KEK MARBLE WARNA-WARNI BADAM ROSE NOSTALGIA Resepi Asal : Pn. Shamsiah Md. Shariff
Sumber : Rinnchan via ummi
Sumber 2 : inahar's cooking time
Bahan-bahan: (akak guna loyang bulat 6 inci)
- 250gm mentega(*akak guna Golden Churn brand)
- 5 1/2 oz gula castor(*akak letak 150 gm)
- 4 biji telur gred B atau 5 biji telur gred C (*akak guna 4 biji saiz A/210 gm)
- 1 oz badam kisar (*akak letak 60 gm)
- 5 oz tepung naik sendiri(*akak letak 145 gm)
- 2 susu maka
- n susu pekat manis
- 1 1/2 sudu teh esen rose
- sedikit pewarna merah dan hijau(*akak letak biru, ungu dan pink)
- Pukul mentega dan gula hingga gebu.
- Masukkan telur satu persatu.
- Masukkan esen rose dan susu pekat. Pukul adunan hingga rata.
- Masukkan badam kisar dan tepung, gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan satu bahagian dgn hijau, satu bahagian dgn merah dan satu bahagian tanpa pewarna.
- Sediakan loyang yang telah disapu sedikit mentega dan alaskan dengan kertas kek.
- Sendukkan adunan ke dalam acuan secara berselang-seli sambil tindih menindih untuk membentuk corak marble.
- Bakar pada kepanasan 160 deg cel selama 30 minit, kemudian turunkan suhu kepada 150 deg cel dan bakar lagi selama 20-30 minit.
No comments:
Post a Comment