Monday, July 9, 2012

DURIAN CREAM LAYER CAKE

  Alhamdulillah..berjaya gak pn. doc membaking kek span berkrim durian ala2 secret recipe punyer tu..fuhh! kek ni dibuat sempena majlis besday anakandaku kak ayin yg ke16 tahun pd 7/7/2012 yg lalu tp majlis tu kami sambut awal sehari iaitu pd hari jumaat malam yg lalu  di rumah my mom. foto kek yg telah dipotong pun diambil tergesa2 sbb kecoh sembang & makan2 sampai terlupa nk snap foto pas dibedah..foto yg ada mmg amik masa last minute selepas hampir licin kek tu kena bedal..hehe! pepun this durian cream layer cake mmg terbaekk! semua pun bg thumbs up..sebenarnye mudah je pun nk wat sbb guna kek span jek pastu utk filling tu kita wat durian mousse & sapu keseluruhan luar kek tu ngan whipped cream@fresh cream..siaapp! pepun takpela sbb pn doc tgh rajin ni kita taip resipinye ye..jom kita zaass!!..

DURIAN CREAM LAYER CAKE
sumber- inahar's cooking time

1 biji kek span perisa vanilla/plain
filling krim durian
whipped@fresh cream utk hiasan-pukul kental

Resipi kek span (kita buat satu+sepertiga adunan-guna loyang 10")

  • 150g tepong super fine
  • 150g gula kastor
  • 5 biji telor A
  • satu sudu besar ovalette
  • 80ml jus oren (kita ganti susu segar)
  • 80ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • sedikit pewarna kuning - optional
Cara-cara
  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kelajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan jus , dan sedikit pewarna kuning...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
  6. Bila sejuk boleh hias ikut suka.
Resipi durian cream filling
250 gm whipped/fresh cream
200 gm isi durian 
1/2 tsp gelatin
2 tbs air

cara-Untuk krim durian - pukul whipping cream sampai bertanduk . Kemudian campurkan isi durian yang telah dilenyek.gelatin dicampur air dan dipanaskan dlm microwave sebentar.kacau hingga larut. akhir sekali campurkan larutan gelatin tadi ke dlm krim durian tadi.kacau rata dan ketepikan. 

Untuk hiasan
300 gm whipped/fresh cream- dipukul kental

Cara menyusun kek:
 1. kek span dipotong 3 lapis kemudian lapiskan dgn durian filling di setiap lapisan kek.
2. sapu whipped/fresh cream yg telah dipukul kental di keseluruhan kek tadi dan hias ikut suka.
3.sejukkan dalam peti sejuk lebihkurang sejam sebelum di hidang.
 
 
 

34 comments:

Asyifa Mustaffa said...

Amboi kak...jeleznya sy...! serius jelez nie...!!!

nmpak sedap la...pastu deconya tang atas tu pun..mencacak cacak cam derian..hehe...

sy copy resepi ye kak...mau try dibuat......:)~ masuk fail dulu...buatnya x tau bila...hehe...

Sari Yusa Ibrahim said...

berduri kek tu... aiiiiiii.. terasa-rasa durian kat tekak ni ha..

maz said...

Kak..apa rsa ye kek drian ni...xprnah mkn la..sbbnya kat umah ni drian bleh mkn gitu je..klu buat kuih2 ni xde sapa yg mkn..kecuali cekodok durian je..huhuu...

Acik Erna said...

assalam pn.doc..memang menggoda kek ni..tambah2 lagi bila dikata sedap..macak tak sabar nak merasa..

Ummi said...

Assalam Ina ku cayanggg...waaahh kemaiin tayang kek doyan lak..siyesss nampak nak leleh air liur kita taaauu...pakkal jek kita pantang2 dulu makan ni...uwaaaaa...sabauuu jek laaa.. Ina, thanks byk2 yeaaa...muaaahh, lebiiuuu...

zila norazila said...

salam ina..wahhh tgok pun dh tau sangat2 gebu..macm nk amik sikit nk rasa..h ehehhe cantik la:)

ibh_sue said...

Asslmkum Kak Ina
Sedapnyaa..ada lg tak. Nak se slice..(^_^)

Mohammad Majduddin said...

Sedapnya!!! dah lame nk buat kek durian ni!!!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam Ina..terliur kak ros..tak dok durian la

Yatie said...

Assalamualaikum Dr Ina,
waduh2...menariknya kek durian ni, tentunya sedap bila pn dr Ina yg buat...mmng terlebih sedap jadinya..

inahar ali said...

asyifa..buat jgn x buat ye!

sari yusa..terasa2 duri durian tu kt tekak ek? hehe!

maz..sedap banget..lehla maz cuba wat nnti..x muak tau!

kakerna..cepatla kak wat takut kempunan..hehe!

ummii..alaa cian dia kena pantang ek! xper kalu doc kata darah tinggi dh ok esok lehla belasah durian kaw2 punyerkan..huhu!

inahar ali said...

zila..mmg gebus tau kek nih..nnti zila tryla wat ye!

sue..alaa dh abih pung..nnti sue tryla wat sendiri..senang jek resipi tu!

majduddin..cubala try resipi kek durian ni nnti ye!

kakros..kan ke musim durian nih..bnyk kak jual kt tepi jalan tu haa..hehe!

yatie..kalu yatie yg wat sendirik mesti lg sedaapkan..hehe!

