Thursday, June 25, 2009

KEK STRAWBERRY


Kek stoberi nih wat malam tadi! resipi amik dr dapur ummi..resipi asal sape lagi kalau bukan cik matgebu kita yg glem tuh!! toceh toceh kt korang ek!! memang bagai kata ummi..the best one! sedaap banget..lembut sgt, ringan & moist gitu!! pas nih klu nk wat sponge cake..kita nk guna resipi ni je la..selain sedap resipinye pun mudah!! tp x sempat makeup keknye..dh kena ngaap! resipi cnp dr umah ummi..thnx a lot!

RESIPI KEK STRAWBERRY

Bahan:-
  • 5 biji telor gred A
  • 135 gm tepung gandum ) diayak bersam
  • 1 camt. baking powder ) sebanyak 3x
  • 75 ml minyak jagung/sayur
  • 160 gm gula halus
  • 15 gm ovalette
  • 2 camb. susu segar
  • 1 camt. strawberry emulco/paste
Bahan Lain:- ( utk hiasan)
  • Krim putar (whipping cream) secukupnya.
  • Strawberry Filling
  • Chocolate Curls
  • Strawberry segar secukupnya
  • chocolate rice
Cara Membuat:-
  1. Panaskan oven 175C dan lenser loyang dengan butter dan alas dengan baking sheet.
  2. Tuang gula halus dan ovalette dalam mixing bowl, putar biar sekata dan mesra.
  3. Masukkan kesemua 5 biji telor dan putar pada kelajuan tinggi hingga benar2 kembang dan kental seperti adunan bauhulu.
  4. Masukkan strawberry emulco dan putar sebati.
  5. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit-sedikit.
  6. Tuang susu segar dan putar rata.
  7. Akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul rata.
  8. Tuang dalam tin dan bakar selama 25 - 30 minit. Keluarkan serta-merta dari oven dan terbalikkan atas jaringan. Biar sejuk dalam bekas dalam keadaan terbalik.
  9. Bila kek telah sejuk, keluarkan tin. Potong kek kepada 3 bahagian .
  10. Letak 1 keping (bahagian bawah kek) atas papan kek dan sapu dengan krim putar dan letak strawberry filling. Tindihkan pula dengan satu keping lagi (bahagian tengah) dan ulangi proses sama. Akhir sekali letak bahagian atas ke atas kek tadi. Hias keseluruhan dengan whipping cream, chocolate curls, buah strawberi dan chocolate rice mengikut kreativiti masing-masing.

8 comments:

blogresipi said...

Nampak gebu cam kek chiffon je kak... :)

LiNda said...

yea ! yea ! saya dah buat ...

baru keluarkan dan over berdezuppp dorang cekau.
memula secubit.. pastu 2 cubit.. last2 terus ngappp. syiokkk kannn.

ain said...

betullah kak ina...mcm cifon kek texture dia. kena try buat gak one day ni. anak2 suka strawberry flavor pulak tu.

Datin El said...

salam inahar..wah, ada kek strawberry..tengah lapo ni..nak cikit..nasi lemak sempoi ina tu pun menggoda diet ku..tolongggg..tidakk...

vee sudiman said...

sedap sehh..tgk strawberry cake akak tu...nampak gebu n moist mcm chiffon cake..post sepotong kat vee blh??

inahar ali said...

ijan & ain..mmg texturenye lbhkurang chiffon/spongecake tp lbh moist lg! nk wat pun mudah compare tu chifoncake tu kita kena asingkan telur putih/kuning la kan..tp resipi kek ni..alahai main campak je! mmg best!!

lindaa..mmg bestkan kek nih!! pasni nk try wat makeupnye sekali..mesti lg superduper sodap agaknye!!

datinel..mehla masuk umah kita..kek ada lg cikit nih!! jgn sampai kempunan lak!

vee..post sepotong je ke?? conpemm x cukup..mesti berebut ngan anak2 sbb sodaap & x muak lansung bila makan tu!hehe..

HaSue said...

nakkkk....sepotong jer kak..heee..rajin laa akak nih masuk dapur..hee

inahar ali said...

hasuee..sori dh ilekk..hehe!! nnti wat sendiri senang je tau!