Friday, July 27, 2012

SOSEJ ROLL SALUT NESTUM



Ni menu sempoi yg menjadi feveret anak2 terutama si Adam..dia hanya berbuka ngan sosej roll ni jek tadi sampai kenyang..x mau mamam nasi dah..tu laa mmg dah tau dah wat sosej roll ni mmg laku walaupun di bulan pose..huhuu!! anak2 sgt suker roll salut nestum banding ngan breadcrumbs..sbb lagi harum baunye..fuhhh!! tapi kali ni tak taruh cheese slice sbb xder stok kt dapur tu! pepun kalu nk tgk resipi kt entry lama ada kt sini ye! xperlaa pn. doc rajin nk cnp balik kt sini..jom semak resipi...

RESIPI CHEESE SOSEJ ROLL  
resipi : kak ina kl
sumber: inahar's cooking time 

Bahan-bahan:
  • 8 keping roti tawar (gardenia @ apa saja) - dibuang tepinya (kita x buang pun..hehe)
  • 8 sosej ayam @ daging
  • 1 biji telur - dipukul sedikit
  • sedikit serbuk lada sulah- tak letak
  • breadcrumbs (serbuk roti) - kita guna nestum
  • minyak untuk menggoreng
  • slice cheese
  • sedikit tepung gandum di campur dengan sedikit air untuk gam tepi roti takut terbukaklah pulak masa menggoreng. (kita guna bancuhan telur jek)
Cara-cara
  1. Gelek roti hingga nipis/leper.
  2. Balut sosej dengan roti yg leper tadi.. pastukan masukkan slice cheese-(akak gunakan 1/2 kepingan ajer)..pastu gulungkan kemas-kemas dan letakkan campuran tepung gandum tadi di penghabisan roti tadi.
  3. Potong lebihan sosej yg lebih ditepi roti supaya nampak kemas
  4. Masukan garam, serbuk lada sulah dalam telur. Celup gulungan roti tadi ke dalam telur.
  5. Salut @ golek-golekkan roti yang dah dicelup dengan telur kedalam breadcrumb.(nestum)
  6. Goreng gulungan roti td ke dalam minyak yg panas hingga kuning keemasan
  7. Dah siap..enak dimakan bercicah cili sos campur mayonis ataupun makan camtu ajer.. 

14 comments:

Haslina Harun said...

wow tahniah lah dapat hp canggih manggih..baiknya hati hb kamu tu.

tenguk kek harijadi durian anak pempuan kamu macam best ajer dan mudah pula nak menyediakannya. insyallah nak cuba buat gak nanti..tapi kena tunggu virus R datang

inahar ali said...

kakina..alahai bukan selalu dpt hadiah dr cikabe..hehe! nnti akak tryla resipi kek durian tu ek!

Bicara Kak Noor said...

salam doc Ina,
kakak Adam kat sini pun suka jugak kalau buat sosej ni berebut makan tapi akak jarang buat sbb takut mama nya yg lebih makan hahaa

MamaFaMi said...

Salaam Ina...

Sangat simple sangat sedap... sket baik perut dah sendat, kalau tak, mau buat gak malam ni!

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Hi Kak Ina! Hru dear? Dah berbuka puasa kak?

Love sll buat sosej salut breadcrumbs je...nestum ni nak try! Kena gi beli nestum dulu...hehe ;)

Looks delicious...

ijayuji said...

Salam kak ina cayang! salam winduuu n salam ramadhan buat akak sekeluarga! Kita baru muncul ni kak ehehe.. semput dah tgk n32 org :D lama da tak buat roti mcm nii pdhal bukan ssh pun tp malas yg lebih2 ehehe...

Amie said...

Ada kawan begitau memang sedap sosej salut nestum berbanding breadcrumbs... kena cuba resepi ni. Terima kasih kongsi ye Ina.

Mieza said...

selamat berpuasa kak ina...posa ke tak tu heheheh...
sedap dan crispy je nampak sosej akak ni..buat berahur panas2 mmg anak2 mieza suka ni...terliur la kak...kurus la posa aku asek tgk makanan umah kak ina je hahaah

FnF Simple Life said...

Salam kak... ni le feveret breakfast anak2 sy... tp cni guna breadcrumb jepun yg selalu guna untuk but tempura tu... kalo ada nestum sure sy nk wat cmni jugak...cedapnye

inahar ali said...

kaknoor..tu laa pasal kalu sy wat sosej roll nih cepat2 kena sorok dr mak paknye sbb takut terlebih makan dek mak pak diorang..hahaha!

mamafami..alaa pinggang mama tukan dh kecik giler takat nk tambah sosej roll 2-3 ketui xdernya bertambah besar pinggang tuh..hehe!

love..u shud try using nestum..much more delicious u know..hehe!

ika..beselaa tu benda sempoi cenggini kadang2 jarang atau terlupa nk wat kan? haha!

inahar ali said...

amie..jgn lupa cuba resipi ni ye!

mieza..hahaha!! makin kurus ek tgk menu kt dapor owg lain..hehe!

fnf..nnti kalu ada stok nestum lehla fnf cuba wat..mmg sedaap!

Kjee said...

ina, kjee ingat nk trylah. Nampak sedap sgt.

inahar ali said...

Kjee..mesti cuba tau..sedap banget!

Anonymous said...



Look at my web blog: cordyceps
My web site: cordyceps fungus