Assalamualaikum..Arini Pn Doc nak berkongsi resipi Chocolate bottom banana squares yang kita jadikan sebagai kek harijadi adinda ipar disambut 2 minggu yang lalu. Kejadiannya sangat soft dan moist banget! Menjadi pujian ramai! Korang wajib cuba ye..satu lagi keeper recipe yg terbaik! Jom kita zaas resipi yok!
RESIPI CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARES
resipi - tammysrecipes.com
sumber 1 - ct delima
sumber 2 - inahar's cooking time
Ingredients:
1/2 cup butter
1 cup sugar- kita guna 3/4 cawan gula perang
1 egg
1 teaspoon vanilla
1 1/2 cups mashed banana - kita guna 2 cawan pisang lenyek sbb ngam2 nk abiskan stok yg ada didapur)
1 1/2 cups flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1/4 cup baking cocoa- kita ganti dgn chocolate powder
1 cup chocolate chips
almond nibs-sendiri tambah
Instructions:
1. In mixing bowl, cream butter and sugar. Add egg, vanilla, and bananas, beating thoroughly.
2.
In a separate bowl, combine flour, soda, baking powder, and salt. Add
to creamed mixture and mix well. 3. Divide batter in half. Add the cocoa
to one portion of the batter. Spread that portion in the bottom of a
greased 9 x 13-inch baking dish. Spoon remaining batter on top, swirling
gently with butter knife if desired, and sprinkle with chocolate chips
and almond nibs.
4. Bake at 350 degrees for 30 minutes or until batter tests done with a toothpick or fork. Cool and cut into 24 squares.
Friday, August 25, 2017
Thursday, August 24, 2017
ROASTED CHICKEN KABSA RICE
Assalamualaikum kepada semua pengunjung dapur inahar ye! Bersiaran kembali Pn Doc dgn menu arab pulak iaitu nasi khabsa ayam panggang yang marbeless sgt! Dah banyak kali kita kongsi resipinye sebelum ini ye. Boleh lihat di sini dan sini juga. Menu ini dimasak minggu lepas atas request MrHubby. Alhamdulillah sedap dan digemari seisi keluarga. Apa2 pun jom kita semak resipi kembali ye!
BAHAN UNTUK REMPAH KABSAH
4 sudu besar ketumbar2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 sudu besar cengkih
2 sudu besar buah pelaga
2 sudu besar lada hitam
2 bi ji buah keras
Kesemua rempah di atas disangai hingga berbau wangi dengan api yang sederhana lebih kurang 10 minit. Cara yang mudah untuk memastikan rempah yang disangai sudah sempurna ialah dengan memicit biji ketumbar. Apabila kita dapat menghancurkan dengan senang, bermakna rempah itu sudah boleh dikisar. Simpan rempah yang telah dikisar halus ke dalam bekas kedap udara.
BAHAN UNTUK MEMERAP AYAM KABSAH
1 ekor ayam potong 6 atau ikut suka
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
3 inci halia di mesin
2 sudu besar rempah kabsah
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu serbuk cili
3 helai bay leaf
1 kiub ayam knor
garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUAT AYAM KABSAH
1. Panaskan Air 1 liter di dalam periuk.
2. Mesin 1 bawang besar, 3 bawang putih dan 1 1/2 inci halia hingga hancur.
3. Bila air dalam periuk dah mendidih, masukkan bahan mesin di atas, bay leaf, kiub ayam dan 2 sudu rempah kabsah.
4. Masukkan ayam dan biarkan reneh 15 minit.
5. Selepas itu tapiskan stok ayam untuk digunakan memasak nasi Arab.
6. Lumurkan ayam dengan 2 sudu rempah kabsah, bahan kisaran kedua (1 bawang besar, 3 ulas bawang putih, 11/2 inci halia- bahan kisar ni kita tak letak) ,kunyit, garam, gula dan 2 sudu sos tiram. Perapkan sebentar dan bakar selama 30 - 40 minit pada suhu 180 C. Lebihan bahan perap boleh di ulang sapu pada ayam yang tengah dimasak di dalam oven. Pastikan garam dan gula secukup rasa. Pastikan ayam tidak terlalu masak kerana ayam itu akan keras selepas di masukkan ke dalam oven.
7 biji buah pelaga,
5 kuntum cengkih
3 kuntum bunga lawang
5 biji lada hitam
3 inci kulit kayu manis
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji tomato di dadu
1 batang lobak merah didadu
segenggam kismis hitam
sedikit saffron(atau pewarna kuning)
1. Beras direndam bersama garam selama 30 minit kemudian toskan. 2. Tumiskan buah pelaga,kayu manis,bunga lawang, lada hitam dan cengkih.
