Friday, November 13, 2015

CHEESEKUT TIRAMISU


Assalamualaikum! Pn Doc baru nak demam cheesekut..geng blogger lain dah lama berpesta cheesekut ni kan..hihii! Million thanx wat Alongroz atas pemberian biskut saltcheese yg dibeli di sarawak. Biskut cheese ni mmg tak terdapat di semenanjung katanye..tapi uolls klu takder biskut saltcheese ni pun takper boleh diganti ngan biskut krim kraker jenama lain. Jadi moh ler kita zaass resipi yang sempoi banget ni..

RESIPI CHEESEKUT TIRAMISU

Bahan-bahan:
Biskut saltcheese  crakers secukupnye
250mg cream cheese
1/2 tin susu pekat
1 suduteh esen vanilla
1/2 cawan air nescafe/kopi
serbuk nestum & milo secukupnya

1.Pukul cheesecream bersama susu pekat dan esen vanilla hingga kembang. 
2. Celupkan beberapa saat biskut dalam air kopi/nescafe kemudian susun dlm loyang
3. Letakkan satu lapisan adunan cheese kemudian tabur nestum dan milo.
4. Ulang step sampai loyang penuh atau biskut habis.
5. Masukkan dalam peti ais. Taburkan serbuk koko atas cheeskut sebelum dihidangkan. Taraaa! Siap!




Wednesday, November 11, 2015

CHEWY GOOEY CHEESY BROWNIES


Assalamualaikum..taraaaa! My chewy gooey cheesy brownies yg sgt sedap uolls! Tak tipu punyer tau..kita gabungkan resipi brownies oleh alongroz ni yang best(resipi asal oleh wani ) kemudian kita tambahkan layer cheese di tengahnye tu..memang terboekk! Korang wajib cuba tau.. Jadi jom ler kita zaass resipi ye!

RESIPI CHEWY GOOEY CHEESY BROWNIES

Bahan (brownies)
125mg mentega*
200 gm coklat* (*dicairkan atas api kecil atau double boil)
3 biji telur
145 gm brown sugar
1 suduteh esen vanilla
45 gm tepung gandum**
25 gm serbuk koko** (sifted together)
kekacang (almond/walnut jika suka)

Bahan (lapisan cheese)
250 mg cheese cream
60 gm gula kastor
1 biji telur
esen vanilla

Cara-
1. Penyediaan brownies- pukul telur, gula dan esen vanilla hingga kembang juga gula hancur. Masukkan campuran coklat mentega yang telah dicairkan dan disejukkan tadi. Tambah campuran tepung bersama serbuk koko dan kacau bagi sebati dan rata.
2. Penyediaan cheese - pukul cheese cream, gula dan esen vanila hingga kembang. Tambah telur dan pukul lagi bagi sebati.
3. Panaskan oven @ 180c. Sediakan acuan yang telah dilengserkan juga dialas dengan kertas. Tuangkan separuh adunan brownies kemudian tuangkan semua adunan cheese ke atas lapisan brownie. Ratakan lapisan cheese dan tuangkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese tadi. Bakar dalam oven selama lebih kurang 25-30 minit ikut oven memasing ye!
RESIPI CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES resipi : wani sumber 1: alongroz sumber 2: inahar's cooking time (ni resipi utk setengah adunan) (Makes 8" square) INGREDIENTS: 125g Butter* 200g Chocolate* (* melted & mix together) 3 Eggs 145g Brown Sugar 1 tsp VE 45g Flour** 50g Coco Powder** (** sifted together)- i used only 25gm 50g chopped Nuts METHOD: 1. Beat eggs, sugar VE until sugar is dissolved. Add in melted chocolate & butter. Add in flour & cocoa mixture. Add in nuts. 2. Line tin with non-stick baking paper extended over the 2 sides. Bake at 160C for 45 min.(ini resipi separuh adunan jadi hanya 25-30 minit je) Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu


Thursday, October 29, 2015

STRAWBERRY ALMOND YOGURT CAKE


Assalamualaikum..another cake yg ku buat lastweek! Strawberry almond yogurt cake..mmg marbeles, sgt soft & moist ditambah dgn rasa buah strawberry segar juga kemewahan rasa serbuk almond..mmg perghhhh!! Resipi sebenarnya kita upgrade dari resipi strawberry bakewell cake di sini dgn tambahan yogurt yg menambahkan lagi kelembapan kek ini. Jom kita zaas resipi..

