resipi - inahar's cooking time
Bahan:
400gm meehoon (satu bungkus)- direndam hingga lembut
2 biji bawang besar*
3 biji bawang putih*
segenggam ikan bilis* (boleh juga guna udang kering)
5 sudu besar cili kisar
2 sudu besar tomato sos
1 sudu besar sos tiram
udang, sotong (ikut suka)
taugeh
sawi secukupnya
garam
minyak untuk menumis
perisa (jika suka)
bawang goreng/daun sup/daun bawang/potongan limau kasturi - hiasan
cara:
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
Masukkan pula udang dan sotong. Goreng hingga empuk kemudian tambahkan sos tomato & sos tiram.
Akhir sekali masukkan meehoon, garam juga perisa dan goreng hingga masak rata. Bolehlah dihidangkan bersama hiasan bawang goreng , daun sup/bawang juga limau nipis.
Tumis bawang putih
& bawang besar kisar hingga naik bau.Masukkan cili kisar kacau rata
dan biarkan hingga garing. Masukkan udang kering , udang dan kacau rata.
Masukkan taucu , biarkan seketika, masukkan perasa & garam jika
perlu. Gaul kan batang sawi hingga agak lembut baru masukkan daunnya,
masukkan mee hoon yang telah direndam tadi dan gaul hingga sebati dengan
perencah..agak2 sudah sebati masukkan taugeh, gaul hingga rata.Kalau
nak gaulkan dengan tauhu pun boleh juga. Matikan api, taburkan daun
kucai, hirisan telur dadar, perahan jus limau, cili jeruk dan bawang
goreng. Siap untuk dihidang.
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
No comments:
Post a Comment