Thursday, August 11, 2011

BREAD & BUTTER PUDDING


Ni lagi satu menu dessert yg menjadi feveret seisi keluarga..bread butter pudding!! perghhh..mmg sedap x jemu mamam..!! kami x berapa suker makan ngan vanilla/kustard sos sbb puding nih dh sedia lemak berkrim so lbh sedap jika dimakan ngan fruit cocktail @ fruity sauce ker..fuhh!! resipi dh ada kt sini tp kita cnp balik ye..

RESEPI BREAD & BUTTER PUDDING
sumber: inahar's cooking time

BAHAN2 NYA:

10 keping roti gardenia
500 ml susu uht@ fresh milk
300 ml whip@fresh cream - klu xde cream pn xpe ganti dgn susu tp rasanya ttp sedap..
5 biji telur
100 gm gula castor
30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar)
50 gm raisins
sedikit potongan nenas tin (boleh gak ganti dgn lychee,epal hijau @ buah2an lain yg disukai)
butter (untuk disapu pd setiap keping roti)
esen vanilla

Telur dan gula di pukul hingga gula hancur. then add milk, cream and esen vanilla dan pukul sebati.
susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.sambil ditabur kismis dan potongan nenas diantara lapisan roti dan lapisan atas sekali.then tuangkan bancuhan susu tadi. Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!)
bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 40-45 minit.(ikut oven masing2)

Hasilnya amat memuaskan hati sbb rasanya yg tidak begitu manis dan sangat lembut & lembap texturenya ala2 caramel puding. Sangat enak dimakan bersama aiskrim dan fruit cocktail..mmm yummy!

14 comments:

Liza said...

Dessert ni pun peberet kitaorg jugak..kalau buat ari2 pun cnfrm licin..kitaorg pun xbiase mkn ngan kuah, xpernah try pun..

Ummi said...

Assalam Ina cayangg...windduu lerr...Selamat Berpuasa ya Ina...Amvvvoiiiii sedapnya puding nih...lama x buat...abih camne laa, list anak2 komain...x menang nak selit list kita...hehe, tengok sambal jawa tu pun terliur....tengok sagu lagi laaa....adeeiihhh :)

Wanieyra said...

Salam Kak...

Buat terliur je tunjuk puding waktu2 begini.....telan air liur jelah nampaknya

DJ Dayang said...

salam kak...

adehh...lm x buat puding nih. tp br2 ni ade t'fkr nk buat. so yummyyy!

Packy @ Mawar Merah said...

Salam Ina, sedap sungguh. Aku dah byk copy resepi ni, tapi tak buat2 lagi....huhuhu....

Mas said...

bestnya dapat makan puding roti masa berbuka....
sedapnya tengok puding roti akak tu..

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak!!! Hru doing? WOW, I too love bread & butter pudding...:)

Selamat Berpuasa dear !

Sizuka said...

k.ina,

i love bread pudding tapikan kalau buat setalam, lambatnya nak habis sebab anak2 makan sikit je :(

NiezaMan said...

Suka sgt dgn puding ni..
nak buat gak la, ada roti yg nk expired..

inahar ali said...

liza..mkn dessert cenggini mmg sedapkan time pose nih!

ummiii..hahaha! betui la tu..anak2 mcm2 yg diminta nye..iyela tekak owg pose kan!

ira..time pose..dessert mesti wat..wajib woo..hehe!

DJ..mkn puding roti nih mmg laju jer time pose ni kan..yummmy!!

packy..besela aku pun bnyk salin resipi mcm2 tp wat x jugak..hehe!

mas..buka ngan puding cenggini mmg syok kan! licin jek masuk tekak..

love..thnx ye dear! love masak aperini?

shidah..anak2 akak seme suker puding roti nih..lg kalu mkn ngan fruit cocktail..bertambah2 woo!

niezaman..cubala wat mmg sedap..x muak kalu makn ngan cocktail!

Mieza said...

kak inaaaaa meza suka bread butter pudding tapi mesti mau ada sos kastad..sedap gitu kak...

cikmanggis said...

salam inahar..kerja ke malam ni:)..yum yum Cm pun suka puding roti ni..tak jemu.Tiap tiap hari pun boleh hadap:)

inahar ali said...

mieza..akak lg suker mamam ngan kuah yg masam2 sikit cam fruit cocktail nih..kurg sikit kelemakannyer..hehe!

cikmanggis..mmg x jemu makan puding cenggini kan cm! laju jer masuk tekak..

Anonymous said...

Salam puan doc, klu x guna cream nk guna susu apa ye? Susu segar @ susu sejat ataupun susu pekat manis.