Sunday, November 29, 2009

KEK RAYA..

Salam utk seme..okayla ni foto2 manisan yg sempat kita masak utk raya jumaat lepas! actually kami seme meraikan hari raya korban kt umah adik di ampang..so masing2 bawa makanan spesel! kita wat nasi impit ngan rendang ayam selain kek coklat beryogurt, kek epal lembap & muffin coklat cips serta kek lapis cempedak . my mom & my sis seme ada yg masak rendang daging, kuah kacang daging, lontong lemak ayam dsbnya..memang terlentang la owg kata lepas melantak tu haa!! waduhh..mau naik sekilo dua lg berat badan nih..dahla raya puasa aritu naik 2 kilo x turun2 sampai sudah..adoyaaiii!!! ampuun..pepun layan gambo2 kek & muffin tu ek! gambo lain lupa snap(sbb dh x sabo nk melantak..hikss!foto2 kek tu amik masa kt umah lg masa malam raya)..hehe! layaan!!!KEK EPAL LEMBAB..mmg sgt moist & sedap banget! amik resipi dari majalah saji terbaru bulan disember 2009 punya. (aritu nmpak kek epal lembap kt umah e-na & hasue..pasnih leh try resipi diorang lak nnti!)

KEK COKLAT BERYOGURT..actually resipi asal american chocolate cake amik dari dapur umah e-na..tp susu xder ku ganti ngan yogurt..jdla kek coklat beryogurt (mcm kt umah cikmanggis.. ingat nnti senang2 nk try resipi cikmanggis punyer lak!!) pepun..kek nih mmg sodap! akak ikut cara e-na yg pukul seme bahan sekali harung tu..mmg betul sgt moist uu!! thnx a million ena..lebiuuu!


muffin coklat cips..dh selalu wat nih! (wat atas request adikku didik..dia nk bawa bekal balik trengganu.nk jamu kengkawannye!)

kek lapis cempedak aritu!

okay..resipi nnti kita update kemudian sbb dh ngantuk nih..!! zzzaaaaasssss......!

RESIPI KEK EPAL LEMBAP

Bahan2:

1/2 cawan butter
1 cawan gula castor (kita guna gula perang..kurang manis sikit!)
2 biji telur
150 ml yogurt asli

Bahan2 kering:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 suduteh serbuk kayu manis
2 sudu besar serbuk koko( x letak pun)
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 cawan walnut bakar & cincang halus
1 1/2 cawan epal hijau-parut dan sejat sikit airnya

cara:
Putar mentega dan gula hingga berkrim. masukkan telur satu persatu dan putar rata. masukkan bhn2 berkering yg sudah diayak berselang ngan yogurt. mulakan dgn tepung dan akhirnye dgn tepung juga. kacau perlahan guna senduk kayu pula. masukkan epal dan walnut, gaul sebati(kita hanya tabur walnut kat atas kek tu sekali ngan lebihan epal potong dadu). boleh juga ditabur badam atas kek tuh sebelum bakar. bakar pd suhu 180c selama 40-45minit.

KEK COKLAT BERYOGURT
(Resipi asal american chocolate cake..leh tgk sini)

BAHAN:- (loyang 9 x 9 in/8 x 8 in)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula castor (akak campur 1 caw gula castor & 1 caw gula perang)
  • 3/4 cawan cocoa powder
  • 2 tsp baking powder*
  • 2 tsp baking soda*
  • 2 biji telur
  • 1 cawan fresh milk- ku ganti dengan yogurt perisa asli
  • 1 cawan corn oil
  • 1 tsp vanilla essence( kita ganti ngan butter vanilla essence)
  • 1/2 tsp garam,
  • 1 tsp Nescafe powder di campur dengan satu cawan air panas

Cara Membuatnya:

  1. Ayak bahan * sekaligus
  2. Pukul sekejap semua bahan.
  3. Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 minit.

