Thursday, October 18, 2012

BAKED MANGO CHEESECAKE

     

Taraaaaa..pn doc kembali mengecisss..jgn jeles ek! dah abihh punn..layan mata jer la ek..mango cheesecake yg sgt marveles..walaupun permukaan kek merekah sikit tp ia tak menjejaskan rasanye kan..hehe! jom zaass resipinye!!! dah ada entry resipi kt sini ye...


RESIPI BAKED MANGO CHEESECAKE 
sumber- inahar's cooking time

Bahan:

Base biskut: 
200g oreo cookies minus filling
100g butter, dicairkan

*Alas dan lengserkan dasar dan tepi loyang dengan butter cair dan baking paper. Campurkan kesemua bahan base biskut dan tekan padat pada dasar loyang spring form/loose pan. Bakar pada suhu 160C untuk 10 minit atau hingga biskut masak. Ketepikan pada suhu bilik.

Inti:
500g cream cheese, suhu bilik
120g gula kastor - boleh dikurangkan kalau guna fresh cream atau mangganya manis
30g tepung jagung
350g isi mangga, diblend halus,
4 biji telur Gred A
250g whipping cream - (boleh juga ganti dengan yogurt perisa mangga )

Hiasan:
Isi mangga diblend halus @ puri mangga-hias ikut suka

Cara:
1. Panaskan oven pada suhu 150C.
2. Dalam bekas besar, pukul cream cheese bersama gula kastor hingga sebati. Masukkan tepung jagung, tepung kastad dan kacau sebati. Masukkan isi mangga yang diblend halus dan pukul lagi.
3. Masukkan telur satu per satu, sambil dipukul rata. Masukkan whipping cream@fresh cream dan pukul hingga adunan menjadi pekat.
4. Tuangkan adunan ke dalam base biskut tadi.
5. Bakar secara bain marie/water bath/steam bake dan bakar selama 1 jam 30 minit. 
6. Tutup suis oven dan biarkan kek di dalamnya selama 30 minit. Keluarkan bekas berisi air dari oven. Biarkan kek betul-betul sejuk di dalam oven dengan pintunya direnggangkan sedikit. *** (Permukaan kek akan kelihatan sedikit kering tapi jangan sampai merekah, dan tengah-tengah kek akan bergoyang/jiggle sedikit apabila loyangnyadigoyangkan).
7. Sesudah kek sejuk, keluarkan dari oven dan hiaskan ikut suka.Biarkan kek sejuk dalam peti sejuk selama 6 jam sebelum dikeluarkan dari loyang spring form/loose pan dan dihidangkan.



26 comments:

rahel said...

Sedapnya cheese cake...tergoda gue..

zila norazila said...

salam syg kak ina..seyess kecurrr..gilerrzz::))

Faiz said...

wahhhh kak ina...nak try jugak, nk try jugak

Asyifa Mustaffa said...

Wow ! Mabeles la kak.....
Mntk sepotong......hehehe.....

JaSSNaNi said...

sedappppnya...
terliur tengok kek tu dah potong.. nampak isi dalamannye.. wahhhhhhh syok la penggemar cheese mcm ni..

ady said...

as-salam
looks fabulous deliciously....

Anna Qawina said...

Aslmkm Doc...sedapnya ciskek..hari2 makan ciskek pun saya rela..cemana tuh...

Cendana Kasih said...

aduh....tak tahan tgk cis kek ni..telan air liur saya...sib baik dah abis, kalo tak, nak jer stat kete g umah akak...hehe

Amie said...

laaaa... ingatkan ada lagi

inahar ali said...

rahel..cheesecake ni mmg sedap..kalu terguda kena wat sendiri ek..hehe!

zila..kecur gilerz ek..pi wat kt dapur tu sendiri..hahaha!

inahar ali said...

faiz..alaa cian dier dh abih pun..kena wat sendiri la nmpaknye..adehh..hehe!

asyifa..mmg marbeles tp dh abihh laa! sowiiii ek!

inahar ali said...

jassnani..mmg heaven tul ciskek ni utk penggemar cheese woo!

ady..mmg betul..so delicious & fabulous! nnti ady try wat ek!

inahar ali said...

anna..hari2 makan ciskek mmg conpem kena jumpa doc selalu nk kena mamam ubat colesterol..hahaha!

noorma..kalu akak wat agi..akak calling2 ek ajak noorma mai umah mamam ciskek..hehe!

inahar ali said...

amie..tu laa terlambat sudaa..hehe!

Antan Bertingkah said...

Sedapnya tengok K Ina... Tapi saya ni tgh demam.. Tak selera nak makan apa2pun...

inahar ali said...

yusa..laa iyeke..cian dier..kena tunggu sihat baruler tekak tu leh terima makanan yg sedap kan..moga cepat sembuh ye!

Fiza Nordin said...

rekahan itu kelihatan sgt cantik doc...sedkit pun tidak mencacatkan pandangan mataku huhuhuuu meh2 sepotong.ayat dah skema abis tu!hahaha

Rohah said...

asyik ni kak..asyikkk...asyikk tgk kek yg orang buat,nak buat sendiri asyikk malas je..hehe (banyaknye asyikkk..hi2)

inahar ali said...

fiza..ayat skema mu x sedikit pun dpt mengembalikan ciskek ku yg dh abiss itew..huhuu!

rohah..asyik malass asyikk lapar laa..hahaahaa!!

Nur-nba said...

Tergodaaaa... ;) nyummm nyummmm..

inahar ali said...

nur..tergodaaa aarr..apalagi jom ke dapur membaking..huhuu!

FnF Simple Life said...

hwaaa...nanges tengok...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wahhh.. yummy!!
lom penah rasa lagi cheesecake yg digabung dgn mangga...

inahar ali said...

fnf..huwaaaa dh abihh punn..huhuu!!

madihaa..mmg yummy..nnti tryla wat ciskek campur mangga..mmg terbaekk!

Anonymous said...

Slm kak, ada amek tmpahan x?

inahar ali said...

anonymous..eh xdelah akak baking2 utk family jek..hehe!