Sunday, June 27, 2010

KUIH SERI MUKA


Taraaaaa...jom makan kuih serimuka..bior berseri2 muka di hari ahad nan nyaman nih..hehe! kuih ni wat semalam..pagi ni br potong! teringin nk wat serimuka cam Maz ilham dapur tp disebabkan xder stok air abu terpaksala tangguh dulu. so kuih yg korang tgk ni adalah hasil resipi kak An (raihan..periuktanah blogspot). thnx kak An for sharing this nice recipe. minta izin cnp resipi ye kak an..thanx again!

RESIPI KUIH SERI MUKA

Bahan-bahan: (menghasilkan satu loyang bulat berukuran 9 inci)

Lapisan bawah:

1 cawan beras pulut direndam dengan 1 cawan air selama 30 minit

1 cawan santan sederhana pekat daripada 1/2 biji kelapa

garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan pengukus.Toskan pulut dan masukkan ke dalam loyang. Masukkan santan dan garam secukup rasa. (kurang tak apa, jangan terlebih masin). Gaul rata santan dan beras pulut.

2. Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 20 minit dengan api kuat. Selepas 20 minit, angkat pengukus, gaul rata pulut dan rasa garamnya. Kalau belum masin, tambah sedikit lagi garam dan gaul sekata. Sekiranya pulut cukup masak, tekan padat ke dalam loyang dengan sudu atau senduk hingga rata.

*** sementara pulut tadi dikukus, sediakan lapisan atasnya:

Bahan-bahan:

2 biji telur gred A (jika gred kecil, guna 3 biji)

1/2 cawan gula putih

3 sudu besar tepung gandum

1 sudu besar tepung beras

1/2 cawan air pandan daripad 2 helai daun pandan

1 cawan santan sederhana pekat

sedikit pewarna hijau

Cara membuatnya:

1. Campurkan semua bahan dan kacau hingga gula hancur. Tapiskan ke atas lapisan pulut yang dipadatkan tadi dan kukus selam 15 minit atau hingga masak.


Share/Bookmark


Saturday, June 26, 2010

KUIH ABOK-ABOK



Salam petang semua..uikkss kuih abok2 ke ni??? hahaha..sebenornye ni la abok2 versi owg maleh...maleh campur x berapa nk reti wat kelonsong ngan daun pisang..jdnye terciptala kuih ni versi sempoi..hehe! kita kukus terus dalam acuan yg dilapik dan ditutup ngan daun pisang..amacam wokey ke?? sori laa ek..ni ler kudrat owg masih x abih bayo pose lagik..huhuu! harap2 sedap la ek..mesti sedapla kan sbb resipi dapat dari dapur azita zain yg terrer masak tuh..thanx ye azita! izinkan kita cnp resipinyer..senang banget cuma susah tang membungkus daun pisang je tu haa! hehe..(kalu nk tgk yg cantik..sila la ke dapur azita ye!)

RESIPI ABOK-ABOK Bahan-bahan :
3 cawan sagu - rendam 5 minit dan toskan
1 cawan kelapa parut

Gula merah secukupnya
-kita guna gulamelaka
1 camca teh garam

Daun pisang secukupnya - dibuat kelongsong


Cara-cara :
  1. Panaskan kukusan.
  2. Gaulkan sagu bersama kelapa parut dan garam.
  3. Masukkan 1 sudu besar sagu ke dalam kelongsong daun pisang. Masukkan pula gula merah secukupnya dan tutup dengan 1 sudu lagi sagu. Bungkus macam kuih koci.
  4. Kukus hingga masak - lebih kurang 20 minit.

