- 1/2 cawan minyak jagung
- 1/3 cawan serbuk koko
- secubit garam