Bahan Topping/Ganache:-
  • 1 tin susu pekat - boleh kurangkan
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • secubit garam

15 comments:

blogresipi said...

Salam Kak Inahar,
Rinduuu la kat yuuu... akak apa khabar?
Bestnye raya macam2 menu ade. kite jugak la tak masak apa2. baar cinnamon bun yg beli frozen je.kihkihkih

kakchik said...

salam aidiladha inahar.
wow! banyaknya kek raya! nampak sedap2 semuanya. kalau kat sini, memang susah la nak jumpa kek atau biskut raya musim raya korban ni. ke mana2 saja daging, daging dan daging, huhu.

E-na Zarina said...

banyaknya kek akak tu...sumenya nampak sedap2...kek coklat tu akak pukul semua bahan sekali ke? senang kan...Rajin betul akak masak macam2 tu...

izan said...

k ina,

kek apple tu rupanya mcm kek carrot... nmpk sdp. bagus jugak idea k ina.... satu rumah bwk 2 -3 mcm bila dikumpulkan jadi banyak. seronok jugak... kek lapis cempedak tu manis tak.. mesti sedap. zan selalu makan yang rasa kayu manis tu dengan perasa cheese.... mcm nak cuba buat pula nanti... selalu beli aje.

PUTERA2PUTERI said...

salam cayang kak ina......salam aidiladha wat akak sefamily no.....wah rajin la akak wat kek....sedap2 lak tu....antaq la mai penang ckit noi bila wat kek tu!!!!!!

AZIAN said...

Wah banyaknya kek....rajinnye....Apa pun nanti nak trylah kek epal tu....

inahar ali said...

ijan..rindu gak kt ijan..mana kek stoberi aniversari..x bawa mai sini ke?? hehe!

kakchik..salam aidil adha wat kakchik gak!! mehla masuk makan kek..hehe!

e-na..haahla ena..akak pukul sekali gus cam ena tulis tuh! mmg lg sempoi..tp hasilnya mmg ummmpphh!! thnx again...lebiuu!

izan..kek lapis cempedak tu ikut kemanisan cempedak..kalu cempedak madu..lehla kurangkan amaun gula tu ..cubala nnti ye!

ieta..salam aidil adha gak wat ieta ye..alaa sempoi jek kek2 tuh..klu wat sendiri lg best woo!! hehe..

azian..tryla resipi kek epal tuh..mmg sedap!

Eiba said...

byk nyer kak oiii...sedap2 pulak tuuu..bila gamknya nak sampai johor eh??? Rasa teringin sgt nak jumpa akak taww...

Fa'e said...

salam k ina, pekabo? sy & famili alhamdulillah dh sihat sepenuhnye...thanks...

ari raya makan kek je ke k ina...tp ok la tu...bukan mcm kitaorg nie...langsung x masak apa2 dok terbaring je masa raya tu...huhuhu

hehehe, ada saki baki lagi tak kek2 sume tu? meh le jamu kat sy skit!

Watierman said...

Wah..Ina..memang kaki buat kek .....berderet-deret..sempat makan ke?? Mai Akak tolong..except yg ade cempedak tu jer Akak tolak!!!

Ummi said...

Salam rindu Ina cayangg..amboiiihh rajinnya wat kek..ada lagi tak tu..nak rasa semua2 eh..jgn lupa anta tau..hehe..muaaahhh!

cikmanggis said...

hai yang,....dalam banyak banyak kek kat rumah inahar ni cm sangat sangat tertarik dgn kek lapis cempedak ni...nak kena cuba ni tp bab melapis kita selalu gagal

MaNjE said...

Salam kak,
jemput la dtg wedding manje nanti pada 19 dec 2009 di 1,lorong abd rahman, bukit pasir, muar johor..

ZaiY said...

salam kak ina cayanggg..
promosi kek epal lembab k.inatu mcm memanggil2 jek saya utk menerainya..ishhhhh... xpe sy minta izin copy dululah yer n peram smpai dtg seru..ngeeee..

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