Tuesday, March 24, 2009

Creamy Mushroom Soup

Mushroom soup pulak masak malam ni utk dinner..makan ngan garlic bread. resipi amik dari dapur kak asma...resipi asal dr jenilicious (originally fr allrecipes.com) memang best rasa sup ni..anak2 & hubby seme suka..tapi cara masakannye kita dah ubah sikit....hehe! jom layan resipinye!

RESIPI CREAMY MUSHROOM SOUP

Bahan2:

5 cawan cendawan butang segar
sedikit isi ayam dicincang (resipi asal guna 11/2 cawan stok ayam)

1/2 cawan bawang cincang
1/8 sdt thyme kering
3 sdb mentega
3 sdb tepung gandum (kalau tak cukup pekat boleh tambah lagi)
garam & perisa
serbuk lada hitam
1 cawan half-and-half (saya gunakan 1/2 cawan susu segar + 1/2 cawan whip cream)

Cara
  1. panaskan butter sampai cair then tumis bawang sampai naik bau lepas tu masukkan ayam,cendawan..masak sampai empuk sedikit. kemudian tambah tepung dan masak lagi hingga kekuningan.masukkan air sedikit-sedikit (lebihkurang 11/2-2 cawan air).masak sampai mendidih.tutup api.
  2. kemudian masukkan semuanya dalam food processor atau blender, kisar tapi jangan sampai hancur cendawan tu. Biar nampak chunky2 sikit.
  3. masak kembali campuran tadi dalam periuk. Kacau campuran tersebut sehingga sebati. Masukkan campuran susu segar dan whip cream, garam, lada hitam dan perisa. Boleh masukkan leek dan extra slice mushroom jika suka.
  4. Kacau selalu sehingga mencapai kepekatan yang dikehendaki.(jika terlalu pekat boleh ditambah air)
  5. Siap untuk dimakan.

12 comments:

domestic engineer said...

Tu dia aihh...br sehari tak update, skali klua berderet2 resepinya! Hebat.

p/s- Did I misunderstand ur explanation? 4 caw tpg roti=550gm, 4 caw tpg gandum=480gm. So, krgkan tpg gandum klu resepi ikut weight, err betul ke??

LEEN said...

dahsyat...bayk respi yg best2 & simple...Leen nk cuba Pizza xpress tu ngan creamy soup tu..nmpk menyelerakan...

Datin El said...

inahar nak tanya sikit kenyang ke makan tu je kalau akak tengah malam berkeroncong perut ni..hehe maklum le selalu masuk benda berat2

Suzi said...

menarik ni creamy mushroom soup...anak2 saya suka sgt...blh try

Mawar Merah said...

walla...mushroom soup ni one of my fav dishes, ni kalau makan mesti sampai ketitisan yang terakhir ni...

cikmanggis said...

wow!dr ni mmg ada extra energy!masak berderet deret cam anak tangga hehe...cikmanggis sangat suka sup cendawan tu!...

ain said...

anak2 saya suka creamy mushroom ni. lagi la klu letak powder cheese.

Tukang cerita said...

Emmmmm.... kena try nih...
:)

kakchik said...

sedapnya... mesti ducuba ni sebab budak2 kat rumah ni memang suka sup cendawan. buat breakfast pun ok kan.

inahar ali said...

ziela..betulla tu pemahaman ziela tu..hehe!

leen..simple tp sodaaap!

datin el..umur dh meningkat ni kena start berhati2 psl makanan..cewaah konon!hehe..tp mana ada lapar klu dh belasah berkeping2 roti tu..huhu!

suzy..this is a must try recipe!

mawar merah..tu diaaa..cam nk pi berperang la pulak! hehe..

cikmanggis..menu seme simple sbb tu berderet2..ahaks!

ain..klu letak powder cheese mmg makan x angkat muka dah!

nurul..tryla wat utk family..mmg sedap dr kedai punya..hehe!

kakchik..sup cendawan ni mmg menjadi kegemaran seme kan!simple & tasty..mudah utk ibu2 berkerjaya..tul x?

rapheydhillo said...

k.ina,
baru le boleh masuk umah k.ina ni after for quite sometime. Mmg nampak so yummy soup tu.. tengok je tetiba perut rasa lapar lak!!

inahar ali said...

dhill..dah siap kemas umah baru dah ke? bolehle start memasak sedap2 balik kan!