Sunday, October 30, 2022

CUCUR JAGUNG RANGUP

Assalamualaikum..selamat berhujung minggu kengkawan! Jom kita layan cucur jagung rangup petang2 camni kan. Memang best..tips utk mendapatkan cucur yg rangup di luar adalah dgn menambah sedikit tepung beras dalam adunan cucur manakala gunakan tepung cap sauh utk memastikan cucur ni tetap lembut didalam nya. Jom kita zaas resepinye yok!

Resepi Cucur Jagung Rangup
Sumber - inahar's cooking time

Bahan
2 cawan tepung gandum
2-3 sudu besar tepung beras
Udang kering (boleh guna ikan bilis, udang segar dsbnya)
1/2 biji bawang besar potong nipis
1-2 biji lada hijau/merah
Kucai (takder stok)
1 cawan jagung tin (whole kernel)
Garam & perisa
Air secukupnya - adunan haruslah sedikit cair utk memudahkan menggoreng secara meleper dan nipis dalam kuali nanti
Minyak utk menggoreng

Cara
Panaskan minyak yg banyak. Goreng adunan secara meleper dan nipis sedikit utk memastikan ia rangup. Siap. Boleh dimakan panas2 bersama sos cili. Nyumm!

Saturday, October 29, 2022

RICH OREO CHOCOLATE BROWNIES


Assalamualaikum..holla semua! Ok arini baru nak updet resepi Rich oreo choc brownies yg kita buat beberapa minggu yg lepas sempena menyambut besday kedua2 Anakanda Sri juga Adam yg baru berlalu. A keeper recipe uolls!

Korang kalau masih belum pernah cuba resipi ni..baik cepat2 try sbb memang marbeles sgt! Very rich, moist, chocolatey, chewy gooey texture! Sangat rugi kalau tak mencuba resipi ni. Mekaseh Alongroz berkongsi resipi meletops ni. Jom kita zaas resepinya yok!!

RESIPI RICH OREO CHOCOLATE BROWNIES
resipi asal : Roz@HomeKreation
sumber - inahar's cooking time
Ig @drinahar

(Makes 9" sq)
INGREDIENTS:
225g/8oz Butter
240g Cooking Chocolate
3 Large Eggs
1 tsp Coffee Powder
1 tsp Essence Vanilla
250g Castor Sugar
60g Flour*
40g Cocoa Powder*
 1/2 tbsp BP*
1 tsp Salt* (* mixed together) 
1 1/2 packs Oreos Cookies - break & mix with 15g Flour
(1 pack = 137g but no need to be so accurate)


METHOD:
1. Melt chocolate & add butter.
Stir until smooth.

2. Whisk eggs, coffee, EV & sugar until smooth.
Add in chocolate mixture & stir well.
Fold in flour mixture until well mixed.
Finally fold in Oreos.

3. Bake 170C for 45 min.

Friday, October 28, 2022

MEE REBUS JOHOR SEDAP!


Assalamualaikum.. Alhamdulillah bersiaran kembali Pn Doc dengan hidangan istimewa iaitu Mee Rebus Johor yang ohsem. Kali ni kita guna resipi ori dari pengusaha mee rebus terkenal di johor iaitu Hj Wahid. Alhamdulillah memang sedap kejadiannye. Jom kita semak resipi nya yok!


Mee Rebus Johor
Resipi Hj Wahid
Sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan:
2 kilo mee kuning, dicelur
1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel
4 biji keledek, direbus dan dikisar
1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
3 biji bawang merah, dikisar
1 inci halia, dikisar
1/2 cawan udang kering, dikisar
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
5 sudu makan rempah kari daging
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis
Bahan Taburan Tepung Udang Kering
1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Bahan Hiasan
tahu yang digoreng, dipotong kecil
daun sup, dimayang
bawang goreng
telur rebus, dibelah dua
lada hijau, dipotong bulat
taugeh, dicelur
limau kasturi, dibelah dua


Cara Menyediakan Mi Rebus Johor Hj Wahid

Cara-cara untuk Tepung Udang Kering
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata. Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.

Cara-cara untuk Kuah
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik. Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan rempah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.

Cara untuk menghidang
Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh. Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tauhu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering

Thursday, October 27, 2022

Nasi Himpit & Kuah Kacang Daging Istimewa


Assalamualaikum..lama kita tak bersiaran kan. Rindu ke? 😅 Ok ni sebenarnya ialah menu kuah kacang daging dimasak raya haji lalu yg telah difrozenkan. Jadi kita hanaya panaskan balik sambal tu dan kita rebus pula ketupat nasi segera serta ketupat pulut nona tu haa..senang kije kan..hihi. Dah banyak kali post resepinya tapi takper kita cnp balik ye. Jom kita zaass resepi istimewa bonda tercinta kami ni..jommss!


