Saturday, April 23, 2011

KEK MARBLE WARNA WARNI BADAM ROS NOSTALGIA


Assalamualaikum..hoolllaaaaaaaa!!! bertemu kembali kita ye..korang rindu x kt kita??? Dh lama pn.doc x bersiaran kan?? huhuuu..mekacehh laa wat teman2 yg x jemu berkunjung ke dapur pn.doc yg dh lama x berasap nih..pepun semalam sempat gak kita merajinkan diri utk membakor kek marble ros nostalgia yg sedang hangat di terai oleh kengkawan blogger masak2 seme..fuhhh!! mmg x rugi woo wat kek nih..teramat la sedap n sungguhla nostalgianye bagai namanye gakk..(masa mengunyah tuh teringat zaman kecik2 dulu makan kek marble time raya..hehe)!! mmg best sgt..esp masa tergigit butiran kekacang badam tuh! thnx a million wat ummi kuantan yg berkongsi resipi yg amat sedap nih..resipi asal dari pn.shamsiah md shariff..2 thumbs up!! korang mesti try tau..cuba jgn x cuba geng! jom zaas resipi..minta izin ummi ye cnp resipi..muaah!

KEK MARBLE WARNA-WARNI BADAM ROSE NOSTALGIA
Resepi Asal : Pn. Shamsiah Md. Shariff
Sumber : Rinnchan via ummi


Bahan-bahan: (akak guna loyang bulat 6 inci)
  • 250gm mentega(*akak guna Golden Churn brand)
  • 5 1/2 oz gula castor(*akak letak 150 gm)
  • 4 biji telur gred B atau 5 biji telur gred C (*akak guna 4 biji saiz A/210 gm)
  • 1 oz badam kisar (*akak letak 60 gm)
  • 5 oz tepung naik sendiri(*akak letak 145 gm)
  • 2 susu makan susu pekat manis
  • 1 1/2 sudu teh esen rose
  • sedikit pewarna merah dan hijau(*akak letak biru, ungu dan pink)
Cara-cara:
  1. Pukul mentega dan gula hingga gebu.
  2. Masukkan telur satu persatu.
  3. Masukkan esen rose dan susu pekat. Pukul adunan hingga rata.
  4. Masukkan badam kisar dan tepung, gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan satu bahagian dgn hijau, satu bahagian dgn merah dan satu bahagian tanpa pewarna.
  6. Sediakan loyang yang telah disapu sedikit mentega dan alaskan dengan kertas kek.
  7. Sendukkan adunan ke dalam acuan secara berselang-seli sambil tindih menindih untuk membentuk corak marble.
  8. Bakar pada kepanasan 160 deg cel selama 30 minit, kemudian turunkan suhu kepada 150 deg cel dan bakar lagi selama 20-30 minit.

9 comments:

ibuintan said...

kek wajib time raya masa kecik2 dulu

Ummi said...

Assalamualaikum cik puan doctor yg dirinduiiiiii....hehehee...lama x usik Ina...sihat Ina? Sedap kan kek nih...moist sekali...harum dan gebusss..pd Ummi ni lah kek marble plg tip top!! hehhee

cik cek said...

Emmm...memang lama tak namapak...pekabo...sihat dan ceria selalu ya..
Nampak moist kek tu...

izahdaut said...

TU DIAA....WARNE DIA MEWAH BETUII.. GARANG GITUU.
TUNGGU TIME SESUAI NAK TRY JUGAK KEK NI..
SEDAP YE SEDAP.. JANGAN CAKAP SELALU SANGAT KAK, CEPAT AJE KARANG NAK MENGGODEKNYA..EHEHE

inahar ali said...

ibuintan..iyala mmg nostalgia sungguh kan!

ummi..betuila ummi..mmg kek marble plg cedap nih..melotupss!

cik cek..kek nih mmg moist banget..nnti try la ye!

izahdaut..hahaha..garang2 mmg i loikkee!! kek nih a must try tau!

Nieza said...

salam winduuu kak Ina....wahhhh cun tu..kek sama cun ngan tuannya la...hehe cantik belangan tu kak...buat terguda jer kita nk cuba buat ni...

ilahjy said...

salam ina.. lama tak keudara p mana adik dah sihat ker> atau ilah ketinggalan berita..? canteekk nye kek ni secantek tuannya.. kan nieza..bodek ada makna ni kan.. kasi seloyang kek ..bole? hehehe

kak ina kl said...

tenguk warna pun dah cantik..simpan dalam ...nanti rajin baru godek..

inahar ali said...

nieza..cun ker?? hehe..tp yg pasti sodaap!!

ilah..adik dh kuar hospital tp kena makan ubat seumur idup..sakit autoimune disease..thnx bertnya kabar! haha..korang bodek kek cantek tp sowiii dh lama abiss..hehe!

kak ina kl..godek jgn x godek hehe!