Strawberry Almond Yogurt Cake
sumber - inahar's cooking time

Bahan
150 gm mentega
150 gm brown sugar
2 biji telur
2 sudubesar susu pekat manis
1 botol yogurt perisa asli (140ml)
150 gm tepung berserbuk penaik (self raising flour)
150 gm serbuk almond
150 gm buah strawberry segar
sedikit chocolate chips
sedikit almond flakes 
Orange zest (1 biji ) - optional
gula aising (for dusting-optional)

Cara
1. Panaskan oven ke 180c. Lengserkan loyang kek dgn mntega dan alas loyang dgn kertas baking.
2. Pukul mentega bersama gula kastor menggunakan mixer hingga kembang dan gebu. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga gebu sekata.
3. Kemudian masukkan susu pekat juga yogurt dan kacau lagi bg sekata. Akhir sekali masukkan tepung yg telah diayak bersama serbuk almond dan gaul secara kaupbalik bagi rata sahaja. Masukkan orange zest(kulit oren yg disagat), buah strawberry segar yg telah dipotong kecil juga chocolate chips. Kacau rata.
4. Masukkan adunan ke dalam loyang dan taburkan potongan strawberry segar atasnye. Akhir sekali hiaskan dgn almond flake dan bakar dlm oven selama 50-55 minit bergantung pada oven memasing.
5. Sejukkan kek bila masak dan hias ikut suka (dusting dgn gula aising) sebelum duhidangkan.




Tuesday, October 27, 2015

BLUEBERRY CHEESE TART



RESIPI BLUEBERRY CHEESE TART resipi asal - azita zain sumber - inahar's cooking time Tart Crust / Shell Bahan-bahan : 170gm marjerin/butter 50gm gula aising 1 biji telur Gred C 290gm tepung gandum 1 sudu kecil esen vanilla Cara-cara : Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak. Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat. Cream Cheese Filling Bahan-bahan : 250gm cream cheese 50gm gula kastor / gula halus 1 biji telur Saiz B ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon Cara-cara : Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. Masukkan filling ke dalam kulit tat. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi. ***utk filling ni kita guna resipi yg berbeza sikit spt dibawah ini: 125 gm cream cheese 30 gm gula kastor 1/2 biji telur 1/2 biji lemon-ambil parutan kulitnya 20 ml whipped cream bluberi filling/jem Cara-caranya: Krimkan cheese sampai licin dan gebu,masukkan gula dan butter ,pukul sampai sebati.Kemudian masukkan telur & whip cream,pukul lagi hingga kembang . Filling : Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll. Cara-cara ( rujuk gambar di dapur azita ye) : Tart crust yang sedia untuk dibakar. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap! Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...) Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut. Bakar selama 5 minit. Siap!!! Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman azita...) : Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen). Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan.JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust. Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu


Assalamualaikum..dah lama Pn Doc tak mengecistat..huhu! Minggu lepas punyer cerita ni ek..resipi cheesetart yg sgt marbeles oleh rakan blogger Azita Zain. Kita tak pernah guna resipi lain dah..mekaceh wat azita ye! Entry lama boleh lihat di sini ye! Jom kita zaas resipi..!!

