Sunday, January 11, 2009

BREAD & BUTTER PUDDING

Aritu jalan2 rumah Jun..ternampak puding rotinye terus teringin nak membuatnya. resepi yg i guna ni adalah resepi from my friend yg memang terer masak memasak ni..slalu juga masak utk royal family..

RESEPI BREAD & BUTTER PUDDING

BAHAN2 NYA:

10 keping roti gardenia
500 ml susu uht@ fresh milk
300 ml whip@fresh cream - klu xde cream pn xpe ganti dgn susu tp rasanya ttp sedap..
5 biji telur
100 gm gula castor
30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar)
50 gm raisins
sedikit potongan nenas tin (boleh gak ganti dgn lychee,epal hijau @ buah2an lain yg disukai)
butter (untuk disapu pd setiap keping roti)
esen vanilla

Telur dan gula di pukul hingga gula hancur. then add milk, cream and esen vanilla dan pukul sebati.
susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.sambil ditabur kismis dan potongan nenas diantara lapisan roti dan lapisan atas sekali.then tuangkan bancuhan susu tadi. Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!)
bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 40-45 minit.(ikut oven masing2)


Hasilnya amat memuaskan hati sbb rasanya yg tidak begitu manis dan sangat lembut & lembap texturenya ala2 caramel puding. Sangat enak dimakan bersama aiskrim dan fruit cocktail..mmm yummy!

9 comments:

rapheydhillo said...

bestnya k.ina. Betul2 mengancam jiwa.. macam nak pi buat lepas ni..

inahar ali said...

dhill..msti buat puding ni sbb senang sgt dan rasanya jauh sedap dr yg kt beli kat delifrance tu..(angkat bakul nmpak)

wallpapersdeco said...

hi have a nice day.. looking for wallpapers for your house? or your friends/relative interested, visit my blog!

Aymy with love said...

kagum tul ngan k ina nie.. sibuk2 pun sempat masak memasak nie.. i adore u tau.. hehhe..

inahar ali said...

biasala aymy..dh berkeluarga ni mana boleh mengelat2 cam anak dara dulu..hehe..

Blushwax said...

Bloghopped over from nuee's site. saam perkenalan.

This bread and butter pudding looks good! Nak try lah. Boleh guna wholemeal bread instead tak?

venty i.p said...

I want to make it...looks yummy :-)

Zeyra said...

Ini dia resepi yang saya cari selama ni.. hahh dah dapt.. thanks a lot

Zeyra said...

mesti rasa susu tu meresap kat roti tuh... perghhh mavelous