Tuesday, March 3, 2009

ROTI LAGI!!...



Hahaha..ni kes nak perabih inti red bean dlm petiais tu ler...'terpaksala' kita wat roti lagi..kali ni guna resepi dari rumah cheqna(member lama masa kt usm...sekali ngan ton la ni..tp cheqna ni dia ada own pharmacy dan salun kecantikan di shah alam..rajin tul walaupun tgh sarat anak ke 4, tapi masih rajin memasak...caya lu!)

RESEPI ASAS ROTI

Bahan2:


400gm tepung roti
190ml air suam

2 sudu teh yis kering

2 sudu besar mentega/marjerin

5 sudu besar gula caster

2 sudu besar susu tepung (i tukar ngan susu cair sbb xde susu tepung..susu cair + air suam jd kan cukup2 190 ml total liquid)

1 sudu teh garam

1 biji telur

then i tambah sendiri 1/2 suduteh each bread improver & bread softener..pandai2 je aku ni..

Cara-caranya:-

Kalau guna manual,masukkan gula,yis kedalam air suam,biarkan campuran berbuih,then masukkan tepung ,susu,garam,marjerin,telur ..uli sehingga sebati..kemudian biarkan 1/2 jam. bila naik..ambil adunan tadi ,pukul sket untuk membuang angin..bentukkan bulat2..rehatkan sebentar kemudian bolehlah dibuat berbagai jenis roti yg disukai seperti roti sosej ka,nak taruk inti kacang,kelapa..ikut selera dan kegemaran anak-anak lah...
Roti dibakar dalam15-20min je pada suhu 180 `c.



7 comments:

ain said...

nak sikit..!!

ain said...

semlm x leh masuk blog akak. igt nak citer kita pun msk dg black pepper gak semlm.hihi

Datin El said...

salam inahar..comel n cute2 roti awak nih ..perut tgh lapo lak pepagi ni rasa mcm nak cekot je..

nabella said...

Ina..la ni dah x bape larat sgt.dah makin berat..maklumlah umur dah midi..ha ha..tp gatai nak beranak kecik..amboi berbagai2 patern roti hang..cm kat bakery..

inahar ali said...

ain...dah abis dah! watla sendiri dpt banyak tau satu adunan ni!

datin el...apalagi suh la anak dara datin yg rajin tu menguli...bolehle makan bebanyak...hehe!

cheqna...hahaha..aku ni terlebih sudaaaa..iyala geram nengok hang wat aritu!

mummyalyssa said...

kak ..cane nak cantikan atas kulit roti tu ye?akak nyer mmg cantik le kalernye kunig sekata...

inahar ali said...

seri..sebelum bakar roti tu akak sapu ngan campuran telur + susu segar kt atsnye dan bila dah masak sapu lak dgn butter masa panas lagi tu!