FnF Simple Life said...

Asslm kak... wah dah besar pjg anak akak...hepi befday...best nye dpt mkn kek durian tu...

Nur-nba said...

Salam. Kak Inahar cayang.. Nur datang hulur piring ni.. Sedapnya kek tu.. :) Yummy..

~~zana@pb~~ said...

kita dpt tgk pun dah kenyang, apa lg yg dpt mkn....happy b'day utk anak puan doc.....tak lama lg boleh menantu:-)

inahar ali said...

fnf..tu anak akak no 2 yg pertama 17 tahun..lg besor..hehe!

nur..alahai dh abih laa..kalu teringin tp maleh wat sendiri nur kena la beli kt secret recipe nun..hehe!

zana..mekacehh ye..ngeri dengor perkataan menantu..wakaka!!

Amie said...

Secret recipe memang sedap... ala-ala secret recipe lagi sedap sebab kita boleh bubuh apa bahan kita suka...

inahar ali said...

Amie..betul tu..kalu homemade lg sodapkan!

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum Kak waduhh sedap ni... ada rasa durian i like.. :)

anymz said...

waaaah..dah lama akak cari resepi nih..maceh doc..akak angkut resepinya ya..
dah lama tak nyembang2 dgn pn doc..sehat ke tu?..kalau tak sehat cari ubat sendiri lah kan?...hehe

inahar ali said...

sha..u loike..i loiike!! hehe..

k.anim..pn doc sakit pn x mamam ubat sbb tatot..hahah!!

Rima said...

Kwang kwang kwang.. dah berapa hari terigin nak makan durian.. bila nak tak nampak.. bila tak nak bersepah.. besok akan ku cari jugak! me likey this cake and also ur pulut dahhh.. dah lama tak makan pulut dgn kelapa ishhhh semua pun nak hahaha

inahar ali said...

Rima..masa tgh bersepah doyan ni belilah bebanyak durian pastu simpan lam freezer..sampai tahun depan pn sure x kempunan punyer..hahaha!!!

Ayu said...

Assalam puan doctor,
kek ada lagi tak?..pasti sedap ni ya..tengok pun dah tahu lembut aje kan..
happy belated birthday to kak ayin yang ke 16 ya..oh anak bujang kita tua setahun aje lah ya..heheh amacam boleh jadi calon tak ni..heheh gurau2 aje ya..

inahar ali said...

Ayu..thnx 4 the wish ya! Calon menantu..boleh jek sbb hero ayu pn hencemm..hahaha!

Azie said...

Nampak sedap terutama baru dikeluarkan dari peti ais. Tapi rumah ni, tak ada peminat kek kecuali saya jer

inahar ali said...

azie..mmg sedap nnti azie leh try ye! kalu x abih makan leh pos kt selayang ni haa..hehe!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.ina.happy balated besday tuk anak dara k.aina tu ya.
Bertuahnya mama yg buatkn kek yg cantik ni...nampak sedap!

inahar ali said...

atie..tenkiu 4 the wish ye! tp kek dh abih punn..hehe!

hana said...

salam kak... adusssss lama btol tak mendeco begini begitu... dah kejung tgn nih.. nak mintak akak buatkan boley tak??? besok kiter dtg amik kat klinik! kekekeke... btw epi belated besday wat anak akak tu yer!

Mieza said...

Happy besday kak ayin...next year dah spm la ye..a very good luck dear..semoga sentiasa berjaya dalam hidup dan dpt jadi doktor macam mamanya jg hehehe..kak ina..salam rinduuuu...rajin nyer kak ina mendeco kek ni...mesti sedap! yg secret resepi punya pun mieza tak eprnah try...selalu beli choc indulgence je...cantik kak ina deco keknya..dan kek span tu nampak gebus gebas gitu..mieza mmg fail wat kek span..dia macam berpinggang gitu..menci!

Wattie said...

Assalamualaikum Ina,
Fuhhhhh kek deghoyan.....buat kita tambah sedih sgt ni sbb kita tak makan deghoyan...huhuhu.....tapi mata tak tahan menengoknya nii....tolong pn docccc....

dZana said...

aslmkum doc ina.. smga sihat n ceria selalu..cam dah lama tak jengok kt sni.. lama jugak tak sakat2 gitu.. hihihi.. tentu dah habis kek yg cantik ni.. saya mmg awal2 mengaku kalah bila tiba bab2 mendeko ni..

inahar ali said...

hana..tangan akak lg kejung wehh!!hahaaha!

mieza..thnx 4 the wish ya! alaa akak dulu pun masa memula wat span kek tu sokmo turun kempis gaakk..hehe! tp bila selalu try baru ler ada improvement sikit..bolehlaaa..hehe!

wattie..alahai xtau nk pujuk camner owg yg x reti makan deghoyan..hehe!

cikgu dzana..alaa pn doc pn sgt jarang mendeco sbb tau kemampuan diri yg mmg sgt keras tangan nih..hihi!