Tuesday, July 31, 2012

JEMPUT2 PISANG GEBU

Cer tengok..cer tengok!! gebuss tak jemput pisangku itew?? hahaha..saje nk perabihkan stok pisang yg dh hampir expired kt dapur pn doc tu! so plg senang kita bikin jemput2 la kan..bulan pose ni jemput pisang cenggini pun menjadi pujaan hati semua orang gak tau! nk buat mmg sonang..nk mamam lg sonang..sodaap lak tu! hehe..jemput2 pisang ni kita wat semalam..mmg gebu walaupun tak molat @ montok mcm CMG punyer..hehe..jgn marah mat..nnti kena jual! okayla sebenarnya sebelum nih pn. doc mmg x pernah lg wat cekodok pisang yg taruh bahan penaik spt soda bikarbonat @ baking powder sbb kurang gemar dgn rasa soda tu kan..cepat muak kan! kami lagi suka mamam jemput2 pisang yg biasa just campur pisang , gula ngan tepung biasa jek tu! tp arini saje gatal nk try wat yg style camni lak..tp kita hanya gantikan tepung biasa tu kepada tepung naik sendiri (selfraising flour)..makanye begini ler kejadiannye.. agak montok & gebuss uu! garing diluar lembut didalam.. resipi main agak2 je la ek..

RESIPI JEMPUT2 PISANG GEBU
sumber- inahar's cooking time

Bahan2:
5-6 biji pisang berangan masak ranum
1 cawan tepungberserbuk penaik (selfraising flour)
1/2 cawan gula (agak2 la..ikut suka)
sedikit garam
minyak utk menggoreng

Cara:
campurkan semua bhn diatas kecuali minyak.kacau sebati . panaskan minyak dgn api sederhana dan kemudian jemputkan adunan pisang tadi guna sudu @ tangan ikut suka kedalam kuali. goreng hingga warna gelap keemasan. Siapp!

18 comments:

izahdaut said...

selamat berpuasa kakkkk.. bila tengok cekodok dibulan puasa menghampiri tengahari ni mmg bikin perut kelaparn betul la kak. ehehe

inahar ali said...

izah..cekodok oh cekodok bisa buat pewut berkeroncong kan..hahaha!

Ketuhar Panas Yatie said...

Salam Kak Ina ,
Cekodok pisang memang sodap.Nak-nak guna pisang restali atau pisang emas.Jangan terkejut , dalam waktu terdekat ni nak buat jugalah.Terliur ....dah dapat baunya.

inahar ali said...

yatie..cekodok pisang ni mmg menu sempoi tp sgt sedapkan! mmg wajib buat nih..hehe!

Asyifa Mustaffa said...

bulan2 pose nie...cekodok pun nmpk sedap kak !

tp cekodok pisang mmg peberet sy sepanjang zaman...!! hehe...suka sngt2...x tau nape.....:)

Kjee said...

kjee pun buat cekodok pisang guna repung kek. Hehehe debab cam tuannya cekodok.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wahh.. sedapnya.. cekodok pisang ni feberet anak bongsu saya...

Rima said...

fav ni.. especially yg kat hujung hujung.. garing gitew!

bani_boyz said...
This comment has been removed by the author.
inahar ali said...

asyifa..apa jenis cekodok pun mmg fav sepjg zaman..evergreen gitew..hehe!

kakjee..hahaha! tu ler kjee..dulu2 mmg x pernah try wat guna tepung kek @ srf..rupanye..kembang semangkuk tul kejadiannye..haha!!

madihaa..anak2 akak seme pun suker cekodok pisang nih..sepiring besor leh abih sekali hadap!

rima..tu laa pn doc pun selalu berebut ngan my kids tang hujung nan garing tuh..hehe!

Rohah said...

dah lama sy tak bUAT & tak makan ni kak...

inahar ali said...

Rohah..jgn kempunan udahla ye..hehe!

Wana Yusuf said...

salam Ina...
selamat berpuasa ya... belum terlambat walaupun dah bpertengahan Ramadan....

jemput2 pisang tu nampak gebusss dan bulat2!!! mesti sangat sedap kan!!! wana pun tak suka buat cekodok pisang taruk soda bikabonat... selalu pun wana bubuh serbuk penaik jer!!! next time kalau nak sedap cuba ina bubuh telur dalam cekodok pisang tu.... lagi tambah sedap dan mantoppppp!!!

inahar ali said...

Wana..mekacehh 4 the tip ya! Mmg kekadang tu kita letak gak telur kt lam cekodok ni..pepun any cekodok pn mmg x jemu dimakan kan..hehe!

ibh_sue said...

Gebuss. . Mmg gebus. Kak! Lama x mcm cekodok pisang. Tgk cekodok akk tu teringin pulak. :)

FnF Simple Life said...

teringat masa ramadhan di Msia dulu... beli kepci untuk berbuka di rumah... pastu sempat goreng cekodok pisang sepinggan... bila berbuka terasa nikmatnya makan cekodok pisang panas compare ngn kepci tu...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Alamak! Akak mcm tau je love keempunan cekodok pisang kat sini...

Gebus dan wonderful fritters kak...haih, besnya cicah sos cili!

Qasey Honey said...

slm kak...sedapnye dh lama xbuat cekodok pisang gini...wah terbau2 spi sni la...hihi