Tuesday, November 24, 2009

KEK LAPIS CEMPEDAK


Yess..alhamdulillah berjaya gak akhirnye ku membuat kek lapis cempedak nih..dh lama berangan..tu la simpan isi cempedak kt dalam freezer dh berbulan rasanye tp semangat nk wat tu jek yg lambat mari..hehe! godek2 peties pagi tadi ternampakla bungkusan isi cempedak tu dh kejung kt dlm tuh..apalagi terusla misi mencari resipi kek lapis cempedak yg paling senang nk wat..mmg jumpa resipi yg nmpak mengancam tp leceh pembuatannye..ada yg senang tp guna telur sampai kt 30 biji..mak aiihh!! parah wehh..so kita pun apalagi gabungkan resipi2 tu kemudian oter2 ikut kesenangan tuan yg yg nk memasaknye..ekeke! finally..dapatla resipi baru ciptaan sendiri yg mmg lebih sempoi tp tidak menjejaskan rasa kek tuh..masih sodap & ada ummphh!! hehe..puji diri sendiri nampak..jgn mare!(sape lg nk puji kalu bukan diri sendiri kan...huhu) pepun my hubby and kids suka sangat sbb sebelum ni asik wat muffin/cupcake cempedak jek kali nih kita wat yg berlapis2 lak!! fuh yg x tahan tu masa membakar..bau harum semerbak dalam hingga keluar umah..mmg teruja tul! jom layan resipinye..

RESIPI KEK LAPIS CEMPEDAK

Bahan A

500 gm isi cempedak>
4 sudu besar susu pekat manis> di blend bersama hingga jadi puree/paste

500 gm butter-golden churn


Bahan B
10 biji telur gred A
270 gm gula castor

140 gm tepung hongkong

1 sudu makan ovalette

esen vanilla


Cara:
Pukul bahan A hingga kembang.Pukul bahan B dalam bekas berlainan hingga kembang dan gebu. Kemudian campurkan kedua2 A dan B serta gaul hingga sebati & rata. Bakar secara grill setiap lapisan lebihkurang 6-7 minit lamanya. pada lapisan terakhir hendaklah dibakar gunakan api atas & bawah pd suhu 180c lebihkurang 10-15 minitlagi atau sehingga masak! siap..

11 comments:

Rozie said...

alamak kak ina, sedapnya kek lapis cempedak tu...nampak basah jer...leh imagine betapa harumnya bau kek lapis akak masa tgh bakar...yummy!!

Datin El said...

salam rindu inahar semuga diberkati Allah sentiasa hendaknye...betul2 tabik spring kat doktor sorang ni..rajin sungguh jap lagi kite bawak pinggan gi umah awak ye..

Watierman said...

Inaaaaaaa nak sembunyi mana ni..bau cmpedak sampai Penang dah ni...Akak tak tahan bau2 cempedak durian segala ni....tapi kek tu memang nampak mengancam iman !!Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin!!

ain said...

sibuk2 kak ina sempat lagi melapis tu!!! cantik lagi. mintak sikit...boleh..????

Selamat hari raya aidil adha utk kak ina sekeluarga!!!

inahar ali said...

rozie..cubala try roszie..mmg sepotong makan x cukup!!

datinel..yahuu..datinel dh kembali..masih penat lg ke??kalu nk rasa kek nih meh umah raya haji nnti..hehe!

k.watie..waduh bau sampai kepenang ke kak??hehe..selamat menymbut raya aidil adha gak wat k.watie ye!

ain..selamat ari raya gak wat ain..mr hubby balik x raya nih??

somuffins said...

Patutlah my hidung kembang kempis.. bau kek lapis cempedak rupanya. Oh ya, selamat hari raya qurban. Salam

inahar ali said...

somuffins..salam aidil adha gak wat cs sekuarga ye!

farenova said...

ooo resipi ni mesti best

inahar ali said...

farenova..salam kenal ye! nnti cubala resipi nih..senang sikit kalu banding ngan resipi keklapis yglain tuh..

kak ina kl said...

salam ina..wah dah pandai melapis dah ni/...habislah tak org nak beli kek lapis lagi .

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