CHEESE TART
resipi asal -  Azita Zain 
sumber - inahar's cooking time

Tart crust/shell

Bahan-bahan :
170g mentega/margarine
50g gula ising
1 biji telur gred C
290g tepung gandum (kalau lembik tambah tepung lg)
1 suduteh esen vanilla

Cara-cara :
Ayak gula icing ke dalam mangkuk besar.
Menggunakan senduk kayu@whisker, pukul gula icing & mentega hingga sekata. Jangan pukul lama sangat.
Masukkan telur & pukul lagi sekejap.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga membentuk doh, gaulkan dengan tangan biar sebati.
Kalau lembik sangat boleh tambah sedikit tepung lagi.
Bulat2kan doh sebesar ibu jari & tekan ke dalam acuan tart, biar sekata, potong tepinya dengan pisau agar rata, cucuk dasarnya dengan garfu.
Buat sampai habis & bakar menggunakan suhu 170'C lebih kurang 15-20 minit@sehingga masak (warna perang2 sikit) 

Cream cheese filling

Bahan-bahan : (Untuk 50pcs cheese tart)
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :

Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan filling ke dalam kulit tat.
Tuang cream cheese ke atasnya.
Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.



TIPS AZITA :
Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.


BLUEBERRY CHEESE TART. Sumber : Azita Zain (http://rossitamz-kitchen.blogspot.com/2011/02/resepi-dan-tips-cheese-tart.html) Tart Crust / Shell Bahan-bahan : 170gm marjerin 50gm gula aising 1 biji telur Gred C 290gm tepung gandum 1 sudu kecil esen vanilla Cara-cara : Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak. Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat. Cream Cheese Filling Bahan-bahan : 250gm cream cheese 50gm gula kastor / gula halus 1 biji telur Saiz B ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon Cara-cara : Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. Masukkan filling ke dalam kulit tat. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi. Filling : Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll. Cara-cara membuatnya: Tart crust yang sedia untuk dibakar. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap! Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...) Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut. Bakar selama 5 minit. Siap!!! Tips untuk dapatkan cheese tart yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Ita...) : Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen). Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita.) : 1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen). 2. Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. 3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust. 4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Blueberry Cheese Tart Source:Rossitamz AzitaKitchen Sharing By: HaSue ~ sue-hasue.blogspot.com Tart Crust / Shell Bahan-bahan : 170gm marjerin 50gm gula aising 1 biji telur Gred C 290gm tepung gandum 1 sudu kecil esen vanilla Cara-cara : 1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat. 2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu. 3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. 4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. 5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak. Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat. Cream Cheese Filling Bahan-bahan : 250gm cream cheese 50gm gula kastor / gula halus 1 biji telur Saiz B ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon Cara-cara : 1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. 2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. 3. Masukkan filling ke dalam kulit tat. 4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi. Filling :Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll. Cara-cara 1. Tart crust yang sedia untuk dibakar. 2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya. 3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap! 4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi. 5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna. 6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan. 7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi. 8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...) 9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut. 10. Bakar selama 5 minit. Siap!!! Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita.) : 1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen). 2. Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. 3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust. 4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Blueberry Cheese Tart Source:Rossitamz AzitaKitchen Sharing By: HaSue ~ sue-hasue.blogspot.com Tart Crust / Shell Bahan-bahan : 170gm marjerin 50gm gula aising 1 biji telur Gred C 290gm tepung gandum 1 sudu kecil esen vanilla Cara-cara : 1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat. 2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu. 3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. 4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. 5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak. Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat. Cream Cheese Filling Bahan-bahan : 250gm cream cheese 50gm gula kastor / gula halus 1 biji telur Saiz B ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon Cara-cara : 1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. 2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. 3. Masukkan filling ke dalam kulit tat. 4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi. Filling :Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll. Cara-cara 1. Tart crust yang sedia untuk dibakar. 2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya. 3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap! 4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi. 5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna. 6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan. 7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi. 8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...) 9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut. 10. Bakar selama 5 minit. Siap!!! Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita.) : 1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen). 2. Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. 3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust. 4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
RESIPI BLUEBERRY CHEESE TART resipi asal - azita zain sumber - inahar's cooking time Tart Crust / Shell Bahan-bahan : 170gm marjerin/butter 50gm gula aising 1 biji telur Gred C 290gm tepung gandum 1 sudu kecil esen vanilla Cara-cara : Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak. Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat. Cream Cheese Filling Bahan-bahan : 250gm cream cheese 50gm gula kastor / gula halus 1 biji telur Saiz B ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon Cara-cara : Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. Masukkan filling ke dalam kulit tat. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi. ***utk filling ni kita guna resipi yg berbeza sikit spt dibawah ini: 125 gm cream cheese 30 gm gula kastor 1/2 biji telur 1/2 biji lemon-ambil parutan kulitnya 20 ml whipped cream bluberi filling/jem Cara-caranya: Krimkan cheese sampai licin dan gebu,masukkan gula dan butter ,pukul sampai sebati.Kemudian masukkan telur & whip cream,pukul lagi hingga kembang . Filling : Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll. Cara-cara ( rujuk gambar di dapur azita ye) : Tart crust yang sedia untuk dibakar. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap! Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...) Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut. Bakar selama 5 minit. Siap!!! Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman azita...) : Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen). Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan.JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust. Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Tuesday, October 6, 2015