RESIPI KUAH KACANG DAGING 
sumber: inahar's cooking time
Ig @drinahar

bahan2:
700-1000 gm daging, di potong kiub kecil & rebus hingga sedikit empuk 
1 kg kacang tumbuk 
3-4 biji bawang besar (kisar) 
1-2 ulas bwg putih
3 inci halia (separuh blend,separuh ketuk) 
10-14 batang serai (serai mesti banyak, klu tidak rasa dan bau kuahnya tak naik..hendaklah di kisar separuh, selebihnya diketuk shj) 
5-6 sudu besar cili giling (saya guna 1 pek 200 gm - ikut kepedasan di sukai)
lengkuas sikit aje
2-3 keping asam keping @ air asam jawa
11/2-2 biji kelapa utk santannya(klu pakai santan peket guna 2 paket) 
gula (blh campur dgn gula melaka..amaun gula mestilah banyak klu tak mmg kureng rasanya..selalu kita main campak aje..agak2 lbhkurang 6-7 genggam jugaklah @ lbhkurang 3 senduk nasi kot!.)
garam secukup rasa 
serbukperisa (option) 
air 
minyak utk menumis


Cara masaknya
Tumis bhn2 yg di kisar sekali dengan halia, serai ketuk hingga naik bau kemudian letak cili giling..tumis sampai garing.
Selepas tu bolehlah dimasukkan kacang, santan, daging dan asam keping. Masak hingga mendidih.
Akhir sekali masukkan garam, gula, perisa (opitional) dan masak lagi.
Kalau pekat sgt tambahlah air secukupnya.
Rasa kuah ni berbeza sikit dari kuah kacang biasa disebabkan penggunaan serai yg banyak, tambahan daging dan garam gula nya kenalah ngam amaunnye ya.
Kuah ni memang sedap dimakan dengan ketupat nasi/nasi impit.. nak campur kuah lontong/kuah lodeh sekali pun mmg sesuai sgt..
Silakan cuba ya

Tuesday, May 31, 2022

Spicy Korean Fried Chicken


Assalamualaikum..masih lagi dgn entry tertunggak iaitu makanan fave anak2 , Spicy Korean Fried Chicken. Tapi kali ni kita sempoi kan diri dgn menggoreng drummet ayam jenama Ramli jer..so dah shortcut banyak benda..hihi! Pastu tinggal siapkan bahan sos jer..mudah kije kita! Seperti biasa kita guna resepi kegemaran dari @qaseyhoney mmg mantop. Jom zaass resepinya yok!


SPICY KOREAN FRIED CHICKEN 
Resepi asal - Qasey Honey
Sumber - inahar's cooking time
Ig @drinahar
(Nota - Kita guna Ramli hot & spicy chicken drummet jer kali ni 😅)

BAHAN2 
20 ketul ayam bahagian kepak 
1 cawan tepung gandum 
1 cawan tepung jagung 
1 sudu kecil serbuk lada hitam
4 ulas bawang putih (cincang) 
1 inci halia (cincang) 
Garam secukupnya 
air secukupnya 
Minyak masak


CARANYA
Bersihkan ayam dan perapkan ayam dengan garam, serbuk lada hitam dan bahan kisar (lebih kurang 30min).
Kemudian gaulkan pula dengan tepung jagung dan tepung gandum. Renjis2kan dengan air. Gaulkan hingga semua ayam tadi bersalut dengan tepung.
Sediakan kuali dan panaskan minyak masak.
Gorengkan ayam tadi sehingga garing dan kuning keemasan. Angkat dan toskan. Ketepikan.

BAHAN SOS
4 ulas bawang putih (cincang) 
3 sudu besar cili kisar 
1 sudu kecil serbuk cili (ganti 7-8 biji cili api tumbuk halus)
4 sudu besar sos cili 
4 sudu besar sos tomato 
3 sudu besar madu
2 sudu besar gula pasir 
1/2 biji perahan jus lemon
Garam secukup rasa 
Bijan secukupnya - disangai (ganti kacang gajus tumbuk kasar)
minyak masak secukupnya


CARANYA
Tumis bawang putih dan cili kisar sehingga naik bau
dan sedikit garing.
Kemudian masukkan serbuk cili, sos cili, sos tomato dan madu. Gaul rata.
Masukkan perahan jus lemon, gula dan garam secukup rasa. Gaul rata.
Apabila kuah hampir pekat, masukkan ayam yang telah di goreng tadi. Gaul hingga semua bersalut rata.
Angkat dan hidangkan. Taburkan bijan yang telah disanggai (kita ganti kacang gajus). Siap!

