Monday, March 19, 2012

MUFFIN CEMPEDAK PULAK...


 
Assalamualaikum..ketemu kembali kita pas hampir 2 minggu tak bersiaran..hehe! okayla sebenarnye muffin cempedak ni wat minggu lepas tp br arini dpt menghupdet blog..adoyaai! jadi harap takder yg kempunan bila tgk kejadian muffin ni ek..sgt moist & gebuss..ni kes nk perabih cempedak puree kt lam freezer tu laa..kalu takder cempedak korang leh ganti ngan durian ke, nangka ke..yg penting..maintain sodaap!! jom kita zaas resipi...(hasil gabungan resipi2 muffin sebelum nih..hehe)

RESIPI MUFFIN CEMPEDAK

Bahan-bahannya:

1 3/4 cawan tepung serbaguna
3/4 cawan gula

1 suduteh baking powder
1 suduteh baking soda

1/2 suduteh garam

1 biji telur A

1/2 cawan minyak @butter cair

1 cup yogurt(1 bekas yogurt 140ml) tu bersamaan 1/2 cawan

1 suduteh vanilla extract

1 cawan puri cempedak
- (kita letak lbhkurang 350 gm puri)
almond nibs (hiasan)
**resipi puree cempedak leh tgk kt sini

Caranya:

1. Dalam mangkuk yang besar ayakkan tepung bersama baking powder, soda dan garam. Kemudian masukkan gula. Gaul rata
2. Dalam bekas yang lain, satukan minyak, telur, yogurt,puri cempedak dan esen vanilla. Gaul rata.
3. Kemudian masukkan adunan cempedak ke dalam mangkuk tepung tadi. Gaul sekadar bersatu sahaja.(adunan muffin yg terlebih kacau akan menyebabkan muffin keras serta tak gebu)
4. Sendukkan ke dalam cup muffin dan bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.

22 comments:

Chah said...

As salam Doc,

mana dapat cempedak puree tu? adakah diproses sindiri or beli yg ready made? nway mmg gojeslah mapin mu itew!

Liza said...

perggghhh sedapnya bau mapin cempedak tu, nk mintak pun kompem dh jadi baja kan kak....hihihihi

inahar ali said...

chah..puree cempedak tu akak wat sendirik..resipi ada akak updet kt entry nih..

liza..mmg dh jd baja pun..hahaha!!

Nieza said...

assalam kak doc cyng, mcmx2 yer boleh dibuat dgn cempedak tu..sedapnya kak dok sini tak jumpa buah cempedak lagi..sabar jer la huhu..

HALAMANKU said...

mmmm terbau-bau harumnyer.. kak memang tak terfikir langsung muffin cempedak.. tgkpun tau sedap.. terbayang2 sedapnyer kak..

inahar ali said...

nieza..alaa ciannye dia..kempunan ek..xper nnti musim cempedak lg..akak pos kt finland ye..hehe!

erma..mmg sedap banget lg harum baunye..fuhh!! nnti tryla ek!

izahdaut said...

assalamualaikum kak doc..
ala akakk tayang mapin cempedak pulak dah. tetibe gian nak memapin lagi ni.hehe.. saya suke je muffin apa2 pun. cempedak ke.. nangka ke.. best je kan. muffin mangga pun best muffin durian pun best ;-)

Acik Erna said...

assalam doc..acik kalau cempedak ni taunya goreng aje..

HomeKreation said...

Aslmkm Ina cayang. Amboi2 tayang mapin cempedak.... mana nak korek cempedak lak ni, telan air liur je lah....

Ummi said...

Assalam Ina cayang..muaahh muaahhh salam rindu dr Ummi...sori la kita cuti on9 lama sikit..pastu tenet kat ofis pun dah seminggu down...xleh lgsung nak jeling2 blog or FB...hehe, mintak sikit mapin tu...2 ketuii eh..

Antan Bertingkah said...

Salam K Ina, sedapnya menengok muffin cempedak tu... kalaulah ada cempedak.... mesti dah menggodek ni...

inahar ali said...

izah..alaahai kalu dh namanye pn ratu mapin..segala mcm mapin mmg bleh balun punyerkan.hahahah!!

acikerna..betuila kak dulu sy pun tau goreng jek cempedak tuh..cuma la nih je berani nk mevariasikan menu cempedak nih..cewaahh..hehe!

along..tulaa kita masa musim cempedak dulu cepat2 beli dan simpan isi cempedak lam freezer..x la kempunankan..hehe!

ummii..rindu gak kt ummi cayaang..amboi makdara nih la nih kemain jd vvip..lg sibuk ek..kena tunggu musim cempedak esok br leh buat mapin lg nk bg ummii..hahaha!

yusa..mmg dh x musim nih mmg parah ler nk mencari cempedak..lbh lg cempedak madu kan..adoyaisedapnyer!

Wattie said...

Salam Ina,
Tak pernah makan lagi muffin cempedak ni, nak 2 ketul leh

Ruziawati Yusof said...

salam kak..

uuuuuuu.. sedapnya muffin cempedak! cempedak saja pun dah sedap.. inikan pulak dibuat muffin.. kelas dr tau! hehe..

tq singgah blog kita eh?

take care...

inahar ali said...

k.wattie..alahai dh abih pun..terlambat sudaa..hehe!

T..Mmg sedap tau..nnti t tryla wat ye.!!

maz said...

kakkkkk...ada lgi ke cmpdak yg xhbisss...kita nk grenggg...wak mffin ni xprnah rsa la lgi...mcmana rsanya kak...ada rsa cmpdak la ye...jakun snguhhh...npak gebusss skli..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salamm...
lama tak memufin.... nampak sedap.. mesti wangi je time bakar tu kan?

inahar ali said...

maz..mstila rasa cempedak xkan rasa durian lak..hehe!

madihaa..mmg harum semerbak satu rumah tau masa membakarnye..sedap banget! nnti tryla ye!

kak ina kl said...

rajin tul beli cempedak ek..akak suka goreng ajer
wah tak sabar nak rasa cendol tulah..nanti free leh lah ajak kamu gi makan cendol durian itu ek..dah lama pun tak pot pet pot pet

blogresipi.com said...

Salam Kak...
Aduh... saya pantang dengar cempedak, terus nak meleleh air liur. hehhe.. kaalud apat kat saya, saya buat goreng dulu. muffin2 ni no 2. hehe

eiramalik said...

cempedakkkkkkk, makanan feveret saya, goreng cempedak, tapi finland ni x de cempedak, lama x dpt makan.....x sabar nak balik malaysia, mcm2 ade....

Nur-nba said...

Bestnya.. sure wangi satu rumah akak :)