Assalamualaikum.. lagi sekali kita kongsikan resipi kurma ayam yg enak ni. Resepi dari blog Amie's little kitchen ni mmg sedap dan agak mudah juga penyediaannye. Sebenarnya ni adalah entry tertunggak yang dimasak beberapa minggu yg lalu..hihi! lauk kurma ayam ni kita masak minggu sebelumnya dan kita freezerkan lebihan lauk tu. Jadinye kita tinggal perangatkan ia balik dan tambah telur rebus sekali ke dalam kurma tu. Alhamdulillah sedap banget! Kita cnp lagi resepi dari blog Amie ye..macehh Amie for the recipe. Jom kita zaass resepinye yok!
Resepi Kurma Ayam
resipi asal - Che Jah
sumber 1 - Amie's little kitchen
sumber 2 - inahar's cooking time
Bahan-bahan:
800 gram daging ayam - potong 8
3 biji kentang - belah 2
3 sudu makan rempah kurma
200ml santan
segenggam daun pudina
3 biji cili hijau - belah 2
1 biji limau nipis - ambil jusnya
sedikit minyak dicampur dengan minyak sapi / mentega / marjerin
garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk halus / kisar :
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
sejemput jintan manis - 1/2 sudu makan
sejemput jintan putih - 1/2 sudu makan
sejemput buah pelaga - 3-4 biji
1 batang kulit kayu manis - 3cm
bunga cengkih - 3-4 biji
2 kuntum bunga lawang
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan campurkan dengan sedikit minyak sapi / mentega / marjerin.
2. Tumis bahan kisar hingga wangi.
3. Masukkan rempah kurma, dan gaul sebati menggunakan api perlahan.
4. Masukkan daging ayam bersama kentang. masak hingga empuk.
5. Tambahkan santan, dan biarkan sehingga kuah agak pekat.
6. Masukkan garam / gula / perasa pilihan, cili hijau dan daun pudina. Perlahankan api supaya terbit minyak.
7. Sebelum kurma ayam diangkat, perahkan jus limau nipis ke atasnya.
2 comments:
Samalah kita... saya pun selalu buat cenggini. Simpan lebihan kuah, frozenkan. Lepas tu panaskan balik bubuh telur pula hihihiii. Jimat masa dan tenaga nak masak, tapi rasanya lebih sedap sebab kuah dah sebati.
amie..ye kan..kita mak2 yg bekerja ni klu boleh nak masak yg ringkas dan cepat jer kan. Yg penting sedap..iye tak!
Post a Comment