Thursday, October 27, 2022
Nasi Himpit & Kuah Kacang Daging Istimewa
Assalamualaikum..lama kita tak bersiaran kan. Rindu ke? 😅 Ok ni sebenarnya ialah menu kuah kacang daging dimasak raya haji lalu yg telah difrozenkan. Jadi kita hanaya panaskan balik sambal tu dan kita rebus pula ketupat nasi segera serta ketupat pulut nona tu haa..senang kije kan..hihi. Dah banyak kali post resepinya tapi takper kita cnp balik ye. Jom kita zaass resepi istimewa bonda tercinta kami ni..jommss!
RESIPI KUAH KACANG DAGING
sumber: inahar's cooking time
Ig @drinahar
bahan2:
700-1000 gm daging, di potong kiub kecil & rebus hingga sedikit empuk
1 kg kacang tumbuk
3-4 biji bawang besar (kisar)
1-2 ulas bwg putih
3 inci halia (separuh blend,separuh ketuk)
10-14 batang serai (serai mesti banyak, klu tidak rasa dan bau kuahnya tak naik..hendaklah di kisar separuh, selebihnya diketuk shj)
5-6 sudu besar cili giling (saya guna 1 pek 200 gm - ikut kepedasan di sukai)
lengkuas sikit aje
2-3 keping asam keping @ air asam jawa
11/2-2 biji kelapa utk santannya(klu pakai santan peket guna 2 paket)
gula (blh campur dgn gula melaka..amaun gula mestilah banyak klu tak mmg kureng rasanya..selalu kita main campak aje..agak2 lbhkurang 6-7 genggam jugaklah @ lbhkurang 3 senduk nasi kot!.)
garam secukup rasa
serbukperisa (option)
air
minyak utk menumis
Cara masaknya
Tumis bhn2 yg di kisar sekali dengan halia, serai ketuk hingga naik bau kemudian letak cili giling..tumis sampai garing.
Selepas tu bolehlah dimasukkan kacang, santan, daging dan asam keping. Masak hingga mendidih.
Akhir sekali masukkan garam, gula, perisa (opitional) dan masak lagi.
Kalau pekat sgt tambahlah air secukupnya.
Rasa kuah ni berbeza sikit dari kuah kacang biasa disebabkan penggunaan serai yg banyak, tambahan daging dan garam gula nya kenalah ngam amaunnye ya.
Kuah ni memang sedap dimakan dengan ketupat nasi/nasi impit.. nak campur kuah lontong/kuah lodeh sekali pun mmg sesuai sgt..
Silakan cuba ya
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment