Salam bersiaran kembali setelah hampir seminggu dapurku tak berasap!! almaklumler tuanrumah kena keje sampai malam tiap hari..ni pun baru balik keje..lom mandi lagi!hehe..saje nk gak tunjuk homemade chocolate icecream yg kita wat malam semalam..baru dapat mamam malam nih pas balik keje tadi! tu yg x menyempat nk updet gak citer eskrem nih..mmg bak kata ros jopun..ni lah the best homemade icecream ever! sgt rich,creamy & very chocolatey!! lagi pulak ia lambat cair tak seperti resipi icecream homemade yg lain..mmg mcm kt kedai punyer..hehe!! sgt puas hati..!! timokacih kt ros for sharing this marvelous recipe..resipi asal dari buku masakan chocolate katherine edelston..mmg terbaaekk wok!!
jom kita zaass resipi..minta izin akak cnp dari dapur ros ye! lebiu ros..moga cepat sembuh ye! jaga kesihatan ros & baby tu baik2 ye..miss uu!!RESIPI RICH CHOCOLATE ICE CREAMBahan-bahanya ( Sumber resepi dari buku masakan Chocolate Katherine Edelston)
400ml whipping cream-kita guna whipcream perisa chocolate
100gram coklat masakan
2 sudu besar serbuk koko@ 2 sudu kecil coklat emulco
1/2 cawan gula
2 biji telur
2 biji kuning telur
50ml susu segar
Cara-caranya
1. Potong kecil-kecil coklat masakan, jika menggunakan serbuk koko, campurkan sedikit air panas supaya menjadi pes, di dalam periuk masukkan 50ml susu segar dan 50ml whipping cream bersama coklat masakan serta pes koko, biarkan coklat larut dan ketepikan, pastikan api yang digunakan perlahan dan haruslah sentiasa dikacau. Setelah semuanya larut dan sebati, tutup api dan ketepikan.
2. Kemudian di dalam bekas lain, satukan telur dan kuning telur serta gula, pukul sedikit menggunakan hand whisker, satukan bancuhan coklat cair tadi dan kacau sebati, selepas itu, panaskan air didalam periuk dan masak menggunakan cara double boiler, kacau sehingga adunan menjadi pekat. tutup api dan sejukkan sebentar.
3. Di dalam mangkuk adunan pukul baki whipping cream sehingga creamy dan kental, akhir sekali satukan adunan coklat dan kacau hingga semuanya sebati, sejukkan di bahagian freezer peti ais sekurang-kurangnya 4 jam atau semalam. Sedia untuk dinikmati bersama sos coklat dan badam cincang. Selamat Mencuba.
eskrem nih x berhias sbb xder stok sos coklat & badam cincang..kalu x lagi melotupss rasanye!!