Sunday, September 26, 2021

KEK MARBLE LEMBUT


 Jom kita zaas resepi kek marble yg lembut ni yok!


Kek Marble Lembut
Sumber - inahar's cooking time
Ig @drinahar

Bahan-bahan:
250g butter
200gram gula kastor
5 biji telur gred B
220 gram tepung naik sendiri
1/4 caw susu segar @ cair
1 sudubesar ovallette
1 suduteh esen vanilla
1 suduteh rose emulco
1 sudubesar chocolate emulco

Cara
Pukul butter dan gula selama 10-12 minit. Tambah ovallete, putar lagi hingga sebati. Masukkan telur satu persatu sambil pukul perlahan. Masukkan esen vanilla, tepung naik sendiri yang telah diayak. Kaup balik je dan selang selikan dengan susu segar. Gaulkan sebati dan rata sahaja.
Bahagi adunan kepada 2 bahagian, adunan pertama tambah rose emulco dan kedua tambah choc emulco.Sapu butter/minyak pada loyang dan lapik kertas minyak.
Ambil satu senduk adunan rose dan letak di tengah-tengah loyang. Jangan ratakan, biar je kemudian ambil 1 senduk adunan koko tindihkan tengah adunan pertama tadi. Jangan ratakan juga, ulang hingga habis.
Panaskan oven suhu 180′ C dan bakar selama 45-50 minit bergantung dgn oven memasing.
Siap.

Thursday, September 16, 2021

Nasi Arab & Ayam Panggang



Alhamdulillah dapat memasak nasi arab.. Dah lama tak makan homemade punyer. Resepi pun main campak2 apa yg ada didapur jer sebab dah lama tak beli rempah segera nasi arab ni. Jom zaas resepinye yok!


NASI ARAB AYAM PANGGANG
Sumber - inahar's cooking time
Ig @drinahar

Untuk air rebusan ayam
8 ketul ayam whole leg
2 biji bawang besar (dihiris)
5 biji bawang putih
1 inci halia
4 sudubesar serbuk kurma
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk kunyit
1 suduteh serbuk lada hitam
2 kiub ayam
Garam
Akar ketumbar
2 biji lada hijau
Air secukupnya


Cara-caranya
1. Masukkan semua bahan, rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam. Air rebusan digunakan untuk nasi dan juga sup.

Untuk nasi :
4 cawan basmathi
6 cawan air rebusan ayam
5 biji bawang merah- dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 biji bawang besar - dimayang
2 biji lada hijau
Rempah 4 sekawan
Minyak sapi
Minyak masak
Daun ketumbar
Kismis


Cara-caranya
Tumis bawang, bawang putih dan rempah 4 sekawan hingga garing
Masukkan beras, cili hijau, daun ketumbar, kismis, air rebusan ayam serta garam perisa.
Didihkan hingga kering- boleh sambung masak dlm rice cooker spt biasa. Bila nasi dah masak, gemburkan dan boleh dihidang bersama taburan daun ketumbar/sup serta bawang goreng. Lebihan air rebusan tu boleh dijadikan sup. Tambah tumisan bawang/bawang putih, daun sup, garam sesuai kan rasa. Masak hingga mendidih siap utk dihidang.

Ayam panggang
Ayam direbus tadi dilumur sedikit serbuk kari, kunyit, garam dan madu. Biarkan sebentar dan bakar dlm oven hingga keemasan (saya panggang jer dlm kuali atas dapur sebentar bagi garing luar ayam tu sikit)

Untuk sos salata hara
2 biji lada hijau
3 biji tomato
2-3 biji cili padi
1/2 mangkuk daun ketumbar
1/2 biji lemon ambil jus
garam & gula


Kisar kesemua bahan dlm blender hingga hancur

Acar timun tomato
timun - potong dadu
tomato - potong dadu
bawang besar- hiris nipis
lada merah
Garam & gula
Perahan lemon

Satukan semua bahan dlm mangkuk dan sejuk dlm petiais. Keluarkan sebentar dan sedia untuk dihidang.

Tuesday, September 14, 2021

Ketupat Palas & Ayam Ungkep

 

Memandangkan masih ada berbaki lagi ketupat palas frozen aritu..jadi kita pun masak ungkep ayam utk digandingkan makan dgn ketupat palas tu. Alhamdulillah..raya kan sebulan 😍 Masih setia ngan resepi ungkep oleh @surianti_kitchen ..maceh ye Sue berkongsi resepi yg sedap ni. Jom kita zaass resepinye yok!