VICTORIA SANDWICH CAKE

 
 
Assalamualaikum,,pekabo semua? Hari ini baru Pn Doc sempat nak updet entry Victoria Sandwich Cake yang kita buat sempena besday empunya diri last week,,huhuu! Resipi dulu pernah ada kat sini, Arini takpe kita cnp sekali lagi..jom layaann!!

RESIPI VICTORIA SANDWICH CAKE 
sumber - inahar's cooking time 

Bahan kek butter 
250 gm mentega 
250 gm tepung naik sendiri (selfraising flour) 
180 gm gula castor
5 biji telur gred A 
2 sudubesar susu pekat manis 
esen vanilla 
secubit garam 

Cara 
Pukul mentega bersama gula kastor hingga gebu. Tambahkan telur satu persatu dan pukul hingga kembang. Masukkan susu pekat juga esen vanilla. Pukul lagi. Akhir sekali masukkan tepung yang sudah diayak bersama garam secara kaupbalik bagi sebati (hati2 jangan pukul lama nanti kek yang terhasil akan keras juga kering tekturnye). Bakar di dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada 180c selama 45-50minitmengikut oven memasing ye. Setelah kek sejuk b olehla dipotong menjadi dua atau tiga lapis. Sapukan strawberry compote or jem pada setiap lapis kemudian dihiasi dengan cheesecream icing. Hiaskan kek ikut suka..siap! 

RESIPI STRAWBERRY COMPOTE 
250 gm buah strawbery - dicincang kasar 
2-4 sudubesar gula menurut kemanisan digemari 
sedikit tepung jagung dibancuh bersam air 
sedikit jus lemon 

Masak buah stoberi, gula dan jus lemon atas api yang perlahan . Masak hingga mendidih dan akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung utk memekatkan jem. Masak hingga ia pekat. 

RESIPI CHEESECREAM TOPPING 
250 ml fresh/whipping cream - pukul kental 
200 mg cream cheese 
1/4 cawan gula 

Cara 
Pukul cheesecream bersama gula hingga gebu kemudian campurkan dgn freshcream yang telah dipukul kental sebelum itu. Kacau rata hingga sebati. Boleh terus diguna utk hias kek. 
 

