RESIPI BUBUR CANDIL
sumber- inahar's cooking time
Bahan-bahan
Cara-cara- 4 cawan tepung beras pulut
- air
- sedikit kapur makan
- secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
- (bahan utk kuah)
- santan dari setengah biji kelapa
- gula- kita guna gula melaka campur gula pasir sikit
- 1 sudu makan halba
- garam
- daun pandan
- masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
- masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
- buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
- panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul...
- apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
- untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
- bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
- lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.
11 comments:
Salam K.ina....bulan puasa ni jarang lak atie mkn bubur/msk bubur/beli bubur...biasa suka kuih muih jerrrr
Nampak sedap tu..kaler ijo!
atie..kt umah akak semua jenis bubur & kuihmuih mmg laku..hehe!
cedapnya bubur...boh halba ye kak Ina?
Kak ina. . Dah masuk puasa ke 16 ni x terbuat2 lg bubur candil ni. Duk sebut byk kali dah ntah bila nak sampai turnnya tu. Maklum la ujung mggu ja dpt masak. Time kerja terkejar2 nak blik rmh. Heeeee
Ummi..iye akak buh halba..lg sedap harum halba.
Sue..tu ler akak pn msk time cuti jek..kalu x beli kedai ler jwbnye..hehe!
sedapnye kak... bubur candil ni sama ke ngan wader kepeng tu ye... nampak bulat2 leper cam lebih kurang je. Abang saya suka sgt makan wader kepeng tapi wife dia tak pandai buat. Bila balik kampung je minta mak saya buatkan...haishhh...hehehe... nak gentel2 kecik2 tu leceh kan.
kak ina..baru mieza tahu yang bubur candil tu bubur butir nangka..kalau sebut bubur butir nangka mmg mieza kenal lah sbb mieza ore kelate...mmg mieza suka makan..sedap..rasa halbanya...dan kalau mak mieza suka letak hirisan halia sikit..kakak ipar mieza suka buat bubur ni..dan sedap dia buat..selalu mieza nempek kat umah dia la kalau nak makan butir nangka ni..dapnyerrrr
ooohhh candil dalam kenangan! Masa kecik2 dulu suka bantu bonda gentel tepungnya...
FNF..iyalaa bubur candil ni sama jer ngan wader kepeng tuh cuma nama jek lain..hehe!
mieza..samo jaa bubur candil ni ngan butir nakor tuh..hehe! sedaaapkan!
amie..part gentel tepung tuh kekadang naik syok gak membuatnye kan? hahaha!
Post a Comment