Monday, March 9, 2009

LEMON CHOCOLATE CHIP MUFFIN

harini wat muffin...jgn mare masih menggunakan stock lemon yg ada tu!hehehe...

RESEPI MUFFIN LEMON & COKLAT CIP

Bahan2:


2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan gula castor
1 biji telur

1 cawan susu segar

1/4 cawan minyak @ butter dicairkan

coklat cip (bnyk ikut suka sebenarnye)

1 biji lemon - ambil jus & parutan kulit dari 1 biji lemon
3 suduteh baking powder

sedikit garam


cara2:
pukul telur bersama gula sampai sebati then tambah minyak,susu,garam,lemon jus beserta parutan kulit lemon dan kacau lagi sampai sebati. then tambah tepung yg telah diayak bersama baking powder dan akhir sekali masukkan coklat cip dan kacau rata shj.bakar pd preheated oven @ 180c selama 20 minit.(sebelum bakar bolehla di taburkan coklat cip kt atas muffin tu ikut suka)

6 comments:

Ann De'houzze said...

waa cantik ah muffin akak..tak merekah pun...ada petua ke??

Asyafiah said...

Bestnya...macam senang je. tak sabar adah nak try. Selama ni asyik guna bancuhan tepung yang dah siap je..hehehe

inahar ali said...

ann...mana ade petua..ikut je resepi tu betul2..

asyafiah...hah cepat try adah..nnti bg komen ye!

ain said...

slm kak..susahnya nk masuk blog akak. 2 3 kali try tau. rajinnya akak masak2 hari ni. hp bufday utk adik akak ye. syok cuti2..???

MaNjE said...

uish..serba serbi lemon ye kak..
terliur nih tengok..
amik resipi dulu, balik kampung
baru boleh cuba...uma manje takde oven..
huuuu

inahar ali said...

manje...demam lemon..hehehe..