Monday, October 29, 2012

KONSERT BIG BANG ALIVE @ KL..MMG MELETOP!!


 Assalamualaikum semua..sebelum terlewat Pn doc nak ucapkan selamat menyambut hari raya aidil adha utk semua kengkawan dan pengunjung yg beragama Islam ya! semoga kalian semua selamat pulang dan kembali bekerja dgn selamat..amin!

okayla..arini kita nk citer pasal konsert kumpulan korea no 1 masakini ie Big Bang yg diadakan malam tadi di stadium merdeka..alahai nape pn.doc pun terjebak..kita ni bukanla peminat tegar Kpop pun tapi kerana anak2 kuturutkan jua..huhuu!! mmg anakku Sri & Kak Ayin mmg peminat kumpulan bigbang nih (ekceli abg bani & adam pun nk ikut tp kalu pi semua rabak lak poket pn.doc ni haa!.hehe)..mmg betul setelah menyaksikan konsert diorang semalam..mmg no doubt they are the most senasational no 1 asian artist in the world..sgt hebat persembahannye dari semua segi..audio visual,rekaan pentas,music semuanya bertaraf antarabangsa..mmg pun sebab konsert bigbang aliver tour 2012 ni creative directornye adalah Laurean gibson yg pernah mengarahkan konsert utk lady gaga,beyonce juga ramai penyanyi megastar yg lain. Bukan sembarangan ek..Khabarnya keseluruhan konsert di kl menelan belanja RM4 juta..tu diaaa..peminat bigbang ni mmg fanatik woo..sampaikan tiket yg berharga hampir RM700 boleh soldout dlm masa sejam jualan tiket dibuka beberapa bulan yg lalu..menurut cerita jualan tiket big bang alive tour ni mmg sold out di semua negara yg diorang jelajahi..mmg betul2 fenomena!  Malaysia adalah negara terakhir siri jelajah konsert alive mereka di asia tenggara dan lepas ni mereka berangkat utk menyambung tour bigbang di amerika syarikat pulak. Jualan tiket utk konsert di London disember nnti pun telah soldout dalam masa beberapa jam serta penganjur terpaksa menambah satu lagi konsert utk malam kedua ie 14-15 disember 2012..kepada peminat fanatik big bang kt mesia ni ada berani utk ke london?? hehe..
apa bezanye big bang dari artis korea yg lain??  yap..mereka pernah menang "Best worldwide act" di MTV Ema 2011..sebenarnye kumpulan Big Bang ni takdelah menari cam atris kpop yg lain dan solek bagai cam pompuan..ahli kumpulan big bang sebenarnya amat macho..mereka sgt multitalented dan mencipta lagu mereka sendiri..lagu diorang pun berbeza banding ngan atis kpop yg lain tu..selain dari tu setiap anggota mmg mempunyai vokal yg hebat serta kemampuan beraksi live dgn baik sekali..tak heran lah mereka ni band boy korea yg mempunyai paling ramai peminat lelaki..hahaha! (selalunye org lelaki mmg x minat artis kpop lelaki ni sebab gaya diorang yg agak girlish tu kan tapi not for Big Bang ye!) mmg tak tau dh nk cakap camner tapi hanya boleh kata bak tajuk lagu diorang.."wow fantastic baby!!"..huhuu!! amboi kemain kita berhujah pasal kpop lak ek..adehh tu la pasal anak..ngan ibu sekali terjebak minat big bang ni lak..hahaha..ada yg jeles ker? jgn mare ek..hehe! eh..panjang benor dh berceloteh ni haa..jom zaas foto2 kt bawah ni lak..


 sri & kak ayin serta wani (kawan kak ayin) semasa konsert belum bermula lagi..
 amboi sri..kemain anak ibu sampai balik umah malam tadi masih tersenyum lagi dan tak habis2 ucap terimakasih kt ibu sebab finally tercapai gak cita2 sri nk nonton konsert big bang..



foto2 kt bawah ni pulak ehsan dari malaysiandigest.com..gambar sekitar konsert! mmg happening!


 penonton memakai raincoat sebelum konsert sbb hujan..nasib baik hujan berhenti sebaik konsert bermula pukul tepat pukul 8.30pm.




