Thursday, March 5, 2009

RICH LEMON CAKE..

more lemon recipe...hehe..beli kt pasarmalam aritu murah giler 10 biji rm5.00..apalagi terus kubeli wat stock dlm petiais.
Resepi asal adalah rich orange cake dr umah yatt tapi i dah ubahsuai skit utk dijadikan rich lemon cake lak..haha..ampun yatt..jgn mare ye!

RESIPI RICH LEMON CAKE
Bahan2:

1 cawan tepung kek
125 ml butter di cairkan
3 biji telur
2 biji lemon- ambil jus dari 1 biji dan parutan kulit lemon dr 2 biji lemon)
3/4 caw gula halus
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil cream of tartar

Cara-caranya;

blend telur bersama cream of tartar sehingga kembang, masukkan gula, pukul lagi. Kemudian masukkan lemon juice. Masukkan pula butter yang telah di cairkan pukul lagi. Akhir sekali gunakan spatu masukkan tepung kek, kulit lemon bersama baking powder, kacau dengan satu arah 4-5 kali jek dah cukup, jangan kacau lebih-lebih.masak pd suhu 180c selama 40-45 minit.
sebagai hiasan masa menghidang bolehla di tabur aising sugar @ masakkan lemon juice bersama sedikit gula atas api kecil hingga agakpekat then curahkan rata ke atas kek semasa masih panas lagi.

p/s untuk perhatian kengkawan..kami sekeluarga akan ke melaka esok selama 2 hari so mungkin hanya akan update lepas balik melaka ek...jumpa lagi seme!! bye...

12 comments:

ain said...

boleh cuba ni kak..asyik choc cake je kan. Akak gi cuti2 ke...enjoyyy!!!

princessharyati said...

nanti yatt nak buat vesion k.inahar pulak rich lemon cake mesti sedap kan..... nanti pi melaka kirim cencalok 5 botoi, belacan 9 ketui..hehehhe

inahar ali said...

ain..mmgla sesuai klu nk tukar selerakan..watnye pun simple je!

yatt..haha..mmg sedap tp nnti akak kena try gak wat pakai oren cam yatt wat tu! belacan & cencalok tu akan kukirim by post..hrp2 x melotup dlm kapalterbang..hehe!

Suzi said...

dah sampai sini dah kek ni...bila nak sampai adeliade lak hihihi...
pi cuti2 ke?? selamat melancong....

VG said...
This comment has been removed by the author.
VG said...

I too make lemon cake when lemons are cheap or are in excess in my house. The cake looks yummy and fluffy, Inahar....love a slice right now!

PS: Deleted previous comment coz of typing error :(

MamaElla said...

Salam Inahar
Ina u tanya pasal resepi brownie kan.. U boleh gunakan yg kat dalam link yg Kita selitkan di entry itu... Kalau Ina ada resepi brownies sendiri pun boleh digunakan...
Cuma chocolate cookies itu aje Kita gunakan yg instant aje jenama Betty...
Harap Ina faham ..:-)
Gebu kek nya nampak...Kita pun nak bercuti esok lusa tapi ke Jb aje..minggu depan baru Kita ke Kelantan cuti lama sikit disana..:-)

Tukang cerita said...

kakkkkkk....
yummyyyy....
sedapnya tgk...meleleh air liur....

CatlinaFly said...

wah..so gebu lah kek kak inahar...mesti sedap sgt ni!kek ni kek moist ye kak inahar?

anatahir48 said...

KakIna, nampak sedap lemon cake ni...nk try jugak la nanti..nyum nyum

inahar ali said...

suzi..hehehe..demam lemon lak!

VG..sori dh abis la..hehe but i know u're so rajin kan..u must try this recipe..very marvelous!

mamaella..tq nnti kita pi amik resepi tu!selamat bercuti!

nurul..mmg yummy tau! pi wat cepat..senang je resipinye..

inahar ali said...

cat..haaahh..kek ni kek moist..cubala try wat nnti..alaa..makbuyung kita ni kan kemain kuat lagi nk membakingkan!

ana..nyum..nyum..