Thursday, March 8, 2012

KEK LAPIS CEMPEDAK



Assalamualaikum..taraaaaaaaaa!!! sape nak kek lapis cempedak..angkat tangan?? ada suku loyang lg tu..huhuu!! waduh..penat woo pn doc melapis hari ahad ritu sampai kt kul 2 pagi br siap..adoyaai!! tp mmg berbaloi-baloi sgt hasilnye..x tau nk cakap camner..tersgt sedap!! my kids & hubby bg 6 bintang woo! sebaik masa musim cempedak aritu sempat pn doc membeli cempedak madu..simpan lam freezer..x kempunanla kan..hehe! mekacehh yg x terhingga wat bro rozzan yg telah berkongsi resipi yg sgt marbeles nih..dulu pernah wat kek lapis cempedak guna resipi yg berlainan tp lbh sempoi..boleh tgk kt sini..tp kali ni guna resipi bro rozzan yg guna bnyk telur serta pembuatan yg agak rumit tp mmg worth the wait laa (betapa harumnya bau kek ni masa membakor depan oven tuh..mmg x tahan..perghh!!) Menurut bro rozzan..ini ialah resipi kek lapis cempedak yg plg sedap penah dicubanye berbanding ngan resipi yg lain (ada few recipes kek lapis cempedak di blog beliau) so apalagi kengkawan..jom mamamm..!!

KEK LAPIS CEMPEDAK
sumber 1- Bro Rozzan

Bahan A :
500g mentega
4 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh esen cempedak - (optional)
1 sudu teh esen vanilla

(Pukul semua bahan di atas dgn high speed)

Bahan B :
20 kuning telur
5 putih telur
270 gm gula kaster (halus)
1 sudu besar ovallete

120 gm tepung Hong Kong/ Top
20 gm tepung susu
150 gm puree cempedak*


*Bahan Utk Puree :

600 gm  isi cempedak (dibuang biji)
220 gm gula kaster/halus
220 ml air

(Campurkan semua bahan dan kisar halus. Masak sebentar di atas api sehingga pekat. Dikacau2 selalu agar tidak hangit)
 

Cara :
Pukul telur, gula kaster, ovalette di dalam mangkuk mixer dgn high speed sehingga kembang dan pekat.
Kemudian, masukkan Bahan A ke dalam adunan telur tadi dan kacau rata.


Seterusnya, bubuh tepung HK dan tepung susu, sedikit demi sedikit lalu dikacau rata.


Akhir sekali bubuh 150 gm puree cempedak. Kacau lagi hingga sebati.

Sediakan loyang kek berukuran 10” x 7” atau 8” x 8”. Alaskan dasar loyang dgn kertas tracing dan gris kan di sekelilingnya.(kita guna loyang bulat 9")
Kemudian mulalah membakar/melapis kek di dalam oven dgn suhu 170-180 darjah Celsius.

Utk lapisan pertama, bakarlah dgn menggunakan api atas dan bawah sekitar 5 minit dan kemudian tukarkan kepada api atas (grill) saja dan terus membakar sehingga kekuningan.

Bakar lapisan kedua seperti biasa sehingga masak. Kemudian bubuh 2-3 sudu besar puree cempedak ke atas lapisan kedua yg dah masak tu lalu ratakan. Bakar hingga cempedak betul2 kering. 

Kemudian buatlah lapisan seterusnya. Setiap dua lapis baru dibubuh lapisan puree cempedak. Buat begini sehingga selesai adunan.

Setelah lapisan terakhir dibakar, kecilkan suhu oven kpd 130-140  dan buka semula api atas bawah lalu bakar selama 10-15 minit sehingga kek masak rata.  



NOTA :
Utk menambah rasa lebih lemak kpd kek, anda bolehlah sapukan mentega cair di permukaan setiap lapisan kek yg plain (tanpa cempedak).

Setiap lapisan kek menggunakan 2 senduk bujur adunan. Kalau rajin, bolehlah dibubuh puree cempedak pada setiap lapisan kek...




21 comments:

Cheq Sue said...

ya ampun...rajin sungguh puan doktor ni... dapat bayangkan keharumannya. kalau kat tempat saya sebiji cempedak berbelas2 ringgit, pikir 2 3 kali nak beli

inahar ali said...

