Assalamualaikum..kembali berpasta lagi. Arini kita nak kongsikan resepi spagheti goreng tuna pedas ni..memang pedas u sebab kita tersilap beli hot spicy chilli tuna paling podeh (5x chili) brand ayam tu..adehhh! Podeh yang amat..bagi yang kurang gemar pedas boleh la guna tuna biasa atau less spicy tuna ke. Amik ko berair hidung bagai masa makan tu..hihi! Jom kita zaas resepinye yok!
RESIPI SPAGHETI GORENG TUNA PEDAS
sumber - inahar's cooking time
RESIPI SPAGHETI GORENG TUNA PEDAS
sumber - inahar's cooking time
BAHAN-BAHAN:
1 peket spagheti | direbus
2 tin tuna dalam tin (guna hot spicy tuna cili brand ayam)
1 tin cendawan butang | dihiris
2 biji bawang besar | potong dadu
5 biji bawang putih | cincang halus
3-4 biji tomato | dicincang
1/2 sudu teh herba Itali (mixed herbs)
5-7 biji cili padi-ikut kesukaan (tak letak sebab dh mmg podeh guna tuna spicy tu)
satu sudu besar lada hitam kisar
daun ketumbar secukupnya
minyak untuk menggoreng
Sedikit parutan keju parmesan
Garam /perisa secukup rasa
2 tin tuna dalam tin (guna hot spicy tuna cili brand ayam)
1 tin cendawan butang | dihiris
2 biji bawang besar | potong dadu
5 biji bawang putih | cincang halus
3-4 biji tomato | dicincang
1/2 sudu teh herba Itali (mixed herbs)
5-7 biji cili padi-ikut kesukaan (tak letak sebab dh mmg podeh guna tuna spicy tu)
satu sudu besar lada hitam kisar
daun ketumbar secukupnya
minyak untuk menggoreng
Sedikit parutan keju parmesan
Garam /perisa secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang yang dihiris sehingga naik baunya.
2. Masukkan bawang putih dan goreng hingga keperangan.
3. Kemudian masukkan cendawan bersama cili padi dan biarkan masak seketika.
4. Perasakan dengan garam dan herba Itali secukupnya kemudian gaulkan rata.
5. Masukkan tuna bersama tomato cincang dan biarkan masak seketika.
6. Setelah itu masukkan pasta, daun ketumbar dan gaulkan rata. Biarkan sehingga sebati dan angkat.
7. Taburkan keju parmesan di atasnya dan hidangkan.
2. Masukkan bawang putih dan goreng hingga keperangan.
3. Kemudian masukkan cendawan bersama cili padi dan biarkan masak seketika.
4. Perasakan dengan garam dan herba Itali secukupnya kemudian gaulkan rata.
5. Masukkan tuna bersama tomato cincang dan biarkan masak seketika.
6. Setelah itu masukkan pasta, daun ketumbar dan gaulkan rata. Biarkan sehingga sebati dan angkat.
7. Taburkan keju parmesan di atasnya dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment