Assalamualaikum! Finally Pn Doc juga terjebak demam kek larva cheese berhantu ni! Sangat marbeless..uishhh! Memang berhantu betuila kek ni..hahaha! Jom cekidot resipi yg kita cnp dari dapur KakZu ye. Resipi asal dari dapur Azlita. Mekaseh berjuta lemonn buat kedua2nya ye! So jom zaass resipi yok!
RESIPI KEK COKLAT CHEESE LARVA BERHANTU
resipi asal -
Azlita Masam Manis
sumber 1 -
Kak Zu Semanis Gula
sumber 2 -
inahar's cooking time
BAHAN BAHAN
KEK CHOCOLATE MOIST ANIS
BAHAN A
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung / minyak masak
1 cawan susu pekat manis
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula halus / gula castor
*satukan
2 biji telur Gred A
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh soda
1/2 sudu teh baking powder
* ayak
CARA CARA
Satukan BAHAN A dalam bekas
Masak atas api ( double boiler ) sehingga sebati dan gula hancur
Masukkan telur yang telah di kocok
Masukkan tepung yang telah di ayak
Masukkan adunan ke dalam bekas yang di sukai ( masukkan separuh bekas )
Kukus selama 30 minit dengan api sederhana
Sejukkan kek sebentar
250 gm Cheese ( philadhephia ) lembut kan di suhu bilik dahulu
500 ml UHT Whipping Cream (kita hanya letak 250ml sahaja)
3 sudu besar susu pekat manis
Satukan cheese dengan susu pekat. Putar hingga lembut
Masukkan UHT whipping cream .Putar hingga adunan cheese menjadi lebih
kembang dan mengebu ( jgn putar lama sangat takut uht whipping mencair
semula )
Simpan sedikit adunan cheese utk lorekan atas kek
COKLAT LELEH
300 gm coklat masakan
300 gm UHT Whipping Cream
1 sudu makan nutella
Satukan kesemua bahan dan Masak atas double boiler hingga menjadi ganache
Sejukkan sebentar hingga sedikit memekat
STEP MELAPIS KEK BERHANTU !!
1. KEK
2.ADUNAN CHEESE ( biarkan adunan cheese mengeras dahulu, baru tuangkan adunan ganache )
3, GANACHE
4. LOREK
4 KETEBALAN ADUNAN SETIAP LAPISAN TERPULANG DAN AGAK2 SAHAJA
~ SELAMAT MENCOBA ~