Friday, January 22, 2016

SPAGHETI AGLIO OLIO

Assalamualaikum..hollaa! Jom berpasta pulak..spagheti aglio olio yg mudah utk disediakan juga amat sedap menjadi kegemaran seisi keluarga. Jom zaass resipi!
 

RESIPI SPAGHETI AGLIO OLIO
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan:
500 gm spagheti (celurkan)
2-3 sudu besar minyak zaitun/jagung
1 biji bawang besar- potong dadu
4 biji bawang putih- racikkan
10-12 ekor udang sederhana besar
4 ekor sotong- potong bulat
sepotong isi ayam- hiris kecil
1 btg sosej - potong serong
1 tin button mushroom (boleh juga guna cendawan segar)
beberapa biji tomato ceri
2-3 potong lada capsicum merah/hijau (potong dadu/memanjang)
1 sudubesar serbuk lada hitam
1 suduteh oregano flakes
daun parsley cincang
cili padi- ikut suka
garam secukup rasa
serbuk perisa/kiub ayam (optional)
sedikit parmesan cheese/dry chilli flakes utk ditabur masa menghidang

Cara:
Panaskan minyak serta tumis bawang besar juga bawang putih yg dicincang. Tumis hingga kuning terus masuk ayam, udang, sotong dan sosej. Setelah udang agak kemerahan, masukkan lada capsicum dan button mushroom. Masukkan spagheti dan kacau. Tambah garam, serbuk lada hitam, cili padi, oregano, tomato ceri, daun parsley juga perisa. Sekiranye pasta nampak kering, bolehlah ditambah sedikit air juga minyak zaitun. Taburkan parmesan cheese semasa menghidang (boleh juga ditabur dry chili flakes ikut suka).


SPAGHETI AGLIO OLIO sumber - inahar's cooking time BAHAN2: 500 gm spaghetti yg telah dicelur (kali ni guna angel hair) 2-3 sudu besar minyak zaitun 1 biji bawang besar - potong dadu 4 ulas bawang putih 10-12 ekor udang sederhana besar 4 ekor sotong - potong bulat sepotong isi ayam - hiris kecil 1 sosej (dipotong serong) 1 tin Button mushroom (ikut suka) beberapa biji tomato ceri 2-3 potong capsicum hijau (potong dadu atau memanjang)-x letak pun sbb xde stok 1 sudu besar serbuk lada hitam 1 sudu teh oregano flakes daun parsley (dicincang) cili padi -ikut suka garam secukup rasa perisa sedikit parmesan cheese Cara : Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang besar dan bawang putih yg telah dicincang. Hingga hampir kuning, terus masuk ayam,udang,sotong dan sosej. Setelah udang kemerahan, masukkan pula capsicum dan button mushroom. Dan akhir sekali masukkan spaghetti dan kacau. Garam secukup rasa, serbuk lada hitam,cili padi, oregano , tomato ceri, daun parsley dan perisa.Sekiranya spaghetti nampak kering, boleh ditambah sedikit air juga minyak zaitun. taburkan sedikit parmesan cheese powder diatas spagheti semasa menghidang! wallaaa!! Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Tuesday, January 19, 2016

MOIST CHOCOLATE CAKE

RESIPI KEK COKELAT MOIST KUKUS resipi: AlongRoz MYresepi sumber 1: cikgu dzana sumber 2: inahar's cooking time Bahan-bahan ( 8-9 inchi bulat ) 100g Serbuk Koko* 1 tin Susu Isian Cair* 200g Minyak Masak Sayuran* 250g Susu Pekat* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih.. 250g gula kastor* 150g Tepung Gandum 1 st Bic Soda 1st Baking Powder Cara-cara Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus. **(kita bakar secara waterbath @ 180c selama 50-60 minit)** Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing/ganache. Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
 
Assalamualaikum semuaa! Jom kita mengekek cekelat pulak..hihi! Resipi yg memang feveret dari dulu..malas dah nak try resipi lain sbb resipi ni mmg confirm puashati hasilnya! Jom zaaass resipi yok!