Sunday, May 29, 2022

NASI AYAM THAI

Alhamdulillah satu lagi menu fave kami anak-beranak.. Resepi yg mudah dan super sedap dari @mashitah80 cuma ayam tu sebahagiannya kita gorengkan sebab anak2 memang suka ayam goreng. So jom kita zaass resepinye yok!

Nasi Ayam Thai super delicious
Resepi asal - IG @mashitah80
Sumber - inahar's cooking time

Bahan persediaan ayam
1 ekor ayam- potong ikut suker, cuci bersih, kulit ayam simpan sedikit (ketepikan)
3 inci halia- cincang halus
4-5 biji bawang putih- cincang halus
2 akar ketumbar- bersihkan
2 kiub ayam
Garam


Cara.
- Rebus ayam bersama halia, akar ketumbar, bawang putih yang dicincang, garam dan kiub ayam... Ketepikan

Bahan nasi ayam
3 cawan basmathi- rendam 20 minit
kulit ayam+ lemak ayam
sedikit minyak
1 inci halia
2 biji bawang putih
air rebusan ayam secukupnya (saya guna 4.5 cawan)
garam secukupnya
daun ketumbar
bawang goreng utk hiasan


-Panaskan periuk.. Masukkan kulit ayam yg sudah dibersihkan....
Masak hingga kulit ayam keluarkan minyak.
- Kemudian masukkan halia yg dihiris2 dan bawang putih yang dicincang... Kacau sebentar, baru masukkan beras yg sudah dicuci bersih dan ditos.... 
- Kacau beras dlm 5 minit baru masukkan air rebusan ayam tadi, sukatan air bergantung pada beras yerk.... Cuma lebihkan sikit air rebusan tu.
Masukkan ayam yg sudah direbus tadi, garam sedikit jika kurang masin dan daun ketumbar utk hiasan dan mewangikan lagi nasi ayam tu.
- Tutup dan masak sehingga nasi masak elok. Api perlahan

Bahan sos cili thai
Cili api- hiris halus
Daun ketumbar- hiris halus
bawang putih- cincang halus
Sos cili thai
Kicap lemak manis
Jus lemon
Sos ikan
Garam gula secukup rasa


Cincang halus ciliapi, bawang putih. Masukkan juga daun ketumbar yg dihiris2...
Masukkan sos cili thai, sedikit kicap manis, sedikit jus lemon, sedikit gula, sos ikan, kacau sebati, masukkan sedikit sup tadi. 
Kacau sebati.. Siappppp.

(Nota- kita rebus sebahagian ayam saja utk di tanak bersama nasi. Ayam selebihnya tadi kita gaulkan garam, kunyit serta sos kicap abc dan gorengkan hingga keemasan)

 

Friday, May 27, 2022

Nasi Ayam Gepuk Ala Pak Gembus


Assalamualaikum..menu weekend kita sempena semua anak2 & menantu ada, jadi Mr Hubby dgn gigihnya memasak Ayam gepuk utk hidangan tengahari kami. Alhamdulillah mendapat sambutan hangat..hehe! Jom kita zaass resepinye yok!

Resipi Ayam Gepuk Ala Pak Gembus
Sumber - inahar's cooking time

Bahan perap dan rebus
1 ekor ayam - potong ikut suka dan cuci bersih
Seinci kunyit
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sudu ketumbar biji
Sedikit garam
Daun salam (dimasukkan semasa merebus ayam)


Rebus ayam dengan bahan2 diatas yg telah ditumbuk halus bersama daun salam.
Lepas ayam siap direbus, bolehla digoreng sehingga kuning keemasan.

Untuk Sambal

Bahan-bahan :
Segenggam kacang tanah - digoreng dan ditumbuk.
2 genggam cili padi (boleh campur lada merah utk kurangkan pedas)
3-4 ulas bawang putih
Garam secukup rasa
Gula - optional
Minyak panas (goreng ayam) mendidih secukupnya


Cara-cara :

Tumbukkan cili dan bawang putih dalam lesung batu. Hancurkan jangan sampai halus. Masukkan kacang dan garam. Setelah semua bahan sebati, masukkan minyak panas mendidih. Kacau rata. Siap!
Hidangkan bersama nasi panas, hirisan kobis dan ayam goreng tadi. Ayam goreng tadi hendaklah diketuk atau dilenyekkan guna lesung batu sebelum dihidang. Boleh dimakan bersama kicap pekat manis ABC jika suka.
Selamat mencuba.