Share/Bookmark


Thursday, June 24, 2010

SUP AYAM LENGKUAS

Salam..dah lama kita simpan resipi sup ayam lengkuas ni pas nmpak kt dapur hana jopun lama dulu..tp baru la ni menerai..hehe! padahal resipinye teramatla sempoinye..sempoi tp sodaap(dari bau dh tau sedap...sbb ibunye tgh pose..hehe)!! sri mmg suker lauk sup..ni dia lom balik skool lagik! harap2 anak ibu suker ngan sup cenggini..mmg sesuwei gak ngan ibunye & kak ayin sbg menu buka pose petang nnti(psst..ganti pose x abih lagi..uissh!). okay hana izinkan akak cnp jek resipi kt umah hana ek! resipi asal dari yani MyR..toceh2 to both hana & yani..jom zaass tgk resipinyer!!

RESIPI SUP AYAM LENGKUAS

Bahan-bahan

1.5 liter air
1 kiup pati ayam knorr
4cm lengkuas, buang kulit dan hiris nipis-nipis
300g isi ayam, hiris nipis. - hana gune ketulan ayam
5-6 biji cili burung-titik1/4 cawan santan
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
1 sudu besar jus limau nipis
daun ketumbar utk hiasan

Cara-cara

Masukkan air dan kiub ayam ke dlm periuk. Letak atas api sederhana sehingga mendidih. Tambah hirisan lengkuas. Biarkan selama 5 minit. Masukkan pula isi ayam. Masak 5 minit lagi.
Masukkan cili burung, santan dan gula. Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sos ikan dan jus limau nipis. Angkat. Hidang segera. Hias dgn daun ketumbar.



Share/Bookmark


Wednesday, June 23, 2010

APAM BALIK

Jom makan apam balik..panas2 lagi nih..adehh!!


apam balik versi tebal



apam balik versi nipis..adam punyer!!




resipi pernah letak sebelum nih..tp xpe kita copy balik ek..enjoyss!!

RESEPI APAM BALIK
(resipi asal ms oreo)

Bahan2:
1. 2 cawan tepung gandum
2. ½ cawan gula

3. 1 sudu teh soda bicarbonate
4. 1 sudu teh baking powder

5. Sedikit pewarna kuning
6. 1 biji telur

7. 1½ cawan air
8. Sedikit mentega/planta untuk mengoles


Bahan tabur :
1. Kacang tanah di goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar.
2. Jagung dalam tin.

3. Gula halus
4. Marjerin


Cara2:
  • Gunakan mixer ..pukul telur dan gula sehingga kembang.
  • Masukkan soda bicarbonate, air dan pewarna kuning.
  • Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum.
  • Pukul lagi sehingga semuanya sebati.
  • Oleskan mentega/margerin di permukaan kuali (sebaiknya gunakan kuali tak melekat (non stick pan) dan tuangkan 1 senduk (nipis) atau 2 senduk (tebal) dan ratakan.

Biarkan seketika dan sementara masak, taburkan bahan tabur diatas.
Apabila cukup masak, angkat dan lipat dua sebelum di potong.


Share/Bookmark


Tuesday, June 22, 2010

MENU ARINI..

Menu arini..sempoi jek! layaann...

asam pedas ikan bawal


sayur goreng buncis wif udang


ayam goreng ala kepci

Monday, June 21, 2010

BUBUR CANDIL @ BUTIR NANGKA

Salam..lama dh x makan bubur candil nih..last makan bulan pose tahun lepas..uishh dh setahun uu!! hehe..tu yg teringin lak tu..kita wat petang tadi..anak2 seme suka!! resipi men campak jek! disebabkan malas nk menaip..kita cnp jek resipi kt umah hana jopun sbb lebihkurang ngan resipi akak je..tenkiu hanaa!!

RESIPI BUBUR CANDIL

Bahan-bahan
  • 4 cawan tepung beras pulut
  • air
  • sedikit kapur makan
  • secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
  • (bahan utk kuah)
  • santan dari setengah biji kelapa
  • gula- kita guna gula melaka campur gula pasir sikit
  • 1 sudu makan halba
  • garam
  • daun pandan
Cara-cara
  1. masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
  2. masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
  3. buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
  4. panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul...
  5. apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
  6. untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
  7. bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
  8. lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.