Saturday, September 26, 2015

I AM 48 TODAY


48th birthday gift, birthday mug, for him, for her, 1967, coffee mug, present, party, tea cup, for mom, dad, teacher, sister, brother, men


Assalamualaikum..Salam Aidiladha buat semua!  Selamat hari lahir untuk diri sendiri. Alhamdullillah bersyukur ke hadrat Illahi kerana masih lagi dikurniakan nyawa serta diberi peluang untuk menikmati kehidupan. Bertambah usia bermakna ku harus terus gigih berusaha menjadikan diri sebaik-baik manusia, yang berguna untuk manusia lain dan supaya sentiasa mendapat perhatian juga rahmat Allah swt.. Semoga Allah panjangkan umurku, beri kesihatan yang baik, dilimpahi rezeki yang berkat juga sentiasa diselubungi bahagia dunia & akhirat. Amiinn!
Terima kasih untuk semua ucapan juga doa yang baik-baik dari ahli keluarga tercinta, rakan2 baik di dunia realiti juga di alam maya ini. Semoga dikabulkan Yang Maha Esa..insyaallah! Amiiinn!
Once again..selamat hari lahir untuk diri sendiri dan semua yang lahir dalam bulan September. Semoga hidup kita sentiasa dirahmati Allah. Aminn. Love uollsss!
 

Friday, September 11, 2015

NASI MENTEGA KISMIS.


Assalamualaikum..arini baru nak updet resipi nasi mentega kismis yang dimasak aritu bersama lauk beriyani kambing seperti di entry sebelum ini. Resipi ini pernah dikongsi lama dulu di sini. Jadi jom laa kita zaass resipinye..

RESIPI NASI MENTEGA KISMIS
resipi asal - CMG
sumber - inahar's cooking time

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 25 minit, toskan. 
5 cawan air
 
1 cawan susu sejat
 "IDEAL" 
1 kiub ayam "Maggi" (optional)
 
2 camca besar mentega
 
Garam secukup rasa
 
1/3 cawan kismis


BAHAN TUMIS :-)
1 biji bawang besar, didadu 
2 ulas bawang putih, hiris
 
1 batang serai, dititik
 
1 helai daun pandan, disimpul
 
1 inci halia, hiris nipis
 
1 kulit kayu manis
 
1 kuntum bunga lawang
 
5 kuntum bunga cengkih
 
2 biji buah pelaga


BAHAN HIASAN
Hirisan daun bawang
Hirisan daun sup
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam kuali, cairkan mentega, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan beras dan kacau hingga mesra, masak 1-2 minit. Masukkan kiub ayam (hancurkan) dan gaul rata.
  2. Alih beras ke dalam rice cooker, tuang air dan susu, kacau rata. Tambah garam secukup rasa dan tanak nasi seperti biasa. Bila kering, taburkan kismis dan biar nasi betul2 masak. Gaul nasi dengan chopstik. Biar sekejap.
  3. Tabur bahan2 hiasan sebelum dihidangkan bersama acar dan lauk2 kegemeran. Selamat mencuba..

Wednesday, September 9, 2015

KAMBING MASAK BERIYANI


Assalamualaikum..taraaa! Hari ini kita nak kongsi sekali lagi kambing masak beriyani yg sedap nih. Ni memang entry tertunggak lagi yang dimasak 2 minggu yg lalu..huhuu! Menu spesel ni kita masak utk pasangan pengantin baru iaitu adinda saya bersama suaminye yang bertandang ke rumah kami tak lama selepas majlis perkahwinan mereka. Kambing beriyani ni dimakan bersama nasi mentega kismis, ayam masak merah, sambal telur juga acar timun nenas. Kalau korang nak cuba resipinye jom kita zaassss..

