Thursday, December 29, 2022

NASI DAGANG GULAI IKAN MAKEREL


Assalamualaikum semua...lama kita menyepi kan jadi harini kita nak share menu kita minggu lepas. Alhamdulillah berjaya memasak nasi dagang stail ganu manakala gulai ikan tu pulak kita guna ikan makerel tin jer bagi sonang keje kan 😅. Takder rempah gulai nasi dagang jadi kita gantikan dengan rempah kari ikan tu jer. Walaubagaimana pun kejadiannye tetap enak dan lazat. Alhamdulillah..jom kita zaas resepinye yok!


RESIPI NASI DAGANG 
Sumber: inahar's cooking time
Ig @drinahar

Bahan2:
3 cawan beras siam wangi (boleh guna beras biasa/basmathi jugak)
1 cawan beras pulut (boleh kurang amaun pulut jika kurang gemar berpulut)
500 ml - santan pekat, ambil sedikit utk dijadikan santan cair..agak2la ye 
garam dan perisa 
halba
bawang merah dimayang halus 
sedikit halia di racik halus


cara2:
Beras dan beras pulut direndam sebentar then kukus lbhkurang 15 minit. Ketepikan dan gaul dgn santan cair lepas tu kukus semula. Bila sudah agak2 masak angkat dari pengukus. santan pekat tadi dicampur garam dan perisa kemudian dicampur kedlm nasi tadi.gaul sebati sekali dgn halba, bawang merah dan hirisan halia tadi.kukus kembali hingga masak cantik. siap utk dimakan bersama gulai ikan tongkol, acar timun & telur rebus.

RESIPI GULAI IKAN MAKEREL TIN

Bahan bahan:
2 tin besar ikan Makerel/Sardin brand Ayam
2-3 sudu besar cili giling (ikut kepedasan yg disukai) 
5-6 sudu makan serbuk kari ikan (jenama babas)
1 inci halia * 
6 ulas bawang putih * 
10 ulas bawang merah * 
asam keping 
cili merah & hijau/cili api
halba 
garam
gula 
santan secukupnya (sy guna 1pek serbuk santan dicampur air)

cara2:
Kisar bahan2 bertanda. Panaskan minyak & tumis bahan2 kisar hingga naik bau kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga garing then masukkan rempah kari tadi berserta halba . Tumis hingga pecah minyak dan masukkan ikan makerel/sardin tadi. Kemudian masukkan santan, garam, gula, asam keping, cili hidup/cili api dan masak lagi hingga mendidih..biar sebentar hingga mesra kemudian matikan api. Bolehla dihidang...

No comments: