Tuesday, January 6, 2009

Ayam Masak Merah

Ha..ni dia lauk ayam masak merah yg dimasak utk dinner tadi..
resepinya simple aje..i x guna pun kayu2 rempah segala..




RESEPI AYAM MASAK MERAH Bahan2:

1 ekor ayam potong kecil ikut suka, digarmkunyitkan dulu then goreng
4 biji bawang besar-kisar

2 biji bwg putih-kisar
1 inci halia- ketuk saje

3 sudu besar cili giling (ikut kepedasan disukai)
1/2 botol kecil sos tomato..(i guna kimball brand)
sedikit cili hidup potong

2 sudu besar gula

garam
minyak
perisa jika suka

mula2 tumiskan bhn kisar & halia sampai naik bau then masukkan cili giling..tumis lagi sampai pecah minyak..then masukkan sos tomato,gula,garam , ayam goreng & cili potong(leh guna merah ke hijau ke utk mencantikkan rupanya). masak sampai mendidih klu kuah pekat sgt bolehla tambah air sikit(anak2 suka lebih kuah sambalnye..selalu pn i mesti lebihkan sosnya utk digaul ngan nasi..barula terasa masak merahnye)
p/s klu nk wat utk jamuan spesial ckit barulah i campur sedikit kayu rempah tiga sekawan dalam masakan ni.

6 comments:

rapheydhillo said...

wow.. semlm pun nyaris saya nak masak ayam masak merah. Tp last minute tukar kpd sup.. sbbnya malas nak masak sayur. So, buat sup ayam sekali lebur dgn sayur.. tak de tumis2, semua rebus sekali je..angin malas dah dtg!

inahar ali said...

dhill..ayam masak merah ni mmg menu wajib anak2 every week sampai kita pun naik muak kekadang tu..cuma utk sri tu, akak kena masak lauk sup utk nye sbb dia ni mmg x makan lauk yg ber'colour'..hanya makan sup yg jernih2 aje..terpaksa akak masak sup ayam @ ikan singgang ke gilir2lah..

fyzue said...
This comment has been removed by the author.
eriey said...

sedapnyer ayam masak merah...nk order bleh?..hehe
nanti eriey cuba resepi ni..anak eriey pn suka makan sup gak,sayur air pn selera dia makan...suka tgk anak makan byk2..

Aymywithlove said...

best la ayam masak merah k ina.. aymy n hubby pun suke.. bukan anak2 jer suka.. mak budak nie pun suke.. heheh..

inahar ali said...

tidak dapat disangkal lg ayam masak merah ni memang kegemaran org kita..akak klu wat jamuan raya @ apa2lah mesti masak ayam merah ni ngan nasi beriyani@ nasi minyak ke..mmg power..
biasala tu eriey, aymy anak ramai ni kekadang byk ragamnye..bengkok gak kita dibuatnya..hehe..