RESIPI KAMBING MASAK BERIYANI

Bahan-bahan:


500 gm daging kambing (potong dadu 2")-diperap tepung & limau nipis selama 20 minit kemudian cuci bersih dan toskan.
1 biji tomato - dicincang/racik
3 biji kentang- potong 4
2 batang lada hijau/merah- belah 2
3 sudu besar rempah beriani 
1/2 cawan susu cair (boleh juga guna yogurt)
1 tangkai daun ketumbar
3-4 sudu besar sos tomato @ puri
air secukupnya 
1 sudu besar minyak sapi
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Tumis:
1 labu bawang besar } dihiris
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

Bahan kisar:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 sudu besar bawang goreng
1 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
1 sudu besar badam
setangkai daun ketumbar
sedikit kismis-jika suka

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak masak + minyak sapi, masukkan bahan tumis, goreng hingga wangi dan bawang kekuningan
2. Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan rempah beriani. Tumis lagi hingga terbit minyak kemudian masukkan kambing. Rebus hingga kambing agak empuk.
3. Masukkan kentang, lada hijau, daun ketumbar, sos tomato, tomato cincang dan air, kacau rata dan masak hingga mendidih

4. Kemudian masukkan susu cair , garam & gula. Kacau rata dan didihkan sebentar. Siap boleh dihidangkan bersama nasi panas @ dimasak kembali semasa penyediaan nasi beriyani.




Friday, September 4, 2015

AYAM MASAK KICAP BEREMPAH

Assalamualaikum..bersiaran kembali kita ye! Selepas melalui minggu2 yg memenatkan past 2 weeks..arini baru kita dapat updet menu ayam masak kicap berempah yg dimasak beberapa minggu yg lalu..huhuu! Lepas penat kenduri perkahwinan adindaku Fithriana  8/8/15 yang lalu..kemudian kami sekeluarga beramai2 pula makan angin ke Bandung mengikut pasangan pengantin berbulan madu..uisshh menyibukkan kitorang kacau daun pengantin..hihiii! Pepun kami sangat gembira kerana majlis perkahwinan juga segala urusan kami berjalan dgn lancar. Syukur Alhamdulillah! Ok kembali kepada resipi ye..jom kita zaas..!!
RESIPI AYAM MASAK KICAP BEREMPAH
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - lumur garam kunyit & goreng hingga masak
1 labu bawang besar - hiris bulat
1 biji lada hidup merah - potong serong
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar lada hitam - tumbuk kasar atau boleh juga guna serbuk
1/3 cawan kicap lemak manis (cap kipas udang)
1 sudubesar sos tiram
sedikit air asam jawa (boleh ganti dgn cuka)
rempah penumis tiga sekawan- kayu manis, bunga lawang, pelaga
air secukupnya

Bahan kisar
1/2 labu bawang besar
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
1 batang serai


Cara-cara :

Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing dan masak.

Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau hingga sebati. Masukkan air asamjawa juga air secukupnya.Setelah mendidih, tambah serbuk lada hitam, bawang besar dan cili hidup. Akhir sekali masukkan ayam yang digoreng. Gaul seketika sebelum ditutup api. Sebelum dihidangkan, taburkan sedikit hirisan daun bawang@daun sup.
Cara-cara : Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing dan masak. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau hingga sebati. Masukkan air asamjawa juga air secukupnya.Setelah mendidih, tambah serbuk lada hitam, bawang besar dan cili hidup. Akhir sekali masukkan ayam yang digoreng. Gaul seketika sebelum ditutup api. Sebelum dihidangkan, taburkan sedikit hirisan daun bawang@daun sup. Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web

Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web



Friday, August 21, 2015

HEAVENLY MILO OREO JELLY

Assalamualaikum..lagi entry tertunggak..huhu! Puding milo oreo jelly yg sgt sedap di buat masa bulan ramadhan yang lalu. Puding ni juga salah satu resipi yg sgt ngetop dikalangan para blogger masakan tapi kita spt biasa agak ketinggalan..baru sekarang nk menerai resipinye..hehe! Memang rasanye tersangat heaven uuu! A keeper recipe..wajib try ye! Resipi asal dari dapur Alongroz yg cantik menawan tu..mekacehh Along berkongsi resipi 5 bintang ini..lap uu! Muuuaahhs!

