Friday, August 14, 2015

NASI BERIANI

Assalamualaikum..ni lagi satu menu tertunggak siarannye sebab masaknye dah lama time posa aritu. Pn Doc masak utk menu berbuka abg bani juga rakan2 serumah seramai 10 org di asrama mereka..nasi beriani digandingkan bersama lauk ayam masak merah, kurma telur juga acar timun nenas. Alhamdulillah mendapat sambutan hangat..hihii! Resipi kita cnp dari dapur kak hanieliza..resipi beliau mmg mudah juga rasa yg sangat sedap..mekaseh kak liza! Jom kita zaas resipi ye!

NASI BERIANI
resipi - kak hanieliza
sumber - inahar's cooking time


Bahan

1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
2 s/b rempah beriani [bancuh dgn sedikit air]
2 biji buah tomato [potong dadu]
3 biji cili merah [potong 2]
3 biji cili hijau [potong 2]
100 gm daun pudina ]
100 gm daun sup ] potong kasar]
100 gm daun ketumbar ]
1 liter air
1 cawan susu cair
2 s/b minyak
4 s/b minyak sapi
kismis
garam
1 s/b pewarna kuning [bancuh ngan sedikit air]

Bahan tumis 
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] hiriskan
2 cm halia ]
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara. 
1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam rice cooker pot. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah yg dibancuh dan akcau. Masakkans ehingga naik minyak.
3. Masukkan daun yg dipotong kasar dan cili merah & cili hijau.
4. Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendideh sekejap.
5. Masukkan beras dan alihkan periuk dalam rice cooker.
6. Bila dah nasi kering, titikan pewarna kuning dan biarkan kering lagi.
7. Bila telah kering gemburkan nasi perlahan supaya beras tak patah.
8. Hidangkan dengan daging prunes dan acar.