Sunday, June 20, 2010

HAPPY FATHER'S DAY

Specially to my dear dad..En.Mohd Ali b.Hj Ismail, thank you for eveything...

For all the laughter & smiles,
For the happiness & good times,

For listening & caring..,

And loving & sharing..,

For your strong shoulders & kind heart....really LOVE YOU!!!

HAPPY FATHER'S DAY BAH!

Saturday, June 19, 2010

BAHULU GULUNG



Salam di tengah malam (eh awal pagi daa!!)..fuh ala2 seraam lak! hehe..okay la ni ekceli gambo bahulu gulung wat minggu lepas sebelom pi trengganu..hasrat hati nk wat bekal ke trengganu tp baru jek ku gulung bahulu tu..terus licin..hahaha! mmg mendapat sambutan..anak2 kata sedap gilos! pestaim wat kuih bahulu nih..dulu pernah try resipi kt majalah tp jadi keras kedegang!! pastu dh trauma nk wat lagi..tapi bila ternampak bahulu nih kt umah DAYANGJACK..perghh xleh tahan nengoknye!! dayang wat versi lapis tp akak sajer try wat yg gulung..mmg x rugi..sedap banget..moist & soft gitew!! pasnih mesti nk wat lagi..tenkiu wat dayang 4 this great recipe!! akak cnp kt dapur dayang ye..lebiuu!

Resipi Bahulu Lapis


Bahan-bahan :
  • 100 g tepung gandum (diayak)
  • 90 g gula pasir (dikisar halus)
  • 1/2 sk baking powder
  • 3 biji telur A (pd suhu bilik)
  • 1 sk esen vanilla
  • jem secukupnya untuk melapis
Cara-cara :
  1. Sediakan loyang yg bersesuaian (nak guna loyang bulat pun boleh). Lengserkan dgn mentega dan alaskan dgn kertas minyak. Lengserkan lagi dgn mentega pd kertas minyak dan taburkan sedikit tepung. Panaskan suhu oven pada suhu 180C.
  2. Satukan gula dan telur di dalam mangkuk adunan. Putar hingga kembang. (high speed).
  3. Masukkan esen vanilla* dan baking powder. Putar lagi hingga kembang dan gebu.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau dgn senduk kayu. Gunakan kaedah kaup balik.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 20 minit atau sehingga perang menyeluruh.
  6. Setelah masak, keluarkan bahulu dari oven.
  7. Potong kepada beberapa bahagian dan lapiskan dgn jem yg disukai.



Share/Bookmark

Thursday, June 17, 2010

REUNION MEDICUSM92 @ AWANA KIJAL

Salam bersiaran kembali wat semua ye!! alahaaii..rindu banget kt korang..lamanye tuanrumah menyepi kan!! ekceli bukan menyepi tp sebenornye sibuk banget dgn berbagai hal..ni pun baru jek balik dari Trengganu sbb menghadiri majlis reunion exmedicusm92 dari 11-13 jun 2010n di awana kijal resort..sebelum ke trengganu aritu..kita sibuk dgn segala persiapan..almaklum ler jd AJK x rasmi..so mcm2 hal yg perlu dibereskan..aduss!! mmg penat giloss..tp kepenatan tu hilang separuh bila dapat ketemu balik kengkawan yg dh hampir 20 tahun x ketemu..alhamdulillah..our first reunion nih rasanye telah berlansung dgn amat sukses dan meriah!! rasa mcm x nak balik kl lak sbb x puas ngobrol & layan segala gosip yg berlaku selama 18 tahun..huhuu!! okay ler..ni kita dh statbertugas kembali..so x sempat nk berciter panjang2..korang layan je la dulu foto2 nih..kalu nk tgk lg bnyk ada kt FB kita..adiosss!!