HEAVENLY MILO OREO JELLY
By: Roz@HomeKreation
source - inahar's cooking time

Makes: 8" square
INGREDIENTS:
1 packet / 10g Jelly Powder (Agar-Agar Powder)
750ml Water
160g Sugar
1 can (400g) Evaporated Milk
3/4 cup Milo Powder
1 pack (137g) Oreo Cookies - break into small pieces but keep the sandwich together 

METHOD:
1. Place jelly powder and water in a pot & cook until jelly is dissolved.
Add in sugar & cook until sugar is dissolved.
Add in milk, stir well & off fire once boiled.

2. Separate 2 cups of the mixture into another pot & add in Milo powder.
Stir well until milo is dissolved.

3. Pour 1cup of Milo mixture into a square container and let the remaining half warm up on smallest fire.
Let it set slightly on surface before pouring another layer.
Pour the plain mixture on top.
Sprinkle oreo cookies & let is set on the surface.
Pour the remaining milo mixture.

4. Let it set completely at room temperature before chiiling it in fridge.
Serve cold.

TIPS FOR LAYERING:
a. Do not wait until the layer is completely set before pouring the next layer, or else it will not stick. If happened, scratch surface with fork before pouring the next layer.
b. Make sure the mixture is still hot when pouring on the earlier layer so that it will stick well.
********************************************


BAHASA MALAYSIA VERSION

resipi asal : AlongRoz@HomeKreation
sumber - inahar's cooking time
Saiz: 8" persegi
BAHAN2:
1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
750ml Air
160g Gula
1 tin (400g) Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis
CARA2:
1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut.
Masukkan gula & masak sehingga gula larut.
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
2. Asingkan 2 cwn  ke dlm periuk yg lain & campurkan milo sehingga sebati.

3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS:  
a. Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.

Wednesday, August 19, 2015

KEK MARBLE WARNA WARNI BADAM ROS NOSTALGIA

Assalamualaikum..lagi satu kek feveret utk aidilfitri yang lalu iaitu kek marble badam ros nostalgia. Kek yang sgt lembut, moist dan harum banget dgn bau ros juga rasa badam yg memikat  ..pergghhh! Uolss wajib cuba ye. Pn Doc dah banyak kali buat kt sini dan sini..huhu! So jom zaass resipi yok!

KEK MARBLE WARNA-WARNI BADAM ROSE NOSTALGIA Resepi Asal : Pn. Shamsiah Md. Shariff
Sumber : Rinnchan via ummi

Sumber 2 : inahar's cooking time
Bahan-bahan: (akak guna loyang bulat 6 inci)

  • 250gm mentega(*akak guna Golden Churn brand)
  • 5 1/2 oz gula castor(*akak letak 150 gm)
  • 4 biji telur gred B atau 5 biji telur gred C (*akak guna 4 biji saiz A/210 gm)
  • 1 oz badam kisar (*akak letak 60 gm)
  • 5 oz tepung naik sendiri(*akak letak 145 gm)
  • 2 susu maka
  • n susu pekat manis
  • 1 1/2 sudu teh esen rose
  • sedikit pewarna merah dan hijau(*akak letak biru, ungu dan pink)
Cara-cara:
  1. Pukul mentega dan gula hingga gebu.
  2. Masukkan telur satu persatu.
  3. Masukkan esen rose dan susu pekat. Pukul adunan hingga rata.
  4. Masukkan badam kisar dan tepung, gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan satu bahagian dgn hijau, satu bahagian dgn merah dan satu bahagian tanpa pewarna.
  6. Sediakan loyang yang telah disapu sedikit mentega dan alaskan dengan kertas kek.
  7. Sendukkan adunan ke dalam acuan secara berselang-seli sambil tindih menindih untuk membentuk corak marble.
  8. Bakar pada kepanasan 160 deg cel selama 30 minit, kemudian turunkan suhu kepada 150 deg cel dan bakar lagi selama 20-30 minit.