3. Masukkan bawang, halia, lada dan tumiskan hingga wangi.
4. 41/2 cawan stok biarkan mendidih dan masukkan beras yg direndam tadi. Masak seperti biasa.
5. Untuk mengkais nasi, gunakan batang chopstick untuk mengelakkan beras patah2.
6. Tutup api apabila nasi masak.Taburkan safron(kita hnya guna sedikit pewarna kuning) dan kacau hingga warna sekata. Akhir sekali bolehla dihidang bersama ayam panggang, sos salata hara juga acar timun tomato.
Acar timun tomato
timun - potong dadu nipis
tomato - potong dadu kecil
bawang besar- potong nipis
cili merah/hijau - potong halus
cuka
garam
gula.
Campurkan semua bahan di atas hingga sebati dan sejukkan dalam petiais. Keluarkan sebentar sebelum dihidangkan bersama nasi.
SOS SALATA HARA
sumber- wana ( resipi asal : Arabic Bites )
3 biji tomato cincang.
1/2 cawan daun ketumbar – saya letak 1/4 cawan je
1/2 biji lemon ambil jusnya
1 -2 biji cili hijau –
saya tambah garam. sedikit gula
Cara Penyediaan Sos Salata Hara:
* Masukkan semua bahan dalam blender, kemudian kisar kesemua bahan2 tadi hingga hancur. ** sedia utk di hidangkan bersama nasi kabsa.
1 ekor ayam potong 6 atau ikut suka
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
3 inci halia di mesin
2 sudu besar rempah kabsah
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu serbuk cili
3 helai bay leaf
1 kiub ayam knor
garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUAT AYAM KABSAH
1. Panaskan Air 1 liter di dalam periuk.
2. Mesin 1 bawang besar, 3 bawang putih dan 1 1/2 inci halia hingga hancur.
3. Bila air dalam periuk dah mendidih, masukkan bahan mesin di atas, bay leaf, kiub ayam dan 2 sudu rempah kabsah.
4. Masukkan ayam dan biarkan reneh 15 minit.
5. Selepas itu tapiskan stok ayam untuk digunakan memasak nasi Arab.
6. Lumurkan ayam dengan 2 sudu rempah kabsah, bahan kisaran kedua (1 bawang besar, 3 ulas bawang putih, 11/2 inci halia- bahan kisar ni kita tak letak) ,kunyit, garam, gula dan 2 sudu sos tiram. Perapkan sebentar dan bakar selama 30 - 40 minit pada suhu 180 C. Lebihan bahan perap boleh di ulang sapu pada ayam yang tengah dimasak di dalam oven. Pastikan garam dan gula secukup rasa. Pastikan ayam tidak terlalu masak kerana ayam itu akan keras selepas di masukkan ke dalam oven.
BAHAN UNTUK NASI ARAB
3 cawan beras Basmathi
2 sudu minyak sapi + 1 sudu minyak zaitun7 biji buah pelaga,
5 kuntum cengkih
3 kuntum bunga lawang
5 biji lada hitam
3 inci kulit kayu manis
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji tomato di dadu
1 batang lobak merah didadu
segenggam kismis hitam
sedikit saffron(atau pewarna kuning)
1. Beras direndam bersama garam selama 30 minit kemudian toskan. 2. Tumiskan buah pelaga,kayu manis,bunga lawang, lada hitam dan cengkih.
3. Masukkan bawang, halia, lada dan tumiskan hingga wangi.
4. 41/2 cawan stok biarkan mendidih dan masukkan beras yg direndam tadi. Masak seperti biasa.
5. Untuk mengkais nasi, gunakan batang chopstick untuk mengelakkan beras patah2.
6. Tutup api apabila nasi masak.Taburkan safron(kita hnya guna sedikit pewarna kuning) dan kacau hingga warna sekata. Akhir sekali bolehla dihidang bersama ayam panggang, sos salata hara juga acar timun tomato.
Acar timun tomato
timun - potong dadu nipis
tomato - potong dadu kecil
bawang besar- potong nipis
cili merah/hijau - potong halus
cuka
garam
gula.
Campurkan semua bahan di atas hingga sebati dan sejukkan dalam petiais. Keluarkan sebentar sebelum dihidangkan bersama nasi.
SOS SALATA HARA
sumber- wana ( resipi asal : Arabic Bites )
3 biji tomato cincang.
1/2 cawan daun ketumbar – saya letak 1/4 cawan je
1/2 biji lemon ambil jusnya
1 -2 biji cili hijau –
saya tambah garam. sedikit gula
Cara Penyediaan Sos Salata Hara:
* Masukkan semua bahan dalam blender, kemudian kisar kesemua bahan2 tadi hingga hancur. ** sedia utk di hidangkan bersama nasi kabsa.
Subscribe to:
Posts (Atom)