Tuesday, January 6, 2009

Nasi lemak sambal bilis

hi..everyone..today is my most tiring day since Kak ayin( my 2nd child) masuk form one..being her 1st day.actually..member tension sgt sbb di sekolah menengah ni xde langsung kawan2 dr sekolah rendah yg sama dulu. last time..dia bersekolah di SKT.Melawati 2,ulu kelang tp menengah ni di sekolah baru kt selayang since kami dah pindah rumah baru di sini. nasib baiklah ada abg bani (anak sulong kami) bersekolah sama di form 2. jadi xdelah moyok sgt!
so today masak simple aje sbb bebudak smua pi skolah tinggal i aje kt umah..teringin nk makan nasi lemak ngan sambal ikan bilis..(lagipn dlm petiais xde brg lain yg bleh dimasak since belum sempat ke pasar beli brg dapur sbb lastweek kerja the whole week pagi smpai malam..minggu ni br start cuti, ingat nk ke pasar esok aje..)





haah..ginilah rupanya sambal ikan bilis ni masih dalam kuali lagi..nasi tu pun masak pakai microwave aje..malas pakai cooker sbbnye maleh nk menyental periuk nasi tu..he.he..actuallynya sambal ikan bilis yg i masak tu adalah resepi keluarga yg agk berlainan dari segi memasaknya(bhn2nya lebihkurang sama cam org lain).
dibawah ni resepinya....

RESEPI SAMBAL IKAN BILIS

Bahan:
150 gm ikan bilis sudah disiang
50 gm ikan bilis utk diblender bersama bawang
4 biji bawang besar (3 biji diblender, 1 biji lg di potong2 aje)
3 sudubesar cili giling (ikut kepedasan di sukai)
belacan sebesar ibujari
1 keping asam
garam
gula
perisa jika suka
minyak

mula2 blender bawang,ikan bilis dan belacan.
panaskan minyak then goreng bawang besar potong dulu sampai keemasan warnanya dan ketepikan.then goreng pulak ikan bilis hingga garing dan ketepikan.
lepas tu menggunakan minyak yg masih dlm kuali tu utk menumis bahan2 kisar td sampai naik bau,kemudian masukkan cili giling.tumis sampai garing.
lastly masukkan ikan bilis dan bawang yg telah digoreng sebelumtu, garam,gula,asam keping dan perisa. tumis sebentar kalau pekat sgt tambah air sikit..

bila siap mmg sedap baunya sbb bawang potong yg digoreng tu memjadikan kuah tu lebih wangi..dan lagi tujuan kita masukkan ikan bilis kisar adalah utk memekatkan kuahnya disamping memberi rasa yg lebih ummph pada sambalnya..

ha..nanti kengkawan cubalah try ye!

6 comments:

Jun said...

k.ina..mmg sedap nih..jun slalu gak wat camni cuma belacan j kdg2 x isi sbb ade yg allergy kt umah ni..hehe....dah terbayang2 rasanya..heeee

Aymywithlove said...

Salam kenalan...

K ina, sedapnya nasi lemak.. weekend nanti ayu nak buat gak.. nasi lemak ni memang feberet sefamily.. resipi ayu pun lebih kurang sama gak ngan k ina..

rapheydhillo said...

k.ina,
dulu masa menumpang sekejap rumah kawan diapun masak camni.. mmg best. Lepas ni kena cuba la pulak.
-dhill-

inahar ali said...

haa..dhill cuba jangan x cuba! jun & aymy x payah tertunggu2 trus wat bila ada time. k.ina klu wat hanya time cuti aje..kebetulan this week cuti 1 week..tp a bit sibuk sbb bebudak br msk skool..ni tgh menngoreng ayam utk wat ayam masak merah ..smpat lg menginternetkan diri he..he..

dZana said...

sedapkan sambal tumis boh belacan.. boleh try ni..

inahar ali said...

hi k.zana..wat sambal ikan bilis taruh belacan barulah power..