AYAM UNGKEP

Resepi asal - @surianti_kitchen
Sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan:
1kg daging ayam - potong 10 - lumur dengan sedikit garam & kunyit - perap seketika
2 batang serai - dititik
1 cawan air
minyak
sedikit asam jawa/asam keping (pilihan)
garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih
3 cm kunyit hidup
3cm halia
15 biji cili padi


Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan serai dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna.
3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan.
4. Tutup kuali rapat-rapat.
5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur.
6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.

Monday, September 13, 2021

Kek Pisang Sedap


Assalamualaikum .. marilah kita membaking kek pisang sedap, gebu, moist resepi @nina.mirza mmg mudah banget! Mekaseh Nina berkongsi resepi marbeless ni. Jom kita zaass resepinya yok!


Kek Pisang Blend Moist Gebu Sedap
Resepi asal - @nina.mirza
Sumber - inahar's cooking time
Ig @drinahar

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
**ayak semua dan satukan**
4 biji pisang berangan (kalau tak de, pisang emas pun boleh dalam 7-8 biji gitu)
1 cawan minyak (nina guna minyak jagung)
1 cawan gula (Nak lagi sedap separuh gula putih separuh gula perang)
3 biji telur

** blend semua**
Cara penyediannya
1-. Bahan tepung disatukan lalu diayak dan dimasukkan dalam bekas besar. Kemudian tuang bahan yang dah diblender ke dalam bekas tepung tadi.
2-. Kaup balik tepung dan bahan blender hingga sebati.
3-. Alaskan loyang dengan kertas minyak,(Nina pakai loyang petak size 8inch). Tuangkan adunan dan bakar pada suhu 170c selama 1jam atau sehingga kek masak (sy bakar 50 min @ 180c.loyang bulat 9"). Cucuk tengah dengan lidi (kalau lidi bersih tanda kek dah masak) . Kalau kukus, dalam 45 minit.
4-. Dah sejuk sedia dihidangkan…

Sunday, September 12, 2021

DONAT LEMBUT GEBU


Assalamualaikum Alhamdulillah berjaya mendonatkan diri weekend lepas setelah bertahun tak membuatnya. Rasanya kali terakhir mendonat lebih 10 tahun yg lalu zaman aktif blogging dulu tu..huhu! Tapi resepi @malina_lina_pg ni mmg best sebab takyah uli lama2 dan hasilnya donut masih gebu dan lembut. Seronok sgt tau..hihi!

Resepi Donut Simple Uli Guna Tangan Jer
Resepi asal - malina lina pg 
Sumber - inahar's cooking time
Ig @drinahar

Bahan A
3 cawan tepung gandum
1 sk serbuk penaik/baking powder
1 biji telur (pukul sedikit)
1 sb majerin
sedikit garam
Bahan B
1 cawan air
1 sk yis
2 sb gula
2 sb susu pekat manis
Cara: campurkan semua dan perap selama 20min atau hingga yis berbuih/kembang.Bergantung kepada cuaca.
Bahan C
minyak (untuk menggoreng)
gula kastor/gula icing (salut)


Cara-Cara
Dalam mangkuk besar satukan tepung gandum, garam dan serbuk penaik, gaul rata bahan kering.
Kemudian masukkan  majerin dan telur.Gaul menggunakan sudu terlebih dahulu.Kemudian gaul menggunakan tangan hingga menjadi seperti serbuk roti.
Buat lubang di tengah kemudian tuang adunan yis tadi sedikit demi sedikit sambil uli hingga menjadi doh.Kalau rajin boleh uli lama.Tapi lina pg uli sekadar sebati sahaja.Note doh memang agak lembek.
Tutup doh dengan plastic wrap atau tuala lembab dan biarkan doh kembang 1x ganda.
Apabila doh kembang tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin.
Taburkan tepung atas papan canai dan bulatkan doh.Bahagi doh kepada beberapa bahagian (saiz dan kuantiti terpulang)
Buat rounding hingga habis kemudian tekan sedikit supaya leper dan tebuk lubang di bahagian tengah.Boleh guna penutup botol/nozle atau guna jari jer.
Perap selama lebih kurang 10-15min supaya doh kembang.Untuk nak pastikan doh ready untuk digoreng kita tekan sedikit guna jari jika doh melantun naik semula itu bermakna dah boleh goreng.Jangan over proofing nanti doh akan serap minyak dan bentuknya akan 'lari'/senget benget semasa kita angkat untuk goreng.
Panaskan minyak dan goreng donut hingga kuning keemasan.Angkat dan toskan.
Salut donut menggunakan gula kastor/gula aising semasa donut masih suam.Jika donut dah sejuk nanti gula sukar untuk melekat.
Selamat mencuba.