Thursday, October 18, 2012

BAKED MANGO CHEESECAKE

     

Taraaaaa..pn doc kembali mengecisss..jgn jeles ek! dah abihh punn..layan mata jer la ek..mango cheesecake yg sgt marveles..walaupun permukaan kek merekah sikit tp ia tak menjejaskan rasanye kan..hehe! jom zaass resipinye!!! dah ada entry resipi kt sini ye...


RESIPI BAKED MANGO CHEESECAKE 
sumber- inahar's cooking time

Bahan:

Base biskut: 
200g oreo cookies minus filling
100g butter, dicairkan

*Alas dan lengserkan dasar dan tepi loyang dengan butter cair dan baking paper. Campurkan kesemua bahan base biskut dan tekan padat pada dasar loyang spring form/loose pan. Bakar pada suhu 160C untuk 10 minit atau hingga biskut masak. Ketepikan pada suhu bilik.

Inti:
500g cream cheese, suhu bilik
120g gula kastor - boleh dikurangkan kalau guna fresh cream atau mangganya manis
30g tepung jagung
350g isi mangga, diblend halus,
4 biji telur Gred A
250g whipping cream - (boleh juga ganti dengan yogurt perisa mangga )

Hiasan:
Isi mangga diblend halus @ puri mangga-hias ikut suka

Cara:
1. Panaskan oven pada suhu 150C.
2. Dalam bekas besar, pukul cream cheese bersama gula kastor hingga sebati. Masukkan tepung jagung, tepung kastad dan kacau sebati. Masukkan isi mangga yang diblend halus dan pukul lagi.
3. Masukkan telur satu per satu, sambil dipukul rata. Masukkan whipping cream@fresh cream dan pukul hingga adunan menjadi pekat.
4. Tuangkan adunan ke dalam base biskut tadi.
5. Bakar secara bain marie/water bath/steam bake dan bakar selama 1 jam 30 minit. 
6. Tutup suis oven dan biarkan kek di dalamnya selama 30 minit. Keluarkan bekas berisi air dari oven. Biarkan kek betul-betul sejuk di dalam oven dengan pintunya direnggangkan sedikit. *** (Permukaan kek akan kelihatan sedikit kering tapi jangan sampai merekah, dan tengah-tengah kek akan bergoyang/jiggle sedikit apabila loyangnyadigoyangkan).
7. Sesudah kek sejuk, keluarkan dari oven dan hiaskan ikut suka.Biarkan kek sejuk dalam peti sejuk selama 6 jam sebelum dikeluarkan dari loyang spring form/loose pan dan dihidangkan.



Tuesday, October 16, 2012

Sekitar HALFEST @ PWTC 13 Okt 2012

Assalamualaikum..baru sempat updet citer jenjalan di HALFEST 2012 @ PWTC hari sabtu yg lalu 13 okt 2012. macam2 adaaa..pn doc pun terjebak gak sopping mcm2 produk termasukla makanan,brg kosmetik,makanan kesihatan serta pakaian (pakaian renang muslimah utk anak juga) & tudung..adehhh terbang duit wooo!!! pepun jom kita layan mata tgk apa yg berlaku di pwtc aritu ye....










 
 demo masakan oleh chef zam & chef wan pun adaa..

 taraaaaaa..lihatla apa yg telah kubeli..huhuuu!!




 kek lapis sarawak yg pelbagai serta ciskek pun ada..

 produk sejuk beku..