Cheq sue..mmg betoi reganye mahal tp sbb teruja lama dah nk bikin kek lapis cempedak..terpaksa gak beli tp tu ler simpan dulu berbulan lam freezer br sempat wat..hehe!

aeinio said...

adehhh sedapnyerr.. terbuat ke saya... selalu beli cempedak wat goreng jerr huhuhu

Acik Erna said...

assalam puan doc..aduhai..buat terliuq je ni..acik biasa buat goreng cempedak je..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Hello Kak Ina...hru dear? Lamanya love tak kemari. Cantik dan kemasnya kek lapis tu kak. Love memang tak reti. Nak 2 potong ;)

Antan Bertingkah said...

Saya pernah makan kek lapis cempedak, memang sedap.... tapi tengok yang Kak Ina ni nampak lagi sedap....

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Yang ini akak memang surrender tak berani lagi hendak mencoba

inahar ali said...

aeini..mmg sedap banget..nnti tryla wat ek!

acik erna..kalu terliur kenala wat sendiri kak..sbb kita punyer dh abihh..hehe!

love..akak sihat2 jek..alaa kek lapis dh abiss aar love..kena wat sendirila nmpak gayanye..hehe!

yusa..tu ler akak rasa pun kek lapis cempedak resipi yg nih mmg terbaekk! sedap woo..

kakpaty..hahaha..saya pun takut gak nk melapis tp dek kerana cempedak..ku gagahi jua..fuhh!

HALAMANKU said...

Salam akak.. terlambatkah daku? nak jugak!!! he he kak betapa kemas dan rapinyer lapisan itu.. adekah diukur incinya? hu hu hu tergambar semerbaknya bau cempedak itu... ttooolloonngg terliur giler ni kak he he he

inahar ali said...

erma..x dapek den nolongs bb mmg dh licin giteww..sowiiiiaaarr!!

Yatie said...

Assalamualaikum Dr Ina,
rajinnya buat kek lapis ni..yatie mmng tak terbuat2 lagi kek2 lapis mcm ni sbb takde kesabaran yg tinggi lagi nak wat kek mcm ni..salutelah kat pn doc yg rajin ni..

CT Delima said...

As'salam Pn Doc manisss

apa pasal rajin sangat ni, bak tangan tu kita tukar2 nak gak melapis2 kek bagai tapi tak ada kesanggupan untuk mencuba. sebab tak pandai nak buat dan kesabaran tak ada..hehehe

kalau buat lebih2 tu colling2 lah ct boleh tupang makan sama..hehehe

inahar ali said...

yatie..tu laa dek kerana teruja ngan cempedak..tu yg merajinkan diri wat kek berlapis2..hehe!

ct..alaaa tanag ct tu lg ler berseni..kalu melapis mesti lg gojes hasilnye..xper nnti kita sesama melapis nak?? hehe..

dZana said...

aslmkum doc ina.. sedapnya klau dpt sepotong.. tgok bil telor tu agak ngeri jugak.. bukan ape.. takut tak mjadi jer.. kene pulak org yg tak sabar nk melapis cam saya ni..

inahar ali said...

dzana..tu ler cikgu..memula tu mmg ngeri gak tp sbb semangat nk merasa kek lapis cempedak tu membuak2..mmg xleh tunggu lama lagi..hehe!

somuffins said...

assalam
Kita datang sebab dah terbau lapis cempedak nih.. Ada chan dpt sekeping tak?

Kalau takde, memadailah I jilat skrin nih aje *denda sbb dah lama tak lawat sini, hehe..*.

inahar ali said...

somuffins..hahaha! cian dia jilat skrin..tp kita x suruh pun kan?kan?? kan??

Wattie said...

Assalamualaikum dan salam rindu Ina,
Waaaa buat kek lapis cempedak lak ya, bestnyaaaaa, nak 2, 3 potong boleh, nak rasa. Banyaknya telur kuning sampai 20 bijik, putih telur leh la buat macaron pulak kan...

Watierman said...

Assalam Dik Ina....ni tengah tutup hidung ni Dik...coz Akak ni kalau durian, cempedak, nangka, kuinin...apa2 buah yang berbau semerbak...memang hidung & tekak Akak reject habis.....tapi kejadian kek tu sangatlah mengujakan...I like....and TQ sudi menjenguk Akak yang baru balik dari pertapaan ni ya!!miss you muaaah!!

kak ina kl said...

salam puan doc...waduh rajinnya melapis ...cuti lamalah ni kan..layan tekak anak-anak sempena cuti sekolah

pulut durian mangga tu pun best aa

inahar ali said...

kwattie..tu laa putih telur tu kita wat goreng mamam ngan nasi jek..huhu!!

kwatierman..hahaha..rugi woo kak sbb x mamam cempedak nih..sedaaaap banget..heheh!!

k.inakl..besela kak cuti skool nih mmg time melayan tekak anak2kan..hehe!