resepi : DayangJack@Dapurku Sayang
sumber: inahar's cooking time
bahan-bahan : loyang 8" x 8"
bahan-bahan : loyang 8" x 8"
- 10 biji telur gred A
- 450g mentega berkualiti tinggi (Golden Churn, Anchor, SCS)
- 3/4 cawan gula kastor
- 2 cawan nestum (dikisar halus)
- 1 cawan serbuk almond
- 1 cawan serbuk horlicks
- 1 cawan tepung hongkong/gandum (diayak)
- 2 sudu kecil esen vanilla
- 1 botol besar (60 ml) pes pandan cap Kopoe-Kopoe ( pewarna dan perisa pandan yang lain pun boleh)
- 1 cawan susu pekat manis (kita guna setengah caw susu pekat campur setengah cawan kaya)
Cara-cara :
- Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung (alaskan loyang dengan kertas minyak jika suka)
- Pukul mentega bersama gula halus dan esen vanilla hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
- Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed perlahan). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
- Masukkan susu pekat dan pes pandan. Putar sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dengan horlicks, serbuk almond dan nestum . Kacau sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutupkan dengan kertas foil yang sudah disapukan sedikit butter (supaya permukaan kek tak melekat pada kertas foil).
- Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering)
- Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
24 comments:
alahai sedapnya...x penah cuba lgi kek ni...agak2 klau bakar bole ke kak..?
memang puan doc..cekap..smpat buat kek 2 jenis tu..acik tak sempat puan doc..buat rendang kuah kacang pun dah loteh he he
Bagusnya pn doc...busy pun sempat buat kek 2 jenis. sy lum ulang buat lagi kek ni...thn ni ada kek kukus buah jek...
tengok pun sedap...nanti saya ajak eni try hehehe....
K.ina, manis tak? Risau nak buat kek kukus sebab tak tahan manis. Texture mcm mana? Mcm kek buah ke?
cantik kalernya...mmg sebijik cam lumut! ada masa nanti nak try jugak resipi tu...
Salam pn doc...ada lg ke..nk dtg beraya ni..heee
asyifa..mungkin leh try bakar jugak cuma agaknye x selembap bila kita ngukus la..akak pun x pernah try lagi,.hehe!
acikerna..hehe!! saya pun cenggitu gak tp paksa gak diri membaking sbb rasa cam x best kalu hari raya xder kek..hehe!
fazian..uish kek kukus buah pun sodaap gak tu..feveret akak tu!
nita..buat jangan x buat ye yus! huhu..
shidah..kek ni resipinye mmg juz nice jer kemanisannye tu..lagi lama kukus lagi lembap jadinye..nnti tryla!
kaksweetie..nnti cubala..mmg x menghampakan!
sury..semua dh jd baja la weii..udah 2 minggu raya..hehe!
Ahai dapnyerr..baru td jumpa kat blogger inspirasiku
Rohah..mmg betui tu cikgu dzana pun ada wat kek lumut raya baru nih!
sedap ni.Jika kek yang ada Horlicks memang Cm suka.baunya ..waduhhhh wangi :)
cikmanggis..semua kek yg ada horlicks mmg terbaekk dr ladangkan..hehe!
cikmanggis..semua kek yg ada horlicks mmg terbaekk dr ladangkan..hehe!
bila laa nak try kek lumut yg popular ni... sedapnye... ;)
fnf..try jangan x try..rugi wooo!!
Kak Inaaaaa...salam aidil fitri..maaf zahr dan batin..wahhhh berkek lumut di hari raya..mesti yg ni licin dulu..cantik ijaunya..dulu mieza buat pucat skit kalernya huuuhuuu
mieza..SHRMZB gak wat mieza sekeluarga! mmg conpem kek hijau ni licin dulu sbb sodap banget..hehe!
Klu tmbh telur 20bijik ok x?nk soft2 cake :)
Post a Comment