3 helai tudung beli di pearl haya..mmg cantik banget!

 suplement kollagen brand rizq..baru 4 bulan dipasaran

 sabun kecantikan dibuat dari limau purut..

 kek lapis coklat crunchy..nampak x kt tengahnye tu ada choc crunchy..mmg marveles!!

 kek lapis asam manis

kek hati pari

Dah penat ronda2 kami pi ke the mall (seberang jalan pwtc) utk mengisi perut di restoran Chicken Hut.. makanan yg sedap, foodportion yg banyak serta harga yg sgt berpatutan..alhamdulillah..kenyang!! 


     

Friday, October 12, 2012

CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARES


 Assalamualaikum..dh lama teringin nk try resipi chocolate bottom banana squares ni tp tak terbuat2 tp bila semalam jenjalan ke dapur Che Ct..waduh terpesona lak dgn kejadian CBCS nih..jd sempena jamuan kt sekolah my doter Sri arini (jamuan lepas selesai upsr) apalagi terus merajinkan diri..kita wat resipi yg senang jek cenggini utk anakanda sri bawa ke sekolah..mmg yummy sangat cake nih..sgt moist & soft..padanan pisang & coklat mmg sgt kena..mantopp gitew..hehe!! harap kengkawan & para cikgu kelas sri semua suker! so apalagi wat uollss yg belum try resipi nih..rugi tau..baik korang cuber..mmg tak nyesal punyer..mudah di buat sedap dimakan!! jom zaas resipi..

Chocolate Bottom Banana Squares
resipi - tammysrecipes.com
sumber - inahar's cooking time


Ingredients: 
1/2 cup butter
1 cup sugar-
kita guna 3/4 cawan gula perang
1 egg
1 teaspoon vanilla
1 1/2 cups mashed banana - kita guna 2 cawan pisang lenyek sbb ngam2 nk abiskan stok yg ada didapur)
1 1/2 cups flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1/4 cup baking cocoa- kita ganti dgn chocolate powder
1 cup chocolate chips
almond nibs-sendiri tambah
Instructions: 
1. In mixing bowl, cream butter and sugar. Add egg, vanilla, and bananas, beating thoroughly.
2. In a separate bowl, combine flour, soda, baking powder, and salt. Add to creamed mixture and mix well.
3. Divide batter in half. Add the cocoa to one portion of the batter. Spread that portion in the bottom of a greased 9 x 13-inch baking dish. Spoon remaining batter on top, swirling gently with butter knife if desired, and sprinkle with chocolate chips and almond nibs.
4. Bake at 350 degrees for 30 minutes or until batter tests done with a toothpick or fork. Cool and cut into 24 squares.




Wednesday, October 10, 2012

New York New York Deli @ One Utama

 
Assalamualaikum semuaa..ni kami pi JJCM malam semalam..pestaim makan kt New York New York Deli di One Utama shopping complex..(di wing baru betul2 opposite cold storage)..okay gak tempatnye agak cosy dan cantik..foodwise okay tp dessertnye paling best ie deep fried mars bar..coklat mars yg telah digoreng bersalut tepung rangup diluar..makan panas2 sekali ngan vanilla aiskrim..perghh..mmg heaven!! selalu tgk kt rancangan masakan kt AFC channel psl coklat bars mcm mars, snickers digoreng tepung camtuh..rupanye kt kolumpur ni pun telah kutemui dessert cekelat sebegitu..fuhh!! korang mesti try tau..jom layan foto2 kt bawah nih....


pepperoni pizza & hawaian pizza..harga rm16.90 each

mushroom swiss burger rm18.50/set

baked cheese mussels..sedaap!

fish & chips rm19.90

spagheti alfredo with chicken fillet rm19.90

haaa..ini la dia deep fried mars bar rm11.90..coklat mars yg digoreng bersama salutan tepung rangup diluar dan dimakan bersama aiskrim panas2..bayangkan...mmg terbaekk!

 


 
 
foto2 drinks kt atas harga from rm6.90 to 8.90..plg sedap jus mango lime yg kt atas sekali tuh!