Monday, August 6, 2012

BUBUR KACANG DURIAN

Assalamualaikum..tu diaa..bubur kacang durian pulak dahh! ekceli bubur nih wat last week cuma terlupa nk updet kt sini..hehe! so korang jgn mintak ek..layan mata jerlaa!! resipi sonang banget..nak gaak ke? alahai okaylaa pn.doc taruh gak la kt sini..

RESIPI BUBUR KACANG DURIAN
sumber- inahar's cooking time

bahan-bahan:

  • 2 cawan kacang hijau (direbus empuk dulu)
  • beberapa ulas durian
  • 3 cawan santan pekat
  • seketul gula melaka
  • beberapa sudu besar gula pasir (ikut kemanisan disukai)
  • air secukupnya
  • 2 helai daun pandan
  • Sedikit garam

cara-cara:

  1. Campurkan semua bahan2 kecuali durian. Kacau di atas api yg perlahan sehingga hampir mendidih.
  2. Masukkan durian dan kacau lagi sehingga mendidih .(boleh dimasukkan isi durian sahaja ataupun ulas durian beserta bijinya pun boleh.) Siap untuk di hidang.

14 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

alah! dah habislah ni, baru nak mintak 3 sudu, hehe

Sari Yusa Ibrahim said...

alah! dah habislah ni, baru nak mintak 3 sudu, hehe

inahar ali said...

yus..i'm soriiiiiii..heheh!!

HomeKreation said...

Salam Ina cayang! Waduh2 best ni.... nasib lah dah buat last week, kalau tak mmg kempunan!

inahar ali said...

Along..alahai kita la yg kempunan nk merasa bubur kacang along..huhu!!

zila norazila said...

dapat semangkuk best nie :)..durian tu habis dulu:)

inahar ali said...

zila..haa..ahh..betui tu selalunye mmg durian yg abih dulu..hahaha!!

EmbunRosaliza said...

Assalam Dr Ina, sedap bubur kacang, kat rumah ni sejak puaasa dh 2 x buat hehe, ini lagi sedap ada duyan

FnF Simple Life said...

hmmm...sedapnye, bulan puasa ni sy pun suka mkn bubur kcg... time2 biasa x pernah teringin pun nk mkn... ada durian tu best nye...

inahar ali said...

liza..bubur kacang mmg menu wajib bulan pose kan..hehe!

fnf..ada durian tu lg laa terangkat uuu..huhuuu!!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedap layan jenis bubur2 atau pengat time bulan puasa gini... kdg tu waktu sahur pun cari lagi dlm esbox.. hehe...

inahar ali said...

Madihaa..betui tu..manisan cam bubur ni mmg wajib ada sbg juadah berbuka kan.

cikmanggis said...

salam Yang.Selamat hari raya maaf zahir dan batin.

Anonymous said...

Shipl Nya