Friday, August 12, 2011

CHEESE SOSEJ ROLL SALUT NESTUM


Assalamualaikum..ni lg satu menu feveret anak2..bulan pose pun boleh pegi punyer..hehe! buatnya pn senang jek..selalu owg guna breadcrumbs utk salut roti tp kita guna nestum..lg sedaap uu! buat sosej roll ni mudah jek tp kita letakkan resipi step by step dr kakina kl sbg rujukan semua..thnx ye kak ina!
  • 8 keping roti tawar (gardenia @ apa saja) - dibuang tepinya (kita x buang pun..hehe)
  • 8 sosej ayam @ daging
  • 1 biji telur - dipukul sedikit
  • sedikit serbuk lada sulah- tak letak
  • breadcrumbs (serbuk roti) - kita guna nestum
  • minyak untuk menggoreng
  • slice cheese
  • sedikit tepung gandum di campur dengan sedikit air untuk gam tepi roti takut terbukaklah pulak masa menggoreng. (kita guna bancuhan telur jek)
Cara-cara
  1. Gelek roti hingga nipis/leper.
  2. Balut sosej dengan roti yg leper tadi.. pastukan masukkan slice cheese-(akak gunakan 1/2 kepingan ajer)..pastu gulungkan kemas-kemas dan letakkan campuran tepung gandum tadi di penghabisan roti tadi.
  3. Potong lebihan sosej yg lebih ditepi roti supaya nampak kemas
  4. Masukan garam, serbuk lada sulah dalam telur. Celup gulungan roti tadi ke dalam telur.
  5. Salut @ golek-golekkan roti yang dah dicelup dengan telur kedalam breadcrumb.
  6. Goreng gulungan roti td ke dalam minyak yg panas hingga kuning keemasan
  7. Dah siap..enak dimakan bercicah cili sos campur mayonis ataupun makan camtu ajer..

11 comments:

Liza said...

perggghhh...mengancam betul la tgk cheese yg kat dlm tu...

Mas said...

peberet anak2 mas ni klu kuih2 gini..
sedapnya tengok kak..

inahar ali said...

liza..cheese ohh cheesee..hehe!

mas..ni mmg peberet bebudak kan!

che'iza said...

tang cheese yang tak tahan tu kak... tangkap leleh... Jgnkan kids... Mak dia pun suker... hehheheh

Kjee said...

salam Ina. Kjee suka sangat!! Nak kena pergi beli roti, sosej dan cheese. Must do for buka 2day, insya allah. tq sayang for the recipe. muah...rindunya.

cikmanggis said...

guna nestum?hmm baunya pasti harum..boleh cuba ni:)

♥yaya budak suka embun♥ said...

sedapnya niii

inahar ali said...

che'iza..haahh mmg mak budak lg tergedik suker..hahaa!!

kjee..wajib try ni kjee..mmg sedap lg kalu guna salut nestum..harum sehh!!

cikmanggis..mmg betui cm..lg sedap dr guna breadcrumbs..nnti cm try ek!

yaya..mmg sempoi & sodap..nnti try ye!

Fiza Nordin said...

cheese yg melt tu benar2 menggoncang iman hahahaaa

salam ramadhan & selamat berpuasa kak ina... terlewat wish tp belum terlewat nak wish, kan... ape punye ayat da...faham2 sendiri ajelah ek kahkahkahhhh

sue-sama said...

nyam nyam sdapnyeee nmpak

inahar ali said...

fiza..salam ramadhan & selamat berbuka gak wat fiza ek!

sue..nyam..nyam yummyy!