RESIPI KEK KUKUS VELVET
HAW FLAKES (versi bakar waterbath) resipi - kak fida sumber - inahar's
cooking time Bahan-bahan >5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti
ais) >225 g gula halus >220 g tepung gandum* >1 sk rata baking
powder* >1 sb ovalette >150 ml susu cair >1/2 sk garam >100
ml minyak jagung/masak (kita guna melted butter) >1 sk esen vanilla
>pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka >secukup hawflakes
Cara-cara1.Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2
di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna. 2.Pukul
adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul
dgn senduk atau spatula hingga sebati. 3.Loyang dialas kertas dan sapu
minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes
dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah
dipanaskan dulu. (kita guna cara bakar waterbath dalam oven) 4.Buat
hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk
lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk
dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun
hawflakes jika suka... Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10
min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web
Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web
Kek Kukus Velvet HawflakesMake $35 per hour : http://bit.ly/elance_web
resipi asal - kak fida
sumber - inahar's cooking time
Bahan-bahan
- 225 gm gula halus
- 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
- 220 gm tepung gandum*
- 1 sudu kecil rata baking powder*
- 150 ml susu cair (ummi guna Ideal Nestle)
- 1/2 sudu kecil garam
- 100 ml minyak jagung/masak
- 1 sudu kecil esen vanila
- beberapa titis pewarna(ikut suka)
- asam hawflakes secukupnya
- Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak, hawflakes dan pewarna.
- Pukul adunan hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
- Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes di permukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
- Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.
- Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
- Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
No comments:
Post a Comment