Assalamualaikum.. Okayla arini saje nak tunjuk menu ayam masak kicap yang sempoi..resipi rasanya semua orang tahukan tapi saje jer kita nak juga letak resipinye di sini sebagai panduan untuk mereka yang baru berjinak2 di alam masak-memasak ni kan..hehe! Jom zaass resipi yang mudah ni..
RESIPI AYAM MASAK KICAP
resipi - inahar's cooking time
BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 ekor ayam, potong sederhana kecil ikut suka- cuci bersih dan toskan
2 biji bawang besar - hiris bulat
2 biji cili hijau/cili merah - potong serong (cili padi jika suka)
3 ulas bawang putih, dititik
1/2 inci halia - hiris nipis
1/3 cawan kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 camca besar serbuk lada hitam@tumbuk kasar
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
sedikit cuka
air secukupnya
Hirisan daun bawang/ketumbar untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
Ayam digaul dengan serbuk kunyit dan garam, perap sebentar dan goreng secukup masak sahaja(jangan terlalu garing).
Gunakan 2-3 sudu besar minyak menggoreng ayam tadi untuk menumis bawang, bawang putih, halia, kayu manis dan bunga lawang hingga harum, masukkan sos tiram, lada hitam dan ayam. Gaul rata.Tambah kicap juga air secukupnya dan gaul rata. Masak hingga pekat.
Tambah cuka,bawang besar dan cili potong , gaul rata. Masak hingga pekat atau berkuah ikut kegemaran memasing ye. Matikan api dan alihke dalam bekas sesuai. Tabur hirisan daun bawang/ketumbar sebelum dihidangkan...Siap.
Assalamualaikum..taraa! Ni ayam goreng pedas ala korea oleh mrhubby untuk family tercinta. Tenkiu sayang! Actually ni ayam goreng pedas perisa yang dah dimelayukan sebab mrhubby tak gemar nak tambah sos gochujang tu..patu bijan pulak digantikan dengan kacang gajus ditumbuk kasar sbg garnishing. So jom kita zaas resepinye yok!
Ayam goreng pedas ala korea
Sumber - inahar's cooking time
BAHAN-BAHAN:
Bahan-bahan Perapan Ayam:
10 ketul chicken wing
Sedikit halia ditumbuk
Lada Hitam
Lada Sulah
Garam secukup rasa
Tepung jagung
CARA-CARA
MENYEDIAKAN
Ayam dicuci bersih dan ditos supaya tidak berair. Perapkan
seketika ayam dengan halia, lada hitam, lada sulah dan garam. Salutkan
ayam dengan tepung jagung sebelum digoreng (lumur tepung di semua
bahagian ayam untuk dapat kerangupan sekata). Goreng dalam minyak yang
banyak agar masak sekata. Lakukan gorengan ayam ni sebanyak 2 x supaya
lagi rangup.
Bahan-bahan sos :
Sedikit bawang putih dan halia - ditumbuk halus
2-3sudubesar cili giling (ikut kepedasan digemari)
1 sudubesar sos tiram
Madu
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit cuka atau jus lemon
Kacang gajus disangai dulu dan di tumbuk kasar. (Untuk gantikan bijan- mrhubby tak suka bijan)
Minyak utk menumis
CARA-CARA MENYEDIAKAN
Tumiskan
bawang putih dan halia dulu kemudian masukkan cili giling dan tumis
hingga wangi. Selepas itu masukkan sos tiram, madu, cuka, gula dan
garam. Masak sampai pekat sedikit (likat). Akhir sekali masukkan ayam
dan gaul hingga sekata salutan sira pd ayam. Tutup api dan masukkan biji
gajus tadi dan kacau rata pada ayam. Taraaa siap!
Assalamualaikum..masih dgn entry tertunggak ye kengkawan..hihi! Jangan marah ek. Menu nasi lemak halba berlaukkan sambal udang dan ayam goreng ala kfc bestari. Alhamdulillah. Jom kita semak resepi yok!