KEK COKLAT MOIST KUKUS
sumber 1 - cikgu dzana 

Bahan-bahan ( 8-9 inchi bulat )
100g Serbuk Koko*
1 tin Susu Isian Cair*
200g Minyak Masak Sayuran*
250g Susu Pekat*
4 biji Telur - pukul sehingga berbuih..
250g gula kastor
150g Tepung Gandum
1 st Bic Soda
1st Baking Powder


Cara-cara
Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing.

Bahan topping/ganache
300 gm dark choc compound (brand beryl's) 
150 ml susu segar/krim
1 suduteh esen vanilla
sedikit butter

Semua bahan dimasak atas api kecil @ double boiler hingga berkilat. Sejukkan sedikit sebelum dihias atas kek.

Saturday, January 16, 2016

CUCUR LEMAK MANIS

Assalamualaikum..Ini adalah cucur manis yg di masak tak lama dulu. Baru sekarang nak updet resipi. Resipi yg sgt mudah. Cucur yang lembut gebu didalam dan rangup diluar. Memang sedap! Jom zaas resipi ye..

RESIPI CUCUR LEMAK MANIS
resipi asal - nurul ain
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
2 cawan air panas mendidih 
2 sudu besar gula (boleh juga guna susu pekat manis)
se cubit garam 

Gaul rata kesemua bahan. Kemudian bolehla digoreng dalam minyak yang penuh. Siap!


Friday, January 15, 2016

CONGO BAR

Assalamualaikum..taraaaa! My first ever congo bar..hihiii! Memang sedap..thanx to KG! boleh buat lagi dan lagi sekali pasnih..korang yg tak pernah buat pun wajib cuba ye! Jom zaass resipi...

RESIPI CONGO BAR
resipi asal - KG

Ingredients 
250g butter, I use President salted, soft
1 3/4 cups light brown sugar
1 1/2 tsp vanilla
3 large eggs, weighing about 60g each
a pinch of salt
2 1/2 cups of self raising flour
1 cup callebaut 54% cocoa choc buttons
1 cup bittersweet ghirardelli choc buttons
extra imported store bought choc buttons to spread on the batter
Almond flakes + chocolate chips (sy tambah dlm adunan juga utk tabur atas adunan sebelum dibakar)

Method 
Using a wooden laddle mix butter with sugar and vanilla until all the butter disappears in the sugar. Add eggs one by one. Mix and please do not cream the eggs. Add the sifted flours in 3 additions, fold them in and not stir the batter. Mix the choc buttons and spread in 12x12 tin. I usually top with more chocolate chips and bake in a preheated oven at 160C for about 18 minutes.
I have never used a mixer to mix my congo bars, and I have never done 2 recipes in a go. And I love them made this way and using this butter as they stay fresh and soft at room temperature even after 5 days.



Wednesday, January 13, 2016

AYAM MASAK BALI

Assalamualaikum semua! Hollaaaaa..lama kita tak bersiaran kan. Okay arini kita tayang ayam masak bali yg dimasak semalam. Resipi ni sgt la popular dikalangan geng2 blogger masakan kan tp Pn Doc baru jer nak menerai resipinye..hehe! Resipi yg sempoi dan sedap banget! Mekaseh kt Yatie..akak cnp dari dapur yatie ye.. resipi asal oleh Amir dari dapur Oh Malaysia. Thanx to both..muuuaahs!

RESIPI AYAM MASAK BALI
resipi asal - Oh Malaysia
sumber 1  - Yatie memories
sumber 2 - inahar's cooking time

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam- di ptng 12, cuci dan toskan


  • 1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 2 sudu serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecik jintan kasar
  • 3 batang serai (2 dikisar dan 1 diketuk)
  • Kicap pekat- saya letak 3 sudu besar
  • Cili kering- saya guna 1 cwn cili kisar
  • 1 tangkai daun kari
  • 3-4 helai daun limau purut
  • Asam keping-saya guna 1 kpng
  • Minyak masak
  • Garam
  • Gula
Cara-cara
  1. Kisar bawang besar, bawang putih, ketumbar, jintan manis, jintan kasar, cili kering dan serai.
  2. Gaulkan bahan yang dikisar bersama-sama kunyit dan kicap pekat. Kemudian perap ayam dengan bahan ini.
  3. Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali. Bahan perapan jangan dimasukkan lagi.
  4. Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi. Masukkan juga daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Siap untuk dihidangkan. Selain nasi, boleh juga dihidangkan bersama-sama nasi impit.