Thursday, May 26, 2022

KEK LAPIS VELVET HAWFLAKES

Assalamualaikum..saje nak tunjuk Kek Velvet Hawflakes, the one & only cake yg sempat kubuat utk sambutan raya ini.. kek ni memang salah satu resepi kek plg famous di kalangan kami geng2 foodblogger dolu2 lebih 10 tahun lepas dah..haha!! Resepi asal stail kukus tp kita malas nk kuarkan pengukus jadi terhasillah versi bakar dlm oven (waterbath). Korang kena try resepi kek ni sgt gebu, soft, moist and sedap sangat! Jom kita zaas resepinye yok!

RESIPI KEK KUKUS VELVET HAW FLAKES (versi bakar waterbath)
resipi - kak fida
sumber - inahar's cooking time
Ig @drinahar

Bahan-bahan
5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais) 
225 g gula halus 
220 g tepung gandum* 
1 sk rata baking powder* 
1 sb ovalette 
150 ml susu cair 
1/2 sk garam 
100 ml minyak jagung/masak (kita guna melted butter) 
1 sk esen vanilla 
pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka 
secukup hawflakes 

Cara-cara
1.Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
2.Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
3.Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu. (kita guna cara bakar waterbath dalam oven, bakar 10 minit tiap lapisan)
4.Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
 

Tuesday, May 24, 2022

NASI KURMA KAMBING ADABI

 

Assalamualaikum..kembali bersiaran Pn Doc setelah lama menyepi..hihi! Alhamdulillah ada jer ni haa..sihat sejahtera walaupun kebelakangan ni agak busy dengan mcm2 hal. Apa2 pun belum terlambat bg Pn Doc utk mengucapkan SHRMZB buat semua ye. So arini kita nak updet menu nasi kurma kambing adabi yang di masak tak lama dulu.  Sebenarnya dah lama teringin nak cuba resepi #nasikarikambingadabi yg viral tak lama dulu kan tp susah sgt nak dptkan stok kari kambing adabi tin ni. Nak jadi cerita pagi tadi masa shopping barang dapur di Hero supermarket, tetiber ternampak sup kambing adabi tin tu haa..apa lagi kita sambar ler satu tin. Tak dapat kari kambing kita cuba pulak ejas masak nasi guna sup kambing adabi ni..cuma kita tambah rempah kurma utk menambahkan lagi flavour maka terhasillah #nasikurmakambingadabi ni... wallawehh menjadi dgn jayanya..hihi! Diganding dgn ayam masak merah dan acar timun.. Sedap sgt kata Mr Hubby..Alhamdulillah 😍 Jom kita zaas resepinye yok!

RESIPI NASI KURMA KAMBING ADABI
sumber - inahar's cooking time

Bahan:-
1 tin sup kambing adabi
2 cawan beras basmathi (guna beras biasa jer sbb takder stok)
21/2 cawan air (ikut jenis beras yg digunakan memasing ye)
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar rempah kurma
1 kiub pati ayam 
2 helai daun pandan 
daun ketumbar
Garam secukup rasa


Bahan Tumis:
1/2 inci halia - hiris halus 
2 ulas bawang putih - mayang 
1/2 biji bawang besar - mayang 
2 sudu besar minyak masak 
1 sudu besar minyak sapi 
1 batang kulit kayu manis 
2 kuntum bunga lawang 
3 kuntum bunga cengkih 
3 biji buah pelaga


Bahan Hias:-
Bawang goreng
Kismis
gajus goreng

Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan minyak sapi, tumiskan bahan yang dihiris dan rempah 4 sekawan tadi hingga naik bau. Masukkan serbuk kurma dan tumis lagi. Kemudian masukkan sup kambing adabi, daun ketumbar dan masak hingga mendidih. Tambah beras, air, susu cair, kiub ayam, garam, daun pandan dan gaul rata sebentar. Kacau sekejap dan biarkan nasi masak dalam ricecooker spt biasa. Bila nasi telah benar2 masak, kaup balik nasi hingga rata. Masukkan kismis, kacang gajus goreng dan hiaslah dengan bawang goreng bila menghidang.