RESIPI NASI LEMAK HALBA
sumber: inahar's cooking time
Bahan2:
4 Cawan beras-leh guna basmathi gak tp kita guna beras siam wangi
5 cawan santan
1 inci halia-hiris nipis
1 biji bawang besar di mayang
2 helai daun pandan
1 sudu besar halba
garam secukupnya
perisa-optional
cara2:
1. basuh beras dan toskan
2. campurkan semua bahan2 di atas dan masak dlm ricecooker mcm biasa
3. setelah kering , gemburkan nasi dgn garpu @ copstik. biarkan sebentar dlm rice cooker.
4.hidang nasi dgn lauk sampingan ikut suka.
Assalamualaikum.. lagi sekali kita kongsikan resipi kurma ayam yg enak ni. Resepi dari blog Amie's little kitchen ni mmg sedap dan agak mudah juga penyediaannye. Sebenarnya ni adalah entry tertunggak yang dimasak beberapa minggu yg lalu..hihi! lauk kurma ayam ni kita masak minggu sebelumnya dan kita freezerkan lebihan lauk tu. Jadinye kita tinggal perangatkan ia balik dan tambah telur rebus sekali ke dalam kurma tu. Alhamdulillah sedap banget! Kita cnp lagi resepi dari blog Amie ye..macehh Amie for the recipe. Jom kita zaass resepinye yok!
Resepi Kurma Ayam
resipi asal - Che Jah
sumber 1 - Amie's little kitchen
sumber 2 - inahar's cooking time
Bahan-bahan:
800 gram daging ayam - potong 8
3 biji kentang - belah 2
3 sudu makan rempah kurma
200ml santan
segenggam daun pudina
3 biji cili hijau - belah 2
1 biji limau nipis - ambil jusnya
sedikit minyak dicampur dengan minyak sapi / mentega / marjerin
garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk halus / kisar :
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
sejemput jintan manis - 1/2 sudu makan
sejemput jintan putih - 1/2 sudu makan
sejemput buah pelaga - 3-4 biji
1 batang kulit kayu manis - 3cm
bunga cengkih - 3-4 biji
2 kuntum bunga lawang
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan campurkan dengan sedikit minyak sapi / mentega / marjerin.
2. Tumis bahan kisar hingga wangi.
3. Masukkan rempah kurma, dan gaul sebati menggunakan api perlahan.
4. Masukkan daging ayam bersama kentang. masak hingga empuk.
5. Tambahkan santan, dan biarkan sehingga kuah agak pekat.
6. Masukkan garam / gula / perasa pilihan, cili hijau dan daun pudina. Perlahankan api supaya terbit minyak.
7. Sebelum kurma ayam diangkat, perahkan jus limau nipis ke atasnya.
Assalamualaikum..kembali ketemu semua! Alhamdulillah..arini nak share resepi udang masak berempah ni jer..mudah dan sodap! jom zaass resepinye yok!
RESIPI UDANG BEREMPAH
Sumber - inahar's cooking time
Bahan-bahan :
- 300 g udang
- 1 tangkai daun kari
- 1 sb serbuk kari
- 1 sb serbuk cili / cili kisar
- 1 sk serbuk ketumbar
- 1/2 sk serbuk lada hitam
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 2 biji bawang merah (dihiris)
- 1 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 cm halia (dicincang)
- 4 sb santan pekat / susu cair
- garam dan gula secukup rasa
- 1 sb sos tomato
- 1 biji hirisan cili merah
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih , halia serta daun kari sehingga wangi.
- Satukan rempah kari, serbuk cili, serbuk ketumbar dan lada hitam di dalam satu bekas. Bancuh dengan sedikit air.
- Masukkan pes tadi ke dalam bahan tumis tadi dan kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tomato, cili merah dan santan. Kacau hingga mendidih.
- Setelah kuah hampir pekat, barulah dimasukkan udang, garam dan gula. Kacau hingga masak. (tak perlu masak terlalu lama)