Sunday, June 7, 2009

SPAGHETI AGLIO OLIO


Actually ni menu berbuka puasa tadi..hehe x abis lg bayo puasa! besela tekak owg puasa nih..tetiba rasa nk makan pasta lak..so wat yg simple cam spagheti aglio olio nih! senang & ringkas..pastu tambah wat jemput-jemput telur sekali! kenyang u! hehe..

RESIPI SPAGHETI AGLIO OLIO

BAHAN2:

200 gm spaghetti yg telah dicelur
2-3 sudu besar minyak zaitun
2-3 ulas bawang putih
8-10 ekor udang sederhana besar (boleh guna apa2 jenis seafood spt kepah,mussel,sotong etc)
1 sosej (dipotong serong)

Button mushroom (ikut suka)
2-3 potong capsicum hijau (potong dadu atau memanjang)-x letak pun sbb xde stok
1 sudu teh oregano flakes

daun parsley (dicincang)
cili padi

garam secukup rasa
perisa

sedikit parmesan cheese

Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih yg telah dicincang. Hingga hampir kuning, terus masuk udang,dan sosej. Setelah udang kemerahan, masukkan pula capsicum dan button mushroom. Dan akhir sekali masukkan spaghetti dan kacau. Garam secukup rasa, cili padi, oregano , daun parsley dan perisa.Sekiranya spaghetti nampak kering, boleh ditambah minyak zaitun.
jika ditambah dgn ceri tomato lagi sodaap!! taburkan sedikit parmesan cheese powder diatas spagheti semasa menghidang!



11 comments:

Eiba said...

Sedap nya kak ina oiiii...mavelous tulll...tgk pun dah rasa kesedapan nya...

Kak ina...bad news....sedeyyy...Eiba x dapat join family day...huhuhuhuhu..da cfm... da x dapat di pujuk lagi...Hatta ada launching recycle day untuk kilang dia... huhuhuhuhuhu...geram nihh...

ain said...

meleleh dah air liur sy kak ina ooiii!!! sat layi nak cari le kat pizza hut. hmm..ada ke..???

kakchik said...

Salam inahar. Memang menariklah spaghetti aglio olio tu. Simple betul, mungkin boleh tiru nanti, itupun kalau rajin.

mawar merah said...

Ina, minyak zaiton tu kalu tak pakai brand oglio olio, bleh kasi nama tu jugak ker, aku pakai minyak bertolli jer...so, aku kena tarok spagetti bertolli kut...hehehe...

inahar ali said...

eibaaaa..sedey banget akak..belum rezeki kita nk jumpa ye! pepun klu eiba turun kl..jgn lupa contact akak ek!!

ain..haha..jgn kempunan udahler..ish senang je nk wat tu!!

kakchik...w/salam..menu simple & sodap..nnti tryla ye!

packy..hehe..aku guna minyak zaitun xde jenama..haha langsung xleh letak nama kt spagheti tu!!

LEEN said...

owg x pose nih pon tringin gak...anto sepiring..cepat sikit ehh...

Datin El said...

salam sayang n rindu buat inahar..cedap2 nya juadah bebuka tu..kita sibuk sesangat skg ni banyak kenduri kawen sedara n kawan2 so asek bejalan je..bile dah tak sibuk nanti kite aktif semula ye..hehe

FiDa@aMiDa said...

sedapnya lama tak masak spagetti...

rapheydhillo said...

k.ina,
saya asik jamu mata tengok menu kat 'rumah' org je la.. nak masak asyik takde masa.. mana taknya, lately asyik balik lambat je..

drzeze said...

nampak cam sedap sangat ...rajin betul Inahar masak ye?

Fa'e said...

Salam kak ina, pekabo? Dah abih ke pose gantinye? Wah...tekak owang pose nie...nak makan western food la plak yea...Kenyang ke berbuka ngan spagetti je? ish, kalo saye la k ina....emmm, tekak owang melayu, musti nak nasi gak!