Salam bersiaran kembali..huhuu..akhirnye berjaya gak buat sendiri kuih kayu keramat nih..kalu dulu asik kirim belikan kuih ni (versi frozen) kt member bila balik trengganu..kali nih mmg puas ati dapat wat sendiri! tenkiu hana for sharing this recipe..resipi asal dr madihaA..thanx a million to both! memang sedap, lembut & gebus jek!! Bila dah sejuk pun masih lembut u!!jom layaan...akak cnp jek dr dapur hana ye!
(*oh ya..ramai yg sangka kuih ni sama ngan cakoi tp sebenarnye tidak..kuih kayu ni lebih padat texturenye dan rasa pun lg sedap dr cakoi..x muak kalu makan banyakpun..hehe!! tp mmg x jumpa kalu cari kt KL ni..sbb kuih owg trengganu nih! beli pun yg frozen jek selalu sebelum nih..so pasni lehla makan selalu sbb dh boleh wat sendiri..hehe!)
RESIPI KAYU KERAMAT
Bahan-bahan
- 500g tepung gandum
- 1 camca soda bikarbonat
- 1 camca teh yis mauripan
- 6 sudu makan gula (boleh tambah gula lg kalu nk manis..leh makan cenggitu jek!)
- 1 camca makan planta - hana ganti butter 2
- 300ml air suam - hana buh sedikit2
- garam - nih hana tambah
- Yis dibancuh dengan sedikit air suam dan biarkan yis kembang seketika.
- Bancuh gula dengan air lebihan yis tadi.
- Tepung digaul dengan planta sehingga sebati kemudian masukkan soda bikarbonat dan digaul rata.
- Kemudian masukkan air yis dan air gula yg dibancuh tadi sedikit demi sedikit.
- Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 2 kali ganda. (anggaran 1jam lebih)
- Tumbuk2an doh, dan potong memanjang lebih kurang 5-7cm.
- Panaskan minyak. Tarik doh sedikit dan pusingkan kemudian goreng hingga kekuningan.
- Hidangkan. Enak dimakan dengan sambal tumis ikan bilis, sambal kacang atau gulai etc.