resepi : DayangJack@Dapurku Sayang
sumber: inahar's cooking time
bahan-bahan : loyang 8" x 8"
bahan-bahan : loyang 8" x 8"
- 10 biji telur gred A
- 450g mentega berkualiti tinggi (Golden Churn, Anchor, SCS)
- 3/4 cawan gula kastor
- 2 cawan nestum (dikisar halus)
- 1 cawan serbuk almond
- 1 cawan serbuk horlicks
- 1 cawan tepung hongkong/gandum (diayak)
- 2 sudu kecil esen vanilla
- 1 botol besar (60 ml) pes pandan cap Kopoe-Kopoe ( pewarna dan perisa pandan yang lain pun boleh)
- 1 cawan susu pekat manis (kita guna setengah caw susu pekat campur setengah cawan kaya)
Cara-cara :
- Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung (alaskan loyang dengan kertas minyak jika suka)
- Pukul mentega bersama gula halus dan esen vanilla hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
- Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed perlahan). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
- Masukkan susu pekat dan pes pandan. Putar sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dengan horlicks, serbuk almond dan nestum . Kacau sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutupkan dengan kertas foil yang sudah disapukan sedikit butter (supaya permukaan kek tak melekat pada kertas foil).
- Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering)
- Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.