Tuesday, December 22, 2020

EGGLESS LEMON CAKE WITH LEMON GLAZE


 Assalamualaikum kembali kita bersiaran.. Alhamdulillah! Beginilah kejadian kek lemon yang kubuat minggu lepas. Resepi asal eggless lemon loaf oleh @danish.harraz ni memang sangat sedap..moist, soft dan gebu walaupun tanpa penggunaan telur. Lemon glaze tu menambahkan lagi rasa lemony kek tu..memang terbaek! Takperlukan mixer..hanya adun dalam satu bekas guna senduk kayu atau whisk saja..sgt mudah! Alhamdulillah..mekaseh Danish berkongsi resepi yang marbeles ni. Izinkan Aunty cnp resepinya di sini ye.

π—˜π—šπ—šπ—Ÿπ—˜π—¦π—¦ π—Ÿπ—˜π— π—’π—‘ π—Ÿπ—’π—”π—™ π—ͺπ—œπ—§π—› π—Ÿπ—˜π— π—’π—‘ π—šπ—Ÿπ—”π—­π—˜
Resepi asal - @danish.harraz
Sumber - inahar's cooking time

125 grams Unsalted Butter, dilembutkan
1 cawan Gula Kastor
1 sudu teh Vanilla
Parutan Lemon Zest dari 1 biji Lemon
Perahan Jus dari 1 biji Lemon
¼ sudu teh Garam Halus (skip jika guna Salted Butter)
1 ¾ cawan Tepung Gandum
1 ½ sudu teh Baking Powder
½ sudu teh Baking Soda
¾ cawan Susu Penuh Krim

Cara-
Pukul butter dan gula hingga gebu creamy, kemudian tambah esen vanilla, jus lemon dan lemon zest. Kacau rata. Kemudian tambah bahan kering yg sudah diayak berselang dgn susu. Kacau bg rata. Jangan overmix nanti hasilnya akn jd keras. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pd suhu 170c selama 45-50 min guna Loaf Pan saiz 8.5 inci x 4.5 atau loyang yg sesuai (sy guna acuan bulat 9 inci so hasil keknya agak rendah, bakar 35 minit dah siap masak)

LEMON GLAZE:-
(Saya buat half saja)

1 cawan Gula Icing, diayak
2 sudu besar Susu Penuh Krim/Segar
¼ caw Perahan Jus Lemon
Sedikit Lemon Zest


Bancuh semua bahan glaze, biarkan sekejap. Pastikan kek sejuk sepenuhnya sebelum dituang glaze (tuang amaun ikut suka). Biar glaze diserap dan sedikit beku sebelum kek dipotong.

TIPS DAN DETAILS:-
Ikut semua dengan tepat untuk dapat hasil yg sama. Apa Danish share mengikut bahan, sukatan dan cara Danish buat. Jika mahu ubah itu terpulang pada diri sendiri.

No comments: