Friday, December 9, 2011

KUIH SERIMUKA II

Assalamualaikum..first of all nk ucapkan setinggi terimakasih wat semua kengkawan yg mengucapkan tahniah utk klinik kita yg berwajah baru..really appreciate ur wishes & doas..moga wajah baru memberi semangat yg baru juga minda yg lebih segar utk kita berkerja dgn lebih rajin..insyaallah! Pn Doc x sempat nk membalas semua mesej kengkawan tp kalu ada masa nnti insyaallah Pn doc akan bertandang ke rumah kalian pulak ye.. okayla..dh lama x menguihkan diri..hehe! semalam wat kuih serimuka yg menjadi kesukaan semua kt lam umah nih..sebelum ni dh try few recipes tp now dh stick kt resipi ni ajer..sgt mudah & sedap..mekaceh wat my fren Pn Lily Hassan for sharing resipi yg sgt marveles ni..dulu dh wat kt sini..pepun kita semak balik resipi ye!

RESIPI KUIH SERIMUKA
resipi: Lily Hassan 

sumber:inahar's cooking time


Lapisan bawah
300 gms beras pulut
2 cawan santan

secubit garam
Lapisan atas1 cawan air pandan (10 - 13 helai pandan blend dgn 1 cawan air)
1 cawan santan

3/4 cawan gula

1/2 cawan tepung

1 biji telur

secubit garam


Cara-cara:-
Lapisan bawah
- campurkan semua bahan dalam satu bekas, kukus 40 minit
- keluarkan dari bekas, masukkan ke dalam loyang 8" & mampatkan
- set aside

Lapisan atas
- satukan semua bahan dalam blender, blend hingga sebati
- tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30 minit.
- sejukkan sebelum dipotong.

17 comments:

Chik Mimi said...

Tergoda dengan serimuka akak ni ,lamanya saya tak buat serimuka

Diana @ Melley Mey said...

sukanya ngan serimuka... sedap sesangat.. tambahan lg kat atasnya tu lembik2 gitu.. mmg sedap!!! teringin plak nak makan serimuka tgk gambar tu... sedap2!!

CT Delima said...

As'salam doc Ina cayang

Datang malam2 ni tengah lapar sebab belum makan. lagi tunggu laling CM balik keja. Nak makan dulu kuih muka yang sangat sedap ni. Lama betul tak buat rasanya bilalah nak buat ni..mintak ina jer lah..hihihi

Mieza said...

kak ina..mieza suka seri muka..tp dalam umah ni mieza je yg suka pulut..tu yg leceh nak membuatnya kalau kena makan sorang2..tp tak per la kan tak yah la buat buat sebab boleh datang makan umah kak ina..kalau lepas mkan pulut ni angin, terus mintak ubat kat kinik biru yang berwajah baru itu..:)

Fiza Nordin said...

Sukenye serimuka tp klu buat payah nak laku.harapkan makan sorang lebih baik p beli je sepotong dua hihihiii aci tak???

Ketuhar Panas Yatie said...

Salam Kak Ina ,
Bukan setakat klinik yang berseri , kuih pun berseri jugak ni...

Liza said...

salam kak ina...bestnya kuih serimuka tu...Liza punya peberet tuuuu...tp dah lama xbuat..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak ina sayang..
Manyak busy ker skrg??
Kak, lapisan atas tu nampak cam lembut jer.. Best tu..Naz suka yg cam tu...

inahar ali said...

mimi..kalu teringin kenala wat sendiri kan..hehe!

diana@melley..akak mmg suker lapis atas tu lembik2 gitu..mmg lemak berkrim woo..dapnyer!!

ctdelima..alahai ct cayang..kuih ni dh lama licin licau tinggal loyang jek..hehe!

mieza..akak mmg suker seme menu pulut pastu tanggung sendiri sakit kembung pewut..hehe!

fiza..mmg betoi kalu takat sorang dua jek makan lbh baik beli..akak pun bila semangat terlbh rajin mai br nk wat homemade punyer kalu x asik beli jek selalu!

yatie..tu ler pasal saja jer Pn doc wat kuih serimuka nk bg lg naik seri wajah kt klinik yg berwajah baru kan..hehe!

liza..kuih cenggini mmg feveret seme ahli kt umah akak ni tau..mmg cepat licin seloyang tuh!

naz..nnti tryler resipi kawan akak ni..mmg puashati!

kakyon said...

kuih ni memang feveret akk..tapi beli ajelah..:)

maz said...

kakkk..mai nk mtak kue tu utk bkpes pgi eskk...xnk bnykk..ckup2 utk kita dh ler yee..kue pbret tuu..anak2 xmkn..msuk tware ni yeee..muahhhh..

inahar ali said...

kakyon..kalu takat sorg berdua jek makan mmg boleh beli je la kan tp sebaik anak2 kita suker..hehe!

maz..alaaa cayang..siap bawa tupperware ek..cian dier dh abih la cayang..kalu nk kena wat sendirik..eh nnti akak nk try serimuka maz yg guna air abu tuh.. mmg menggoda tul!

rahel said...

Salam Inahar...sedap dan lemak2 rasa kuih serimuka tu kan..muka kita pun berseri-seri time mkn kuih ni..hehe..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.ina..klu atie buat kiuh ni,anak2 cuma mkn yg bahagian atas jer..pulutnya tinggai.Tue sbb malas nk buat..baik buat kuih talam jer :D

inahar ali said...

rahel..betui,betui,betui!! kalu camtu kena wat selalu ler nmpaknyekan..hehe!

atie..sebaik anak2 akak seme diorang belasah..senang kojo den..hehe!

mamazieza said...

Salam Doc...

sedapnya talam tu... menggoda betul

inahar ali said...

mamazieza..mmg sedap maa tp dh lama pun abisss..hehe!! kalu nk kena wat sendirik..huhu!