Sunday, March 22, 2009

DONUT MINI..


Salam seme..2-3 hari ni agak sibuk sbb keje sampai malam..kt klinik lak komputer buat hal..so x boleh mentenetkan diri..balik umah dh letih terus zzzzz...hehe!
anyway arini dapat cuti sehari masak2 yg simple2 aje utk tghari td..petang lak wat donut..amik resepi dari umah ummi..resepi asal dr kak nis @ mak daro..best..lembut je! tenkiu ummi & k.nis for sharing this recipe..

RESEPI DONUT MINI

Bahan:- (15 biji donut mini)
  • 200 gm tepung roti
  • 20 gm gula
  • 1/2 tsp garam
  • 1 tsp yis kering
  • 140 ml susu segar
  • 20 gm butter
  • minyak masak untuk menggoreng
  • powder sugar/gula aising - untuk tabur

Cara Membuat:-

  1. Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Gaul rata.
  2. Buat lubang di tengah dan masukkan susu dan yis. Gaul lagi menggunakan sudip plastik.
  3. Masukkan pula butter, gaul dengan tangan hingga sebati.
  4. Keluarkan dari mangkuk dan letakkan di atas papan canai dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan. (Sesekali bolehlah ditabur sedikit tepung jika terlalu lembik)
  5. Buatkan bentuk bulat. Masukkan ke dalam mangkuk adunan semula dan tutup dengan plastic wrap atau kain lembab. Biarkan doh naik 2 kali ganda.
  6. Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.
  7. Canai doh setebal 15 cm di atas papan canai dengan penggelek dan terap dengan terapan donut kecil (mini).
  8. Susun di atas dulang dan rehatkan doh sebentar hingga naik 1 1/2 kali ganda lagi.
  9. Panaskan minyak, goreng di atas api sederhana hingga keperangan kedua-dua bahagian.
  10. Angkat dan toskan di atas kitchen towel. Biarkan donut betul2 sejuk sebelum di salut gula aising.
i jugak wat donut berinti menggunakan lebihan doh yg ada..bubuh inti sambal sardin dan inti red bean..

13 comments:

ain said...

salam kak Ina...rajin akak buat donut wlupun sibuk.

CikMin said...

salam malam senin kak ina...makan donut je ke ari ni...hehehe...malam ni cikmin telak melanggar pantang...huhuhu...MCD wooo....

inahar ali said...

ain..teringin terpaksala wat..hehe!

cikmin..amboi..ni msti berat dah turun bnykkan..sbb tuler langgar pantang ek! wakaka..

CT Delima said...

anak2 pun suka makan donat ni..tapi mama dia malas nak uli2 hahaha teruk kan :)

Datin El said...

inahar penat2 pun bole wat kueh lg tabik spring kat dr sorang ni akak tgh nak berdiet ni tp tengok donut tu ada siket goyang iman nie..adus..

cikmanggis said...

Anak lelaki cikmanggis suka donat ni....berbaloi buat donat...eh,cikmanggis nak amik resepi pavlova ya inahar!..nak masak petang ni:)p

MaNjE said...

uish sudah lama ku tidak
makan donat..

VG said...

So gebu your donut. Wishing for one right now. Inahar, I have been having trouble getting on your site. Hazila was so kind to advise me to use firefox to log on.

inahar ali said...

ct..haah..mmg virus M ni susah nk diubatkan!

datin el..diet2 gak tp jgn sampai kempunan..hehe

cikmanggis..worait..nnti klu dh masak pavlova tu kita minta ckit ye!

manje..aplg cergaskan dirimu menguli donut..huhu!

VG..no wonder dh lama u x dtg sini..hehe..anyway using mozilla is much2 better compared to the 'outdated' int.explorer..
haha..

Ana Ali said...

kak ina..wahh best kan satu adun bley buat pelbagai kuih..jimat masa..lain kali buat lebih hantar kat nilai yer :)

Tukang cerita said...

Rajinnya kak ina nih....
dalam sibuk2 tuh, rajin btoi ke dapur...
kagum!
:)

domestic engineer said...

Sy pun br buat donut weekend hr tu tapi guna tepung adunan lebih buat cakoi je. Jadi gak tapi malu la nak tempek dlm blog, buat kena gelak ngan Kak Inahar jer...tak secantik n segebu yg akak buat tuh hi hi.

p/s - Ada beza ke klu guna tepung roti dgn tepung gandum biasa?

inahar ali said...

ana..anak ramai kenala jimat lg ekonomi..hehe!

nurul..kenla kedapur klu tidak anak2 sibuk lapar je!

ziela..klu guna tepung gandum kena kurangkan sikit gramnye(weight)tapi klu guna resipi pakai cawan xpe boleh sama eg 4 caw t.roti leh ganti 4 caw t.gandum tp klu ukur beratnye 4 cups t.roti tu lbhkurang 550mg manakala t.gandum 4 cups bersamaan lbhkurang 480gm