Tuesday, August 27, 2013

KEK LUMUT AIDILFITRI

 
Alhamdulillah dalam kesibukan terpaksa bekerja hingga ke petang sebelum raya aritu akhirnya berjaya gak Pn Doc membaking 2 jenis kek pada malam aidilfitry yg lalu..kek marble trio CMG (kek wajib ..nih..hehe) juga kek lumut..kalu dulu pernah wat kek lumut kt sini menggunakan resipi DJ..kali ni juga masih guna resipi dari dapur DJ tapi sedikit berlainan dgn tambahan serbuk almond yg menambah kemewahan rasa kek ini..mmg hasilnye lebih meletops lagi mantopss..sememangnya da bomb..huhuu! mekaceh DJ atas perkongsian resipi yg sgt marveles nih..jomm kita zaaas resipinye!


 Kek Lumut II
resepi : DayangJack@Dapurku Sayang
sumber: inahar's cooking time

bahan-bahan : loyang 8" x 8"
  • 10 biji telur gred A
  • 450g mentega berkualiti tinggi (Golden Churn, Anchor, SCS)
  • 3/4 cawan gula kastor 
  • 2 cawan nestum (dikisar halus)
  • 1 cawan serbuk almond
  • 1 cawan serbuk horlicks
  • 1 cawan tepung hongkong/gandum (diayak)
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 botol besar (60 ml) pes pandan cap Kopoe-Kopoe ( pewarna dan perisa pandan yang lain pun boleh)
  • 1 cawan susu pekat manis (kita guna setengah caw susu pekat campur setengah cawan kaya)
Cara-cara :
  • Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan dengan sedikit  tepung (alaskan loyang dengan kertas minyak jika suka) 
  • Pukul mentega bersama gula halus dan esen vanilla hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima. 
  • Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed perlahan). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis. 
  • Masukkan susu pekat dan pes pandan. Putar sebati. 
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dengan horlicks, serbuk almond dan nestum . Kacau sebati. 
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutupkan dengan kertas foil yang sudah disapukan sedikit butter (supaya permukaan kek tak melekat pada kertas foil). 
  • Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering) 
  • Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. 



23 comments:

Asyifa Mustaffa said...

alahai sedapnya...x penah cuba lgi kek ni...agak2 klau bakar bole ke kak..?

Acik Erna said...

memang puan doc..cekap..smpat buat kek 2 jenis tu..acik tak sempat puan doc..buat rendang kuah kacang pun dah loteh he he

fazianbatrisyia said...

Bagusnya pn doc...busy pun sempat buat kek 2 jenis. sy lum ulang buat lagi kek ni...thn ni ada kek kukus buah jek...

nita said...

tengok pun sedap...nanti saya ajak eni try hehehe....

shidah ar said...

K.ina, manis tak? Risau nak buat kek kukus sebab tak tahan manis. Texture mcm mana? Mcm kek buah ke?

Sweetie said...

cantik kalernya...mmg sebijik cam lumut! ada masa nanti nak try jugak resipi tu...

Sury Abil said...

Salam pn doc...ada lg ke..nk dtg beraya ni..heee

inahar ali said...

asyifa..mungkin leh try bakar jugak cuma agaknye x selembap bila kita ngukus la..akak pun x pernah try lagi,.hehe!

inahar ali said...

acikerna..hehe!! saya pun cenggitu gak tp paksa gak diri membaking sbb rasa cam x best kalu hari raya xder kek..hehe!

inahar ali said...

fazian..uish kek kukus buah pun sodaap gak tu..feveret akak tu!

inahar ali said...

nita..buat jangan x buat ye yus! huhu..

inahar ali said...

shidah..kek ni resipinye mmg juz nice jer kemanisannye tu..lagi lama kukus lagi lembap jadinye..nnti tryla!

inahar ali said...

kaksweetie..nnti cubala..mmg x menghampakan!

inahar ali said...

sury..semua dh jd baja la weii..udah 2 minggu raya..hehe!

Rohah said...

Ahai dapnyerr..baru td jumpa kat blogger inspirasiku

inahar ali said...

Rohah..mmg betui tu cikgu dzana pun ada wat kek lumut raya baru nih!

cikmanggis said...

sedap ni.Jika kek yang ada Horlicks memang Cm suka.baunya ..waduhhhh wangi :)

inahar ali said...

cikmanggis..semua kek yg ada horlicks mmg terbaekk dr ladangkan..hehe!

inahar ali said...

cikmanggis..semua kek yg ada horlicks mmg terbaekk dr ladangkan..hehe!

FnF Simple Life said...

bila laa nak try kek lumut yg popular ni... sedapnye... ;)

inahar ali said...

fnf..try jangan x try..rugi wooo!!

Mieza said...

Kak Inaaaaa...salam aidil fitri..maaf zahr dan batin..wahhhh berkek lumut di hari raya..mesti yg ni licin dulu..cantik ijaunya..dulu mieza buat pucat skit kalernya huuuhuuu

inahar ali said...

mieza..SHRMZB gak wat mieza sekeluarga! mmg conpem kek hijau ni licin dulu sbb sodap banget..hehe!